Începe înscrierea în clasa pregătitoare. Descarcă cererea și vezi programul pentru zilele porților deschise în școli

4.108 vizualizări
Foto: ISMB
Luni, 4 martie 2019, începe înscrierea copiilor de 5-6 ani în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2019-2020. Potrivit calendarului afișat de Ministerul Educației, părinții pot începe completarea cererii de înscriere fie online, fie la școală, iar mai apoi validarea acestor documente la secretariatul școlii.

Formularul online (va fi disponibil pe 4 martie, potrivit Ministerului) pentru completarea cererii nu permite și trimiterea acestei cereri la școală, ci oferă doar posibilitatea completării câmpurilor din cerere. După care părintele trebuie să printeze formularul completat și să meargă cu el la secretariatul școlii la care vrea să își înscrie copilul, pentru validare.

Care sunt pașii înscrierii

Părintele poate opta: 

  1. pentru înscrierea la şcoala de circumscripţie: în această situaţie, copilul este automat înscris.
  2. pentru o unitate de învăţământ, alta decât şcoala de circumscripţie: în această situaţie, copilul este înscris în limita locurilor libere şi, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale şi, ulterior, a criteriilor specifice de departajare.

NOTĂ: părintele poate solicita, prin bifarea în cererea-tip de înscriere, ca locul la şcoala de circumscripţie să fie rezervat pentru eventualitatea în care copilul nu este înscris la unitatea de învăţământ pentru care părintele a făcut opţiunea, din lipsă de locuri libere

UNDE VOR AVEA LOC ÎNSCRIERILE?

  • La școala la care părintele doreşte înscrierea copilului.
  • Cererile-tip de înscriere pot fi completate şi validate direct la unitatea de învăţământ la care părintele doreşte înscrierea copilului.
  • Cererile-tip de înscriere pot fi completate şi online (procedura va fi disponibilă începând cu data de 4 martie), dar după completarea acestora, părinții trebuie să meargă la unitatea de învăţământ în care doresc înscrierea copilului pentru validarea cererii.

CARE SUNT ACTELE NECESARE PENTRU ÎNSCRIERE?

  • Cerere-tip de înscriere
  • Copie şi original după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal; părinții divorțați depun la înscriere și hotărârea judecătorească definitivă din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească și unde a fost stabilită locuința minorului
  • Copie şi original al certificatului de naştere al copilului
  • Copie a documentului care atestă dezvoltarea psihosomatică corespunzătoare pentru parcurgerea clasei pregătitoare (acolo unde este cazul).
  • Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice (acolo unde este cazul).

CARE ESTE CALENDARUL DE COMPLETARE/DEPUNERE A CERERILOR?

  • Completarea și depunerea cererilor va avea loc în două etape. La etapa a doua participă doar cei care nu au fost cuprinşi într-o unitate de învăţământ după prima etapă.

A. Prima etapă: 4 – 22 martie

de luni până vineri, între orele 8:00 – 18:00

– părinţii pot fi programaţi pentru înscriere de către unitatea de învăţământ.

  • 29 martie: afişarea în unităţile de învăţământ şi pe site-urile inspectorarelor şcolare a listei copiilor înscrişi după prima etapă

B. A doua etapă: 2 – 8 aprilie

  • Dacă, după prima etapă, copiii nu sunt cuprinşi în nicio unitate de învăţământ, părinţii vor completa o nouă cerere de înscriere, repartizarea urmând să se facă pe locurile rămase disponibile după prima etapă.
  • Unităţile de învăţământ sunt obligate să afişeze situaţia copiilor înscrişi şi a locurilor rămase disponibile, după fiecare etapă de înscriere.
  • 11 aprilie: afişarea în unităţile de învăţământ şi pe site-urile inspectorarelor şcolare a listei copiilor înscrişi după a doua etapă

Ziua porților deschise în școli

Școlile organizează în perioada înscrierilor Zilele porților deschise pentru părinții care vor să stea de vorbă cu învățătorii, care vor să vadă clasele și să conoască personalul școlii. Pentru București, programul zilelor deschise este acesta. (Aici găsiți lista Inspectoratelor școlare, cu adrese fiecăruia, iar pe portalurile acestora puteți găsi programul zilelor deschise, dar și detalii despre înscrierea în clasa pregptitoare pentru fiecare județ în parte) Din listă părinții pot afla și dacă în școală funcționează programul Școală după școală, dar și dacă școala are sau nu semi-internat.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Studenții care au început facultatea în 2024 vor avea diplome de licență, masterat, de ingineri sau arhitecți cu coduri QR – proiect aprobat de Guvern după 9 luni / Doctorii au cod QR din 2025, Ministerul Educației amână termenul pentru restul absolvenților

Noile modele de diplome de licență, masterat, pentru doctori și ingineri, cu coduri QR pentru verificarea autenticității documentelor, ajung miercuri pe ordinea de zi la Guvern. Ele ar urma să…
Vezi articolul

Programul de „coeziune” între tineri al lui Emmanuel Macron, în pragul desființării: Parlamentul francez retrage finanțarea pentru Serviciul Național Universal, care înlocuiește indirect fostul serviciu militar obligatoriu, pentru elevii de liceu

Programul Serviciului Național Universal (SNU), creat de președintele Emmanuel Macron ca un instrument de „coeziune națională” între tinerii francezi de 15-17 ani, se află într-un moment de cotitură, după ce…
Vezi articolul