Începe școala cu ECDL! Concurs pentru elevii care vor să se înscrie şi să îşi certifice competenţele de utilizare a computerului (P)

Proba de competențe digitale la Bacalaureat

Foto: Pexels/ Pixabay

Competenţele digitale sunt obligatorii pentru elevi și profesori. Pentru învățământul de astăzi, este esențial ca elevii şi profesorii să îşi dezvolte abilităţi IT solide. Numai aşa şcolile pot beneficia de toate oportunităţile şi facilităţile pe care le aduce tehnologia online în învăţare şi predare. Programele internaţionale de certificare oferă o metodă clară de dezvoltare şi probare a competenţelor digitale, fiind esențiale în procesul de digitalizare reală a educaţiei.

Toţi elevii care se înscriu şi susţin cel puţin un examen ECDL în perioada 05 septembrie – 16 decembrie, pot câştiga una dintre tabletele oferite de ECDL ROMANIA prin Concursul Începe şcoala cu ECDL.

Liceenii pot echivala proba de Competenţe digitale din cadrul Bacalaureatului cu ECDL PROFIL BAC.

Tehnologiile şi aptitudinile digitale au acum un rol critic pentru educație și societate în general. Este evident că orice investiţie în tehnologie pentru şcoli poate fi eficientă doar dacă este dublată de programe relevante de dezvoltare a competenţelor digitale pentru elevi şi profesori. Altfel, nu vom putea avea un proces real de transformare tehnologică.

Concentrându-ne mai bine pe abilităţile IT, putem scădea preţul plătit pentru ignoranţa digitală.  

În România, doar 50% dintre tineri aveau competențe digitale de bază sau mai înalte, conform Eurostat
Ultimul raport DESI plasează din nou România pe ultimul loc în UE la indicele economiei şi societăţii digitale. 
Alfabetizarea digitală, la fel ca alfabetizarea convenţională, reprezintă ceva ce trebuie învăţat şi validat.

Dovedirea competenţelor digitale, încrederea în propriile abilităţi şi aplicarea pot fi asigurate doar prin obţinerea unei certificări la standard recunoscut internaţional, ca unică confirmare a oricărui program de formare.
Programe internaţionale de certificare, precum ECDL/ ICDL, care este deja implementat în şcoli din întreaga lume, sunt esențiale în procesul inevitabil de transformare tehnologică. 

ECDL/ ICDL oferă o metodă clară, standardizată şi continuu actualizată de dezvoltare şi probare corectă a competenţelor digitale. 

Modulele ECDL testează competenţe IT esenţiale, dar şi lucrul cu aplicații avansate.
În plus, ECDL/ ICDL este standardul internaţional de certificare IT care se mapează cel mai complet pe cadrele de referinţă europene DigComp şi DigCompEdu.

ECDL în educaţie

Liceenii pot echivala proba de Competenţe digitale din cadrul Bacalaureatului cu ECDL PROFIL BAC.

Toţi elevii care se înscriu şi susţin cel puţin un examen ECDL în perioada 05 septembrie – 16 decembrie 2022, pot câştiga una dintre tabletele oferite de ECDL Romania prin Concursul Începe şcoala cu ECDL.

Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar pot beneficia de credite profesionale transferabile dacă obţin una dintre certificările ECDL PROFIL DIDACTIC, inclusiv pentru ECDL Pedagogie digitală, Computing şi 3D Printing.

Campania naţională de educaţie digitală a profesorilor Teach Smart continuă. 10.000 de cadre didactice din preuniversitar îşi pot evalua gratuit la standard internaţional aptitudinile de predare digitală prin simulări ECDL Pedagogie Digitală.

ECDL include şi module de certificare IT pe competenţe digitale pentru tehnologii actuale, precum RoboticsComputing (programare în Python şi gândire algoritmică), 3DPrinting (modelare şi imprimare 3D), Online Collaboration sau Digital Marketing.

Utilizarea tehnologiilor de modelare şi imprimare 3D este aprobată de Ministerul Educaţiei ca disciplină opţională în liceu. 

ECDL Romania reafirmă importanţa competențelor digitale validate, ca soluţie pentru eliminarea decalajului digital din România. Dezvoltarea aptitudinilor IT reale şi certificate joacă un rol critic în revigorarea educației, societății și economiei.

ECDL / ICDL – standardul internațional pentru competențe digitale

ICDL – The Digital Skills Standard este  noua identitate de brand a celui mai răspândit standard de certificare a competenţelor digitale, cunoscut local doar ca ECDL până recent.

ECDL ROMANIA este Operatorul Național al licenței ECDL/ ICDL în România, cu o rețea de peste 800 de centre de instruire și testare acreditate pe întreg teritoriul țării. Prin rețeaua de Centre de Testare ECDL dezvoltată la nivel național și prin proiectele derulate, ECDL ROMANIA asigură tuturor oportunitatea de a obține și de a-și certifica la standard internațional și pe un anumit nivel competențele digitale. Tinerii, elevii, studenții, funcționarii publici sau angajații în companii își pot dovedi abilitățile IT prin intermediul certificărilor ECDL.

ICDL Foundation este o organizație internațională dedicată dezvoltării standardelor de competențe digitale la nivelul forței de muncă, în educație și la nivelul societății în general. Programele de certificare, oferite prin intermediul unei rețele globale active, permit indivizilor și organizațiilor să evalueze, să dezvolte și să certifice competențe de utilizare a computerelor și a altor instrumente digitale, pe baza standardului recunoscut global, ECDL/ ICDL.

Calitatea și reputația ICDL sunt construite pe 20 de ani de experiență în a asigura programe de certificare în 40 de limbi vorbite în întreaga lume. Succesul ICDL se bazează pe inovarea continuă în dezvoltarea de programe de certificare, pe angajamentul pentru metodologii riguroase de testare și aderarea consecventă la standardele ICDL de asigurare a calității.

Exit mobile version