O elevă de 15 ani din județul Vaslui a murit marți la Spitalul din Iași, potrivit știrileprotv.ro. Adolescenta era la Centrul Social Vaslui când i s-a făcut rău, îngrijitorii au chemat ambulanța, iar la spitalul din oraș medicii au crezut inițial că are o criză de rinichi. Starea fetei s-a agravat însă și a apărut suspiciunea de meningită. Atunci, doctorii au hotărât să o trimită la Iași, unde s-a pus diagnosticul când fata intrase deja în comă, potrivit sursei citate. Decesul vine după ce vineri o elevă de 18 ani din București a murit din aceeași cauză.
Întrebată dacă este același tip de meningită care a răpus-o pe fata din Bucureşti, medicul Prof. dr. Carmen Dorobat, manager la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, a declarat că “După aspectul clinic și experiența mea de ceva ani, da, acelaşi aspect clinic. Evoluția foarte rapidă denotă prognosticul rezervat,” spunea medicul înaintea decesului.
“A fost unul dintre cele mai grave cazuri pe care le-am întâlnit în ultimii ani. Din nefericire, în urmă cu o oră, s-a pierdut, din cauza unei infecții foarte grave, devastatoare, cu șoc septic și disfuncție multiplă de organ, care nu a putut fi stăpânită prin antibioterapia pe care i-am administrat-o și tot ce a însemnat suport de terapie intensivă“, a afirmat Carmen Dorobăț, citată de Agerpres.
Cazul vine după ce vineri o elevă din clasa a XII-a de la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din Bucureşti a murit de meningită meningococică fulminantă.
Potrivit Ştirile PROTV, analizele făcute la şcoală au arătat că doi dintre elevii Colegiului Gheorghe Lazăr sunt purtători ai bacteriei meningococ. Au intrat în atenția medicilor și au început deja tratamentul cu antibiotice.
Cum se transmite meningita
Infecția cu meningococ se transmite pe calea aerului, doar în cazul unui contact foarte apropiat cu o persoana bolnavă sau purtatoare. Microorganismul nu este rezistent în mediul extern, fiind foarte sensibil la variațiile de temperatură și uscăciune. În unele cazuri foarte rare, poate apărea o formă fulminantă a bolii (meningococemie) cu o rată mare de deces. Doar contacții apropiați sunt testați în vederea posibilului portaj al meningococului și li se aministrează profilactic doza unică de antibiotic.
Pentru prevenirea meningitei meningococice sunt disponibile două tipuri de vaccin: unul pentru tipurile A, C, Y, W şi altul pentru tipul B, care se administrează concomitent.
Conform ultimelor date raportate de Centrul Național de Control al Bolilor Transmisibile, în anul 2017 au fost înregistrate 63 de cazuri de meningită meningococică, din care 13 persoane au decedat.