Închiderea școlilor se va face clasă cu clasă. Nu mai există scenariul în care, din cauza mai multor cazuri de infectare, se închide automat toată unitatea de învățământ – proiect de ordin

64.592 de vizualizări
Ce se mai întâmplă cu școlile europene
Foto: © Pojoslaw – Dreamstime.com
Suspendarea cursurilor fizice într-o clasă/grupă se face dacă sunt mai multe cazuri de infectare cu virusul Sars-CoV-2 dar doar în acele clase. Și asta potrivit proiectului de ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății, varianta înaintată de Ministerul Educației, obținută de Edupedu.ro.

Nu sunt prevăzute, în documentul care poate fi consultat aici, reguli specifice cu privire la suspendarea activității în întreaga unitate de învățământ pe baza unui număr crescut de cazuri în rândul elevilor și profesorilor.

„Suspendarea cursurilor în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe se dispune în următoarele situații:

  1. La apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ preșcolar sau clasă de învățământ primar. În această situație se suspendă cursurile grupei sau clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă.
  2. La apariţia a două cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional si postliceal. În această situație se suspendă cursurile clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă.
  3. În situațiile prevăzute mai sus, procesul de învățământ continuă în sistem online. Măsura suspendării este dispusă prin decizia conducerii unității de învățământ/instituției conexe, după consultarea DSP/DSPMB, cu aplicarea prevederilor art. 9 alin (4) din Ordinului Ministrului Educației și Cercetării nr. 5447/2020.
  4. La apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB. DSP/DSPMB, in urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții directi ai acestora si va decide împreună cu conducerea unității de învățământ daca se impune carantinarea.
  5. În perioada de suspendare a cursurilor cu prezență fizică, conducerea unităţii/instituţiei de învăţământ va dispune realizarea următoarelor activităţi obligatorii:
    a) curățenia şi aerisirea claselor/sălilor;
    b) dezinfecția generala si nebulizarea spațiilor unităţii/instituţiei de învățământ, respectiv clase, săli, holuri, toalete.
  6. Reluarea cursurilor care presupun prezenţa fizică pentru clasa/unitatea/structura de învăţământ preuniversitar suspendată temporar se dispune prin decizia conducerii acestora, după consultarea DSP/DSPMB.
  7. DSP/DSPMB au obligaţia să informeze unitatea/instituția conexă/instituţia de învățământ superior şi cabinetul medical din cadrul acestora despre fiecare caz confirmat pozitiv, la elevi/studenţi/personalul din unităţile/instituţiile de învăţământ.
  8. Nu se vor prezenta la cursuri în unitatea de învățământ/instituția de învățământ:
    • a) cei confirmaţi cu infecţie cu SARS-CoV-2, aflaţi în perioada de izolare la domiciliu;
    • b) cei care sunt declaraţi contacţi directi cu o persoană infectată cu SARS-CoV-2, sau aflaţi în perioada de carantină la domiciliu/carantină instituţionalizată.
    • c) cei care așteaptă să fie testați sau au fost testați si așteaptă rezultatele sau locuiesc cu o persoana care a fost testata și care așteaptă rezultatele.
  9. Unitățile de învățământ preuniversitar/unitățile conexe/instituțiile de învățământ pot emite norme proprii prin care să reglementeze măsuri complementare celor prevăzute de prezentul ordin, prin raportare la specificul activității acestora.
Ce fac profesorii și personalul nedidactic cu simptome: se izolează la domiciliu

„Cadrele didactice, personalul didactic auxiliar şi nedidactic care prezintă simptome specifice unei afecţiuni cu potenţial infecţios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăţi de respiraţie, vărsături) se izolează la domiciliu, contactează medicul de familie şi anunţă de îndată responsabilul desemnat de catre conducerea unităţii de învăţământ”, prevede ordinul de ministru în stadiu de proiect.

De menționat, criteriile de suspendare a cursurilor şcolare în unităţile de învăţământ din prezentul ordin nu se aplică și unităților de învățământ preuniversitar din subordinea Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne, care vor lua deciziile care se impun conform regulamentelor/procedurilor aplicabile acestora.

Foto: Foto: © Pojoslaw – Dreamstime.com


7 comments
  1. O bătaie de joc. Atât la adresa cadrelor didactice, cât și a elevilor.
    Câți părinți își vor mai lasă copiii la școală, stiind ca în clasa din tura inversa, sunt cazuri de covid?Și câți profesori vor mai dori sa predea în acea sala de clasa?
    Aaaa…Deci ministrul va impune “în secret” directorilor de scoli, sa nu se afle de cazurile de covid, ca să ii păcălească pe părinți și pe profesori.
    Diriginții și învățătorii vor trebui sa își tina gura față de colegii lor, dacă nu vor sa își piardă serviciul.

      1. Pai tu afli de cazurile din clasa ta, daca sunt…in restul scolii habar nu ai daca colcaie covidul! Stai linistita, exact așa a fost in toamna! Daca ai in scoala un director obedient caruia ij tremura fundul de pe scaunul directorial pe care e cocotat, nici nu trebuie sa se incrunte dl ministru…pana si medicul de familie stia ca sunt mai multe cazuri in scoala si ne intreba cind se inchide scoala!

    1. Exact cum s-a facut si in toamna! Nimeni nu spunea nimic despre cazurile de covid din scoala! In scoala erau mai multe cazuri si scoala functiona in continuare. Pana cind nu au mai putut sa ascunda!
      De altfel, si cu raportarea la nivel national a cazurilor e ceva dubios: au scazut de la 10000 la 2000 si la terapie intensiva sunt constant 1000 cazuri…

  2. Incredibil. A promis ministrul educatiei, ca la 2 cadre didactice infectate se va inchide scoala.
    Dar mincinosul nu si-a respectat promisiunea. Ne pun copiii in pericol, niste iresponsabili.
    Politicienii s-au vaccinat, ei sunt in siguranta, poporul nu mai conteaza.

  3. De testare in scoli nici nu s-a auzit! Si daca te faci ca testezi ce faci ca sa nu-ti iasa? Ceri acordul parintilor…ce-mi place mie de cadrul ala didactic care preia copilul cu simptome si sta cu el pina se hotarasc parintii sa-si dea acordul la teatare sau binevoiesc sa-l ia acasa!!!! Mai bjne nu mai testam nimic!
    Un plan maret si ambitios de altfrl al noului guvern! Daca nu facem fata cu vaccinul, macar grabim imunizarea naturala! Scapa cine poate, ca cineva tre sa plateasca taxe sa aiba macar de unde fura! Cred ca astia plang cu lacrimi de crocodil ca au tinut ca prostii nr de cazuri jos! In definitiv tactica Suediei ar fi buna, doar sa nu o declari pe fata! Cam asta meritam! Sa vedem totusi cum o sa scoata camasa cu atatia bolnavi! La unii le mai dau foc in spital!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică 2019, un total de 10 medalii pentru elevii români. Aurul a fost câștigat de David Corneliu Turturean de la Colegiul Ștefan cel Mare din Suceava și de Robert Gabriel Pășcălău de la Colegiul Mircea cel Bătrân din Constanța

România a participat cu două echipe de elevi la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică 2019 și a obținut în total zece premii: două medalii de aur, patru medalii de…
Vezi articolul

Inteligența artificială și traducerea automată nu vor înlocui nevoia de învățare a limbilor străine, arată un sondaj prezentat de British Council la care au răspuns profesori de limba engleză din peste 100 țări și regiuni

Sondajul prezentat de British Council și Research Institute of Digital Innovation in Learning face parte dintr-o cercetare mai amplă: Artificial intelligence in English language teaching: Preparing for the future. La…
Vezi articolul

EXCLUSIV Guvernul a lăsat fără tichete educaționale peste 15.300 de copii ai căror părinți nu au venituri. Inspectoratelor școlare li se solicită, la 6 luni de când a început școala și la 5 luni de când au trimis listele finale cu beneficiarii celor 500 de lei, „completarea documentelor”

Peste 15.300 de copii ai căror părinți au declarat că nu au venituri nu au primit până acum tichetele educaționale de 500 de lei, la 6 luni de când a…
Vezi articolul

Petiție online cu peste 1.000 de semnături pentru menținerea bursei pentru performanța în activități artistice și sportive pentru elevii de ciclu primar. Autorii acuză o “potențială discriminare”

O petiție online care a strâns, într-o zi, peste 1.000 de semnături reclamă o posibilă “discriminare în acordarea burselor conform Metodologiei-cadru de acordare a burselor pentru elevii din învățământul preuniversitar…
Vezi articolul