Încă o medie de 10 la Definitivat 2024 – după contestații. În total, 59 de profesori au obținut medii maxime

Foto: © Kantver - Dreamstime.com

Foto: © Kantver - Dreamstime.com

După soluționarea contestațiilor de la Definitivat, 59 de candidați au obținut în total media 10, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației. Inițial, după ce au fost afișate rezultatele inițiale, 58 de cadre didactice dintre cele 7.836 care au fost notate în urma probei scrise din data de 24 iulie 2024 au obținut media 10.

La proba scrisă, după contestații, 66 de candidați au obținut nota 10, conform instituției. Înainte de contestații, 65 de candidaţi au fost notați cu 10.

Din totalul celor 7.836 de candidaţi cu note la proba scrisă, 5.325 de candidați s-au situat pe tranșa de note 7,50 – 10 (după soluționarea contestațiilor). Dintre aceștia, 66 de candidaţi au fost notați cu 10, iar 459 de candidați au primit note între 9,50 și 9.99. Cu note sub 5 au fost evaluate lucrările a 360 de candidați, număr în ușoară scădere, comparativ cu anul trecut (394)”, se arată în comunicatul Ministerului Educației.

Lista mediilor de 10, pe județe:

Dosarul de presă poate fi consultat mai jos:

Ce este definitivarea în învățământul preuniversitar?

Concursul de definitivat reprezintă un examen de intrare și avansare în cariera didactică. Examenul poate fi susținut de cadrele didactice care au cel puțin un an vechime în învățământ și este obligatoriu pentru obținerea gradelor didactice. Procedura de acordare a definitivării și a titlului de profesor cu drept de practică în învățământul preuniversitar reprezintă recunoașterea competențelor necesare pentru exercitarea profesiei didactice.

Examenul naţional de definitivare în învăţământ cuprinde:

Cadrele didactice care promovează examenul de definitivat dobândesc titlul de profesor cu drept de practică în învăţământul preuniversitar.

Cadrelor didactice angajate cu contract de muncă pe o perioadă determinată, care au promovat examenul de definitivare în învăţământ, li se poate asigura continuitatea pe postul didactic/catedra ocupat(ă), prin hotărârea consiliului de administraţie din unitatea de învăţământ respectivă, în condiţiile legii.

Persoanele care nu promovează examenul de definitivare în învăţământ, în condiţiile prezentului articol, pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.

După Definitivat urmează gradele didactice

Media minimă de promovare a examenului este 8 (opt). Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național. Prin accederea la definitivarea în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare.

Pentru a putea participa la proba scrisă, candidații au avut de îndeplinit simultan următoarele condiții:

Candidaţii pot susţine examenul naţional pentru definitivare în învăţământ fără taxă de cel mult 3 ori.

Foto: © KantverDreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Definitivat 2024 Rezultatele finale. Încă 304 profesori au medii peste 8 după contestații și primesc drept de practică. O cincime din note au fost contestate, rata de promovare urcă la peste 76%
Distribuția mediilor de 10 la Definitivat 2024. Cel mai mic număr al mediilor maxime din ultimii 5 ani: 58
Exit mobile version