Încetarea stimulentului de inserție pentru părintele care intră în concediu pentru îngrijirea copilului bolnav, sesizată de Avocatul Poporului la Curtea Constituțională

3.920 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională cu privire la încetarea stimulentului de inserție pentru părintele care intră în concediu pentru îngrijirea copilului bolnav. Prin dispozițiile legii, “deși părintele beneficiar poate are nevoie doar de câteva zile de concediu pentru îngrijirea copilului bolnav, în această perioadă nerealizând venituri supuse impozitului, el va fi sancționat pentru toată perioada cât mai are de primit stimulentul de inserție”, susține instituția condusă de Renate Weber.

“Măsura este considerată de către Avocatul Poporului nejustificată, excesivă și disproporționată”, se arată într-un comunicat remis Edupedu.ro.

Avocatul Poporului susține că prevederea legală este constituțională numai “în măsura în care încetarea plății stimulentului de inserție are loc doar în perioada în care beneficiarul nu mai realizează venituri supuse impozitului, ulterior putând fi reluată plata acestui stimulent“.

Comunicatul integral remis de Avocatul Poporului:

“Avocatul Poporului consideră că anumite dispoziții din O.U.G. nr. 111/2010 afectează părinții care au în îngrijire un copil bolnav sau cu handicap

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională a României cu excepția de neconstituționalitate referitoare la dispozițiile art. 17 alin. (1) lit. b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, și consideră că acestea sunt constituționale în măsura în care încetarea plății stimulentului de inserție are loc doar în perioada în care beneficiarul nu mai realizează venituri supuse impozitului, ulterior putând fi reluată plata acestui stimulent.

Avocatul Poporului observă că, prin dispozițiile legale criticate, deși părintele beneficiar poate are nevoie doar de câteva zile de concediu pentru îngrijirea copilului bolnav, în această perioadă nerealizând venituri supuse impozitului, el va fi sancționat pentru toată perioada cât mai are de primit stimulentul de inserție, dacă nu ar fi intervenit forța majoră, respectiv îmbolnăvirea copilului. Măsura este considerată de către Avocatul Poporului nejustificată, excesivă și disproporționată.

Întreaga motivație pe care se bazează opinia Avocatului Poporului se regăsește pe site-ul instituției, la secțiunea Contencios Constituțional – Excepții de neconstituționalitate – 2019 sau accesând link-ul http://www.avp.ro/exceptii2019/exceptia11_2019.pdf“.

Ce prevede art. 17 alin. (1) lit. b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010:

“Articolul 17
(1) Dreptul la stimulentul de inserție prevăzut la art. 7 încetează cu ziua următoare celei în care:

a) copilul a împlinit vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, cu excepția situației prevăzute la art. 7 alin. (2);

b) beneficiarul nu mai realizează venituri supuse impozitului și nici nu se află în concediul pentru creșterea copilului;

c) a avut loc decesul copilului.”

Photo by Eleanor Gwen Stewart from Pexels


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cătălin Ciupală, profesor de Matematică: Dacă vrei să iei BAC-ul, faci până nu mai poți exercițiile din ultimii ani și iei minim 8. Prea multe lucruri deștepte n-o să găsești în anul acesta, mai ales că e an electoral / Bogdan Rațiu, profesor de Limba Română: Dacă începi să lucrezi cu baremul în față, nu ai nevoie de profesor în privat

Cătălin Ciupală, profesor de Matematică la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov, le transmite liceenilor că pot lua Bacalaureatul, la vară, cu minimum nota 8 dacă „iei exercițiile din ultimii…
Vezi articolul

Așteptându-l pe Godot. Cum suplinește o inițiativă din domeniul editorial lipsa manualelor școlare pentru liceu: „Cititul ne face mai buni” – proiect care vrea să îi apropie pe elevi de literatură, de lectură și de limba română (P)

Corint Educațional, parte a Grupului Editorial Corint, implementează acest proiect în beneficiul elevilor de liceu, aflați într-o perioadă esențială a dezvoltării lor intelectuale. Prima zi de școală înseamnă, de fiecare…
Vezi articolul

Exemple de reformă oferite de ministrul Educației: program remedial care ar urma să fie introdus în 2024, dar încă nu are cadru de aplicare, reforme instituționale și premii pentru profesori performanți amânate până în 2025-2026, planurile-cadru reluate după doi ani de întreruperi / Ligia Deca: „Schimbările reale, trainice durează”

„Toată lumea își dorește o schimbare acum, dar, de fapt, schimbările reale, trainice durează” în Educație, a spus ministrul de resort, Ligia Deca, într-un interviu acordat miercuri Pro TV. Ea…
Vezi articolul

Nu închideți bibliotecile, ci deschideți altele noi cu activități care nu țin doar de a împrumuta cărți, ci de a dezvolta societatea – mesajul unei bibliotecare către politicieni și Președinte

“Nu închideți bibliotecile, ci deschideți altele noi. A dezvolta o bibliotecă din prisma unor activități care nu țin doar de a împrumuta cărți, ci de a dezvolta societatea, sunt un real câștig”,…
Vezi articolul

Costul standard per elev, pentru anul 2021, aprobat de Guvern. Nicio creștere pentru salarii, dar o majorare până la 36% în mediul rural pentru componenta cheltuielile cu pregătirea profesională, evaluarea periodică a elevilor, bunuri și servicii

Costul standard per elev, pentru anul 2021, a fost aprobat de Guvern prin hotărâre joi, 25 martie, potrivit anunțului făcut de ministrul Educației la finalul ședinței Executivului. Cîmpeanu a spus…
Vezi articolul