Începe selecția pentru Consiliul cu rol fundamental în stabilirea plagiatelor, CNADTCU. Ministerul publică profilul viitorilor membri și principiile de alegere – demnitarii și politicienii, excluși

3.401 de vizualizări
Inspecția specială
Foto: Pexels.com
Ministerul Educației anunță că a început demersurile pentru selecția viitorilor membri CNATDCU – mandatul 2020-2024. Selecția vine în contextul în care mandatul membrilor comisiilor de specialitate și ai Consiliului General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) încetează în data de 10 iunie 2020.

Profilul membrilor CNATDCU trebuie să răspundă următoarelor cerinţe minimale:

  • experiență proprie de cercetare științifică, recunoscută la nivel național/internațional, dovedită și validată prin realizări specifice și prin îndeplinirea standardelor minimale naționale pentru abilitarea în domeniu;
  • disponibilitatea asumată de a activa în cadrul CNATDCU, implicit renunțând la activitatea în alte consilii consultative ale Ministerului Educației și Cercetării;
  • echilibru şi capacitate de analiză obiectivă;
  • integritate profesională.

Nu sunt eligibili demnitarii şi membrii structurilor de conducere ale partidelor politice, precizează ministerul.

  • Care este procedura: mai întâi sunt selectați pentru fiecare comisie câte 3-5 membri ai unui Comitet de selecție ad-hoc, potrivit ministerului.

”Pentru asigurarea transparenţei şi calităţii procesului de selecţie a viitorilor membri, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a decis constituirea, pentru fiecare comisie de specialitate a CNATDCU, a câte unui Comitet de selecție ad hoc, fiecare format din 3-5 personalități. Dintre acestea, este preferabil ca una să aibă afiliere instituțională în afara României. Membrii comitetelor de selecție nu vor face parte din CNATDCU în mandatul 2020-2024.”

Comitetele de selecție, a căror componență va fi făcută publică, vor analiza aplicațiile încărcate pe platforma brainmap.ro pentru calitatea de membru al CNATDCU şi vor înainta Ministerului Educației și Cercetării lista cuprinzând propunerile pentru componența respectivei comisii de specialitate a CNATDCU.

Facem precizarea că Academia Română, instituțiile de învățământ superior, cercetare științifică, cultură și sport pot face propuneri de membri în CNATDCU pentru mandatul 2020 – 2024, asumate prin completarea unor aplicații individuale.

Aplicațiile individuale pentru calitatea de membru CNATDCU – mandatul 2020 – 2024 – se depun pe platforma brainmap.ro. Pentru deschiderea contului pe această platformă este necesară o adresă de e-mail și o parolă aleasă de utilizator.

Apelul este deschis în perioada 18 martie – 30 aprilie 2020.

Principiile care stau la baza selecției membrilor CNATDCU sunt: transparența, evitarea incompatibilităților și a conflictelor de interese, inclusiv a imixtiunii factorului politic, asigurarea reprezentativității profesionale și instituționale.”

Listele cuprinzând propunerile comitetelor de selecție vor fi făcute publice până în data de 20 mai 2020. Orice persoană fizică sau juridică are dreptul să transmită eventuale obiecții și sesizări argumentate pe adresa de e-mail dgis@edu.gov.ro.

După finalizarea termenului de consultare publică, din listele de propuneri întocmite de către comitetele de selecție, se numesc membrii Consiliului General și ai comisiilor de specialitate ale CNATDCU pentru mandatul 2020 – 2024, prin ordin al ministrului educației și cercetării.”

Activitatea CNATDCU este organizată în cadrul a 5 domenii fundamentale , 35 comisii de specialitate şi 77 domenii fundamentale.

Cele 5 domenii fundamentale sunt:

Până acum, din 2016 de când a fost introdusă în lege posibilitatea de retragere a unui titlu de doctor din motive care ţin de nerespectarea eticii universitare şi de cercetare, CNADTCU a propus şi ministerul Educaţiei a emis 23 de Ordine pentru retragerea titlurilor de doctor. Primele au fost pentru fostul şef al Poliţiei Române, Petre Tobă şi pentru primarul localităţii Voluntari, Florentin Pandele. Vedeţi ordinele mai jos

2019

2017

2016

FOTO: pexels.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Vlad Mixich: Dacă epidemia evoluează în ritmul actual, o prognoză a INSP estimează că, la finalul lunii august, 80% din paturile de la Terapie Intensivă pentru COVID-19 din România vor fi ocupate de pacienți în stare gravă

Vlad Mixich, expert numit de Parlamentul European în conducerea Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă, afirmă că, potrivit unei prognoze realizate de Institutul Național de Sănătate Punlică, dacă…
Vezi articolul

Directorii de grădinițe cu program normal vor fi degrevați parțial de norma de predare, urmând să mai aibă doar 2-4 ore – proiect de ordin al Ministerului Educației / Toți directorii și directorii adjuncți vor putea folosi orele din norma obligatorie pentru a fi metodiști sau formatori

Directorii grădinițelor cu program normal vor avea degrevare parțială de normă, conform unui proiect de ordin de ministru publicat în dezbatere de Ministerul Educației. Sunt modificate prin acest proiect condițiile…
Vezi articolul