„Încheierea anului școlar pe 25 iunie este mai puțin dăunătoare, pentru că nu va fi decalată Evaluarea Națională” – Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor, despre propunerile de modificare a anului școlar în curs

21.792 de vizualizări
Sursă foto: Facebook.com / Rareș Voicu, președintele CNE
Schimbările bruște ale structurii anului școlar în curs anunțate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, îi bulversează pe elevi, iar cea mai bună variantă propusă până acum este cea în care nu va fi decalată Evaluarea Națională după Bacalaureat, a declarat pentru Edupedu.ro Rareș Voicu, președintele Consiului Național al Elevilor. El atrage, însă, atenția că prelungirea vacanței de primăvară nu este o măsură bună după doar două luni de la întoarcerea la școală fiindcă elevii își vor ieși din ritm, apoi vor reveni la școală pentru încă două luni și încep examenele naționale.

Rareș Voicu este de părere că ar trebui făcute mai multe teste în școli și chiar controale pentru a se asigura respectarea măsurilor de protecție.

„Dintre cele două variante propuse, cea care presupune încheierea anului școlar pe 25 iunie este mai puțin dăunătoare, pentru că nu va fi decalată Evaluarea Națională; cognitiv vorbind, însă, pentru elevi e extrem de greu să ai o vacanță de o lună după doar două luni de școală – va apărea o ruptură în ritmul de învățare și de parcurgere a materiei, iar după vacanță, vom avea la dispoziție doar două luni pentru a ne reintra în ritm și pentru a finaliza cu bine acest an școlar.

Dacă reducerea numărului de infectări este cu adevărat scopul acestei măsuri, atunci poate că ar trebui să ne uităm la ce se întâmplă în școli și să acționăm acolo: în primul rând, e o nevoie acută de cadre medicale școlare în unitățile de învățământ, care să poată administra testele rapide. E simplu – nu testezi, ești în pericol. În al doilea rând, nu am văzut pe absolut nimeni să vorbească despre controale în școli, pentru a se asigura de respectarea măsurilor de protecție. Îndemnurile și sloganurile nu sunt suficiente”, a declarat Rareș Voicu pentru Edupedu.ro.

Amintim că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a propus marți, într-o conferință de presă, ca vacanța de primăvară să fie prelungită cu trei săptămâni începând cu data de 2 aprilie până pe data de 4 mai.

„În așa fel în perioada lunii aprilie, care este cea mai critică din perspectiva epidemiologică, va beneficia de o scădere a mobilității prin acordarea acestei vacanțe în tot sistemul de învățământ preuniversitar”, a motivat Cîmpeanu.

De asemenea, ministrul a mai propus mutarea Evaluării Naționale după Bacalaureat, însă astăzi a revenit asupra acestei propuneri. „Propun o variantă în care să rămânem cu toate examenele naționale la locul lor, fără nicio modificare, să scurtăm semestrul II cu o săptămână”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru Edupedu.ro.

Acesta spune că este deschis la propuneri care să fie în interesul elevilor, după ce ieri a anunțat modificarea structurii anului școlar actual. Cîmpeanu susține că propunerea făcută marți poate fi modificată în urma consultărilor cu reprezentanții sindicatelor, elevilor și părinților.

Foto: Facebook.com/Rareș Voicu

Citește și:
„Se vede de la o poștă că este o decizie politică astfel încât părinții să nu beneficieze de 75%” – Cristache, reprezentantul părinților, despre prelungirea vacanței de primăvară
Cîmpeanu: Propun o variantă în care să rămânem cu toate examenele naționale la locul lor, fără nicio modificare, să scurtăm semestrul II cu o săptămână
OFICIAL Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare

VIDEO Cîmpeanu: Evaluarea Națională se va derula în perioada 5 iulie – 8 iulie, admiterea la liceu, după această dată / Toți elevii și copiii vor avea vacanță din 2 aprilie până pe 4 mai, în vacanță nu se fac cursuri online
De ce a modificat Sorin Cîmpeanu structura anului școlar și data Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a, plus Admiterea la liceu: Dacă nu ar fi fost această variantă, ar fi fost destul de clară închiderea școlilor inclusiv pentru derularea simulărilor. În București, încă de mâine


17 comments
  1. Prelungirea școlii pana în 25 iunie, adică suprapunem examenele naționale cu scoala celorlalți elevi. Adică tot acasă vor sta cei care nu au examene. Simulările sunt programate în aceasta perioada, adică profesorii vin din concediul de odihna sa supravegheze elevii, sa corecteze lucrările scrise. Cine crede asa ceva.

  2. Buna-ziua! Sunt parinte de clasa a XII-a. Dupa atatia ani nu mai stiu cum e bine si cum e rau. Nu numai datorita pandemiei, dar si a celor doua sarbatori pascale s-a intervenit in forta cu aceasta vacanta lunga in plin semestru. Nu stiu daca remarca mea o sa ajunga la timp, da hai sa stam si sa judecam putin: initial elevii aveau o saptamana de vacanta de pastele catolic. Apoi aveau saptamana altfel – unde in acest an nu prea are cum sa sa faca si este mai bine sa nu se faca… urmau 2 saptamani de scoala si iar una de vacanta. Daca acum se da vacanta 4 saptamani, daca scoatem saptamana altfel, atunci ne ramane numai o saptamana de scoala la prelungit. Nu stiu cum sunt ceilalti elevi, dar multi au ore de meditatii particulare sau prin scoala in week-end. Decat sa ii tii 4 saptamani acasa – pe motiv de pandemie, dar pe urma sa ii aduci 5 saptamani cate 6 zile la scoala…. nu vad logica. Recuperarea orelor sambata mi se pare cea mai aberanta idee, mai aberanta chiar si decat prelungirea cu doar o saptamana a scolii. Mai bine prelungim scoala cu o saptamana, decat sa ingramadim elevii 5 saptamani cu 5 sambete de recuperare. Cu respect

  3. Nu înțeleg ,de ce toți sunt supărați ?! Este foarte bună propunerea domnului ministru . Este o decizie bună ! Gândiți puțin ! Vacanța începe la începutul lunii aprilie (2-11aprilie) ,eleviii vin la școală două săptămâni și intră iar în vacanță(30aprilie-9 mai ) . Este mai bine așa ? Consider că este mai rău . Nu-și revin bine din vacanța ,că intră iarăși în vacanță . Nu mai ieșiti sa urlați la televizor , gândiți înainte de a scoate urlete pe gură . Domnule președinte al părinților ,când au afișat programa pentru Bacalaureat ( istorie de unde s-a scor o lecție ) ați tăcut ca un laș , acum urlați pe toate posturile de tv .

    1. @Rodica
      Pai daca nu le scoatem pe gura, pe unde sa le scoatem, Rodi?
      Zici ca s-a scos o lectie de la istorie? Da, e o tragedie incomensurabila, iti vine sa te duci pe campuri si sa scoti urlete pe gura!
      Si-mi mai place de tine, Rodi, pentru ca nu te zgarcesti cu I-urile, ca altii. Tu pui in plus, sa fie, ca nu se stie niciodata.
      Si daca vorbesti cumva cu prietenul tau, “domnul ministru”, zi-i ca ma intreaba un prieten elev daca maine se mai uita prin calendar si daca simte ca-i mai vine vreo idee. Sa stie si “eleviii” astia cand sa-si revina sau nu si daca-si duc uniformele la curatatorie in vacante. Care vacante cand sunt, Rodica?
      Tchuss.

  4. Dl Rares Voicu..camd vorbeste despre controale, de ce nu vorbeste si despre controalele din spatiul public?? Degeaba vii sa controlezi in scoli, daca dupa program pe strada, in mall-uri si pe terase nu vezi altceva decat tineri in grupuri mari, fara masca, fara distantare…

    1. Daca ati sti realitatea din scoli… Aveti dreptate, dar nu stiti tot… Copiii isi dau mastile jos in pauze ai mananca toti din aceeasi punga de chipsuri, caserola sau pizza… Fumeaza, se inghesuie pe la toate colturile, se tin in brate… Va apun sincer ca in aceste putine sapt in care s-au dus, cel putin pt mine a fost un stres! Profesorii nu ii supravegheaza, mai mult, nici dansii nu respecta regulile, nici in scoala, nici cand ies “la plimbare”!

  5. Bataie de joc.
    Ganditi-va la bietii elevi de scoala profesionala, copii si ei, care vor trebui sa mearga la practica in unitatile economice pana in luna august.
    Ganditi-va ca o intrerupere de ritm in invatare, o abatere de la un program bine stabilit poate afecta chiar si elevii buni care se pregatesc de examene!
    Ganditi-va ca ce s-a prezentat pana ieri ca fiind bun (sa mearga copii la scoala) dintro data devine rau!
    Scoala costa, domnule ministru ! Asigurati conditii de distantare si igiena pentru toti copii de clasele 0-4, indiferent de scenariu! In rest, ceilalti pot sa faca scoala online daca in localitatile lor incidenta este foarte mare!
    Am o viata petrecuta in invatamant, nu a existat niciodata o schimbare de acest fel a anului scolar, neargumentata si dictatoriala!
    Vrem o Romanie Educata, nu o vacanta impusa cu de-a sila!

  6. Ce este așa de greu de înțeles? Pe conducători nu îi interesează dacă stau copiii acasă, ii interesează sa nu plătească 75% din salariile parintilor care vor putea sta acasă cu copiii, dacă se închid școlile. Dacă copiii au vacanță și părinții nu, copiii din ciclul primar vor sta cu bunicii. Pana acum se băteau cu pumnii în piept cu faptul ca, cei în vârstă trebuie protejați. Acum nu mai contează, pentru ca îi încurcă pe ei. Încă mai credeți ca cineva va vrea vouă binele?

  7. Mai contează sănătatea oamenilor? Se îmbolnăvesc cu miile, mor foarte mulți bătrâni, tineri, părinți, iar ei își bat joc de oameni. Dacă este covid în aprilie nu înțeleg unde dispare, în lunile mai și iunie? Pleacă la Polul nord? Dacă tot spun ca le pasă, ce mai așteaptă acum în momentul de față? Școală se poate face și online. Dar nu se vrea…. Da bine la prostime și la sosoaca.

  8. Mi se pare ca ne jucam bambilici cu anul scolar. Nu e in regula ce se intampla, declaratii peste declaratii, schimbari de la o ora la alta, negocieri aiuristice, vina aruncata de la unii la altii. Ajunge! E prea mult! Trebuie sa ne oprim! Am pornit la drum dupa un plan, haideti sa ne tinem de el. Este din ce in ce mai frustrant si bulversant… haos total in educarie. Am avut niste scenarii, de ce le tot schimbam…. ? Avem varianta online daca situatia epidemiologica o impune… nu e ideala dar e ceva decat nimic. Absenteismul e in floare si fizic si online la liceu si invatamant profesional… dezinteresul e la el acasa, lacunele sunt tot mai adanci. Vacanta de o luna ne lipseste… Nu avem oricum garantia ca dupa luna aprilie curge lapte si miere. Pana cand lungim agonia? Haideti sa ramanem la structura initiala a anului scolar, la calendarul de examene initial si sa gandim un plan B pentru examene! Suedia a suspendat examenele finale, de exemplu, merg pe echivalari. Oare cat de rau ar fi pentru noi? Cu siguranta nu asa de rau ca in situatiile propuse de ministrul Cimpeanu… Prelungim, amanam, schimbam ordinele comune, calendare ca sa ce….? Virusul isi face treaba oricum, lumea e stresata… Masurile astea pe cine ajuta, de fapt?

    1. Echivalare?Bateți câmpii ,stimabile!Să fum serioși!Nici nu poate fi macar pusă în discuție o astfel de idee.Prietenii știu de ce.

      1. Stimata Ligia, nu ati inteles nimic din mesajul la care ati raspuns destul de nepoliticos. Va asigur ca nu ” bat campii”, ati sarit degeaba, era o intrebare retorica oricum. Nu ma ocup de echivalari dar ne putem uita pe modele pertinente daca ar fi cazul, insa nu asta era “tema textului”. 😉

    2. Echivalatea este cea mai proasta decizie daca se va lua. Echivalarea notelor cu un examen de Bacalaureat cu sunt compatibile.Cine lucreaza in invaramant stie despre ce zic. Nu esta corect nici fata de generatiile viitoare si nici cele trecute. Ce veti face cu cei ce nu au luat bacul la o materie? Sau deloc ? Ce echivalati? Hai sa echivalam la toti cei care nu au luat Bacul si e trai pe vatrai ptr facultatile particulare care traiesc din banii studentilor. Scoatem nespecialisti pe banda. Prosti cu diploma. Vorba aceea ” te duci bou si iesi vaca”. Sunt putine facultati care tin cu adevarat la performanta. Adica scot absolventi cu adevarat pregatiti. Cum ar fi sa va consulte un medic care nu stie materia si nici macar lucruri elementare, sau un inginer care nu stie poli electric, sau alte lucruri elementare. Hai sa ne punem copiii la invatat si sa nu mai cautam vina scolii. Sa ne uitam in curtea noastra si apoi la altii. Nu ne comparam cu Suedia sau orice tara vest europeana, caci acolo scoala are un cuvant de spus nu ca la noi ca scoala e condusa de elevi si parinti. Scoala nu poate lua singura nici o decizie, ca sare in su CNElevilor sau al parintilor care incurajeaza chiulul si neinvatarea. Puneti burta pe carte si lasi chiulul.

      1. Stimata Emma, si dumneavoastra nu ati inteles care este “tema textului” la care ati comentat atat de vehement. Ati sarit la intrebarea retorica din final. Ati avut ocazia sa faceti vreodata o echivalare serioasa, cunoasteti un alt sistem de invatamant? Am propus cumva vreun model de echivalare? Nu ati reusit sa intelegeti mai nimic din cele scrise anterior. Pe de alta parte, faceti greseli de exprimare si ortografie pentru un cadru didactic (falsul acuzativ e deranjant tare). Am dedus ca sunteti parte a sistemului din textul dumneavoastra. Ma bucur ca nu v-am fost elev… Desi “stam in aceeasi curte”, v-ati grabit sa cititi printre randuri si sa imi dati o lectie, crezand ca sunt elev. Unde am dat eu vina pe scoala? Sper ca nu procedati asa cu elevii dumneavoastra si sper ca nu predati vreo materie de BAC. 😉

  9. Se lungeste degeaba, ca in 20-21 iunie sunt Rusaliile.Deci…de ce sa nu se incheie inainte de Rusalii? Bajbaiala…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Finanțelor recomandă Ministerului Educației ca școlile să deschidă conturi colectoare la bănci comerciale, pentru plata burselor elevilor și salariilor angajaților din Învățământ / În 2023, comisionul pentru plățile sub 500 de lei, prin trezorerie, a fost de peste 2.3 milioane de lei

Ministerul Finanțelor recomandă Ministerului Educației ca școlile să deschidă conturi colectoare la bănci comerciale, pentru plata burselor elevilor și pentru plata salariilor angajaților din sistemul de Învățământ, potrivit unui document…
Vezi articolul