Lăsați profesorii să fie profesori - campanie Edupedu.ro pentru debirocratizarea muncii cadrului didactic

Încheierea notei la purtare, o nouă situație birocratică, semnalează un profesor de la un colegiu național: Trebuie să alerg prin școală să prind toți profesorii clasei, cu care nu am orar comun, ca să-mi semneze procesul verbal cu notele fiecărui elev

13.268 de vizualizări
Foto: Freepik.com
Nota la purtare pe fiecare modul este o nouă situație birocratică pentru un diriginte, semnalează un profesor de la un colegiu național, care dorește să-i păstrăm anonimatul. „Trebuie să alerg prin școală să prind toți profesorii clasei, cu care nu am orar comun, ca să-mi semneze procesul verbal prin care e de acord cu notele pentru fiecare elev”, ne-a spus profesorul.
  • Amintim că, din acest an școlar, 2024-2025, elevii vor avea o notă la purtare pe fiecare modul, însă procedura prin care aceasta se stabilește pentru fiecare elev în parte, în funcție de comportament și situație, este una complexă, așa cum arată de exemplu, o notă a Inspectoratului Școlar Sălaj.
  • Edupedu.ro a lansat la începutul lunii octombrie 2024 campania intitulată Lăsați profesorii să fie profesori! – campanie pentru debirocratizarea muncii cadrelor didactice.

Un nou exemplu de birocrație pus în seama diriginților și profesorilor este legat de procedura de acordare a notei la purtare pentru fiecare elev al unei clase, la final de modul școlar.

Până vineri, 25 octombrie, toți elevii trebuie să aibă o notă la purtare stabilită de consiliul clasei. Este primul an când se aplică acordarea unei note la purtare pentru fiecare modul, procedură stabilită de Ministerul Educației prin ordinul de ministru nr. 5726/2024.

Un profesor de la un colegiu din București, care dorește să-și păstreze anonimatul, ne-a semnalat faptul că este necesar ca dirigintele să redacteze un proces verbal, în scris, care trebuie să conțină semnăturile fiecărui profesor de la clasa respectivă, pentru a stabili nota la purtare pentru fiecare elev. Adică să se ia la cunoștință că profesorii sunt de acord cu notele stabilite.

„Trebuie să alerg prin școală să prind toți profesorii clasei, cu care evident că nu am orar comun, ca să-mi semneze procesul verbal prin care e de acord cu notele pentru fiecare elev”, a spus profesorul pentru Edupedu.ro.

Prevederea legală privind procesul verbal pentru încheierea notei la purtare

Prevederea care stabilește că diriginții trebuie să redacteze un proces verbal semnat de toți profesorii clasei, pentru a consemna în catalog nota la purtare pentru fiecare elev, este menționată la articolul 108, alin. 2 din ordinul nr. 5726 /2024 privind regulamentul cadru de funcționare a unităților de învățământ.

  • Articolul din ordin este menționat și într-o notă a inspectoratului școlar Sălaj, despre care a scris Edupedu.ro, care prevede toată procedura prin care profesorii pot să scadă nota la purtare.

Art 108, alin (2) “La sfârşitul fiecărui interval de cursuri, învăţătorul/institutorul/profesorul pentru învăţământul primar/ profesorul diriginte consultă consiliul clasei pentru acordarea notei la purtare pentru intervalul respectiv, prin care este evaluat comportamentul elevului, precum și respectarea de către acesta a reglementărilor adoptate de unitatea de învăţământ”.

Edupedu.ro a lansat la începutul lunii octombrie 2024 campania intitulată Lăsați profesorii să fie profesori! – campanie pentru debirocratizarea muncii cadrelor didactice. Am arătat că 60% din timpul unui profesor revine întocmirii de documente – vezi aici sinteza documentelor pe care le au de pregătit învățătorii. 

Deși numărul mare de hârtii, proceduri, comitete și comisii impuse de Ministerul Educației cadrelor didactice a fost criticat public de mai multe ori, Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației din partea PNL a declarat recent că „nu se poate renunța de tot la documente într-o școală” și că acest lucru ar fi „iluzoriu”.

Informații de context

Din anul școlar 2024-2025, elevii vor avea o medie la purtare pe fiecare modul.

Notă la purtare în fiecare modul pentru elevi este o modificare introdusă de Ministerul Educației, la cererea directorilor de școli, în regulamentul de funcționare a unităților de învățământ ROFUIP 2024.

Procedura prin care aceasta se stabilește pentru fiecare elev în parte, în funcție de comportament și situație, este una complexă care necesită coroborarea a peste 10 articole din Statutul Elevului 2024 și ordinul de ministru nr. 5726/06.08.2024, reiese din nota Inspectoratului școlar Sălaj, despre care a scris Edupedu.ro.

Sunt mai multe situații în care se poate scădea nota la purtare elevilor. Fiecare școală are dreptul să stabilească prin propriul regulament și sancțiuni mai dure decât cele din ROFUIP și Statutul Elevului. Edupedu.ro a scris cum încearcă liceele să impună disciplina prin regulamentele de ordine interioară: Se interzic tatuajele și piercingurile la vedere, tricourile și blugii cu imprimeuri, machiajul strident, fumatul în perimetrul școlii – unele cu sancțiuni drastice cu impact direct asupra notei la purtare.

Scăderea notei la purtare poate fi propusă și în cazul elevilor de clase primare, în cazul unei mustrări scrise, care “constă în atenționarea elevului major/minor și informarea părinților/reprezentanților legali, în scris, cu privire la încălcarea regulamentelor în vigoare ori a normelor de comportament acceptate în formă continuată, cu menționarea faptelor care au determinat sancțiunea”.

Este important de știut că această notă vizează exclusiv respectarea regulamentului școlii și a normelor de comportament. Media acestor note poate scădea, la finalul anului, în funcție de numărul de absențe”, conform ministrului Educației.

Ministerul Educației a transmis explicații pentru profesori, cum să acorde nota la purtare elevilor, cu doar 3 zile înainte de încheierea primului modul.

Citește și:
DOCUMENT În ce condiții profesorii pot scădea nota la purtare, stabilită pentru fiecare modul: În învățământul primar, dar nu la clasa pregătitoare, pot diminua calificativul, de la o mustrare scrisă
OFICIAL La finalul fiecărui modul de cursuri, toți elevii primesc o notă la purtare, potrivit ROFUIP 2024 / Calendarul anului școlar 2024-2025
Notă la purtare la finalul fiecărui modul, în anul școlar 2024-2025, prin care se evaluează comportamentul elevului, anunță Ministerul Educației
BREAKING Câte o notă la purtare în fiecare modul, pentru fiecare elev – modificare introdusă de Ministerul Educației, la cererea directorilor de școli, în regulamentul de funcționare a unităților de învățământ ROFUIP 2024 – proiect
Sancționarea elevilor prin retragerea burselor școlare, mutarea disciplinară la altă clasă, suspendarea elevilor, exmatricularea sau trimiterea lor în sală de detenție – Noile reguli care se aplică în noul an școlar 2024-2025 care începe mâine. Școlile pot interzice total intrarea cu telefoane în incintă
Ligia Deca: Nota la purtare din fiecare modul vizează exclusiv respectarea regulamentului școlii și a normelor de comportament
Nota la purtare a unui elev va scădea cu un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate pe an / Ligia Deca renunță la dublarea absențelor permise după valul de ironii online și după protestele profesorilor
Din toamnă, elevii vor putea fi sancționați cu retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor, potrivit noului Statut al Elevului. Documentul a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial

22 comments
  1. Multumim partidului, pardon, partidelor, pt aceasta idee mareata, pt timpul pierdut aiurea, cu tenta de bataie de joc. Fiinta asta mai stie si altceva, sau totul e la nivelul asta?

  2. Constat că in unele școli nu prea se respectă legea.

    ART. 69 ROFUIP 2024
    Profesorul diriginte mai are şi următoarele atribuţii:

    c) propune, în cadrul consiliului clasei şi în consiliul profesoral, nota, respectiv media la purtare a
    fiecărui elev, în conformitate cu reglementările prezentului regulament;

    Notele la purtare se aprobă in consiul clasei. Cu proces verbal semnat de toți profesorii din Consiliul clasei.Semnat nu aprobat pe WhatsApp.
    Și inregistrat in registrul școlii.
    De obicei PV urile consiliul clasei sunt toate intru-un …caiet.
    Cele sub 7 se supun dezbaterii in CP.
    Care se întrunește inutil de 5 ori pe an doar pt a aproba aceste note irelevante pt media anuală.

    Așadar fie unii nu respectă legea fie acceptă tacit aceste aberații ministeriale pt ca au diverse interese sau afinități politice.

    Timp de 30 de ani așa au fost introduse toate aberațiile birocratice.

  3. Da, asa cum au semnalat și alți comentatori, e o exagerare. În plus, dl profesor predand la un colegiu național, nu la un grup școlar sau la o școală gimnaziala, probabil nu are elevi problema. Dar nota la purtare după fiecare modul chiar este utila! Ii mai tempereaza pe elevii indisciplinati. Primesc 9 sau 4 modulul acesta, apoi se străduiesc sa își îndrepte nota în următorul. Devin mai cuminți. Așa, doar la final de an, în iunie, nu era prea eficient!

    1. Celor cărora le este scăzută nota la purtare nu le va păsa nici cât negru sub unghie. Celor care nu sunt elevi problemă nu le va păsa pentru că nu-i afectează în niciun fel. Notele astea nu contează pentru media finală la purtare.

      Deci pentru ce toată tâmpenia asta?

    2. Cu o singură notă la purtare pe tot anul era simplu: știa că dacă face ceva i se va scădea nota anuală, singura notă la purtare. Acum, știe că are mai multe note, că o poate scălda, că poate face aproape orice, media anuală va fi mai greu de afectat.

  4. Stai sa vezi cum e cand nu alergi prin scoala, ci prin mai multe localitati sau scoli si pe la el pe-acasa. Nota e din ultima zi de modul, cand profesorul are toate sansele sa fie pe la “altii” sau pe-acasa sau cine stie unde daca e ziua lui libera. Mai ales vinerea, cand se pun foarte zile metodice ale profesorilor care mai studiaza cate ceva. O idiotenie. Plus ca inchei media zece la purtare unui elev care a venit o data sau de 2 ori intr-un modul. Cine a mai auzit asa tampenie?

  5. E corect ce spune respectivul diriginte dar să vedeți și invers…
    Dacă un profesor are încadrare la 18 clase va fi căutat de 20 de diriginți, va citi și va semna /contesta 18 procese verbale ale consiliilor clasei din școală.

    Pt o notă inutilă care e irelevantă pt media anuală la purtare.

    Deca doar a vrut să rămână in istoria birocrației că a impus note in ultima rubrica a cataloagelor.

  6. “consultă” nu obligă la ședințe sau procese verbale. Nota la purtare o pune dirigintele după ce se consultă cu colegiul clasei cum a făcut-o și până acum. Doar dacă e mai mică de șapte cere aprobare în consiliul profesorilor. Din păcate, toată lumea, profesori, ziariști, părinți, e speriată, isterizată, citește pe diagonală și se alarmează din nimic.

  7. De ce să alerge prin școală (și, vorba lui Moromete, încet nu poate să meargă, mai ales prin școală? :))))), nu poate să îi aștepte în cancelarie? unele probleme ridicate în alte articole din serie mi s-au părut pertinente, dar să te plângi că de două ori pe an trebuie să “alergi” după câțiva profesori cu care e imposibil să nu te întâlnești oricum în unele zile, mi se pare excesiv

    1. De 5 ori pe an, în ultima zi a fiecărui modul. Iar oamenii pe care trebuie să-i caute, dacă vrea morțiș proces verbal pentru meșteșugul acesta de tâmpenie, pot să nu prea fie prin școală în acea zi din varii motive (sunt destui care lucrează în mai multe școli, prin mai multe localități, de exemplu. În școala mea, jumătate din cadrele didactice fac naveta și au norme în cel puțin 2 școli – cel de muzică în mai multe).

      Oricum, ”nota” nu servește la nimic, decât d-nei Deca la raportul de activitate.

  8. In Scoala “Titu Maiorescu” din Iași Consiliul profesoral s-a organizat in ultima saptamana din Modulul I, on line, pe zi, pe clase, urmand a se semna la scoala, in ultima zi din Modulul I, la scoala, de catre toti profesorii impicati. Deci, nu e asa de complicat! Va rog, nu exagerati!

    1. Dacă ati făcut proceduri simplificate si posibilitatea de a întruni consiliul clasei felicitări.
      Și dacă faceți asta și fără să mai consemnați in zeci de documente scrise si mai bine.

      Din păcate, 99% din directorii României nu acceptă așa ceva.

    2. Vineri dimineața, la 7, ne-a distribuit directorul ultimele ”directive” ale ISJ privind nota respectivă. De unde vreți doamnă să adun 15 profesori, când cel de geografie e în altă școală din județ, cel de muzică nu e deloc în școală, nici cel de desen, la chimie d-na vine doar două zile la începutul săptămânii, că are ore în trei școli, d-l de religie are ore la învățământul primar, într-o structură la 12 km distanță, și depinde de un coleg să ajungă acasă, că nu există transport public după amiază? Cel de biologie la fel, două școli, cel de informatică-TIC are doar jumătate de normă la noi, e în celălalt capăt al județului vineri, cea de engleză are ore tot la primar și nu are cum ajunge la PJ, unde e clasa (și catalogul) – cei care trăiți într-un oraș mare, unde toți profesorii au norma doar în școala aceea, sunteți cazurile fericite. Cu restul ce facem, că nu sunteți doar voi prin țara asta?

  9. Nu este un proces verbal si atat, este un registru cu nr de inregistrarea la secretariat, iar fiecare proces verbal (in care se insira numele tuturor elevilor cu notele aferente si numele tuturor colegilor, de 6 ori pe an) se inregistreaza si el la secretariat. Pt fiecare instiintare legata de abs se mai face un proces verbal, inregistrat, pt fiecare mustrare verbala altul, in caietel desigur..In epoca digitalizarii umblam cu caietelul… Deca e ministra ultrabirocratizarii, ca altceva ce sa mai faca in afara de a ingropa invatamantul in hartii, de acum si musai scrise de mana si pe caietel. Noaptea mintii!!!!

  10. ei,lăsați că îi găsiți daca lăsați procesul verbal la secretariat și un mesaj pe whatsapp cu rugămintea de a intra sa va semneze …sa nu exageram acum …și la finalul anului scolar era așa doar că acum e octombrie…

    1. Tedi, cred ca nu gandesti. Din toti profesorii de curs de la clasa mea, in ultima zi de modul se regasesc doar 4. Ceilalti sunt la alte scoli. Suntem scoala din mediul rural. Celelalte scoli ppt fi si cate 2 in aceeasi zi, sunt colegi si cu 3 in aceeasi zi in. Scolile sunt in sate sau orase diferite. Eu inca mai am colegi pe care nu i-am vazut in viata mea.Nici macar la sedinte, avand baza in alta scoala. Le stiu numele din auzite, iar unora nu le stiu deloc. Au in scoala noastra o data pe saptamana, cand eu, la randu-mi, sunt in alta scoala. Intrebare: Cum adumam acei oameni sa semneze. Am colegi care vin doar luni sau marti. Nu ca alergam de-a binelea? Nu aveti idee la cate “artificii” apelam ca sa-i prindem in acest scop.

    2. Atunci toată lumea știa că are de făcut asta.
      Unii inca nu stiu de măreața schimbare, alții au ore in mai multe școli si nu mai revin doar pt asta, urmează vacanța…

      Nu e chiar așa in orice școală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Liceele pot aplica pentru al doilea laborator inteligent, dacă numărul de elevi înscriși în anul școlar 2022 – 2023 este de minimum 500. Lista întrebărilor frecvente și răspunsurile privind apelul pentru dotarea cu laboratoare inteligente de 60.000 de euro, publicată de Ministerul Educației

Ministerul Educației a publicat lista întrebărilor frecvente despre apelul PNRR „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ secundar superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, pentru a veni în…
Vezi articolul

Patru din cinci copii din mediul rural nu au activități sportive în afara orelor de educație fizică, potrivit participanților la un sondaj World Vision / Motive: Lipsa infrastructurii, a resurselor financiare, a preocupării pentru sport

Sportul „este o iluzie” pentru copiii din mediul rural, potrivit organizației World Vision România, care prezintă, joi, rezultatele unui sondaj în rândul părinților și profesorilor de educație fizică și sport…
Vezi articolul