Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLAP) anunță că a semnat încă 19 contracte pentru construcția de creșe noi, din cele 124 prevăzute cu finanțare din Planul Național de Redresare și Rezistență (PNRR), conform Agerpres.
Cele 19 creşe finanţate din PNRR și aprobate astăzi vor fi construite în Craiova (două creşe mari, pentru 110 copii), Săcele, Hărman – Braşov, Simeria, Câmpulung Muscel, Dărmăneşti – Bacău, Moldova Nouă, Dorohoi (creşe medii pentru 70 de copii), Murfatlar, Isaccea, Techirghiol, Lupeni, Blaj, Geoagiu, Pătârlagele, Dumbrăveni – Vrancea, Vlăhiţa – Harghita şi Abrud (creşe mici pentru 40 de copii), mai scrie sursa citată.
Clădirile vor avea săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivităţi, bucătărie şi spălătorie proprii, cabinet medical, spaţii administrative şi spaţiu de joacă amplu, în aer liber. Creşele nZEB (near-Zero Energy Building) vor fi dotate cu panouri solare şi fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie şi apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic, transmite MDLAP. În funcţie de mărimea lor, noile creşe vor asigura locuri pentru 40-110 copii.
Pentru primele creșe finanțate tot prin PNRR se semnau contracte la 1 septembrie 2022. Semnarea pentru cele 9 creșe, în prezența premierului Nicolae Ciucă, vine în contextul crizelor din zona economică și de energie. – detalii aici
- Amintim că noile creșe despre care se discută încă din 2021 în România sunt prevăzute fie cu bani din PNRR, fie fac parte din alt program, derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, anume Programul Național de Construire de Creșe, demarat anul trecut, cu bani guvernamentali. Cronologia, mai jos
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLAP) promitea creșe construite prin Programul Național de Construire de Creșe încă din martie 2021 când a lansat simulări video cu noile clădiri propuse.
Prima dată când s-a vorbit de primul lot de creșe construite prin Programul Național de Construire de Creșe a fost în august 2021. Atunci ministerul Dezvoltării anunța că se vor construi 138 de creșe, fiind stabilite inițial 110. Până acum, nicio creșă nu este finalizată.
În februarie 2022, ministrul Cseke Attila aproba finanțarea construirii a încă 142 de creșe prin Programul Naţional de Construire de Creşe, derulat de MDLAP. Pe 15 iunie 2022, același Minister transmitea că a semnat primele contracte de execuție pentru primele 15 dintre acestea 142.
Potrivit unui comunicat din 18 august 2022 al Ministerului Dezvoltării, lucrările pentru prima creșă finanțată prin programul național ar fi început în luna august 2022. Ministrul Cseke Attila spunea atunci că ar urma să fie gata prima creșă până la Crăciun: ”Pentru acest moment lucrez de mai bine de un an: punerea pietrei de temelie pentru prima creșă nouă, modernă și prietenoasă cu mediul. De Crăciun ne vom putea bucura împreună și de finalizarea acestei construcții”.
După ce a fost încheiat apelul la proiecte, Cseke Attila a anunțat că au fost depuse 228 de cereri de finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență, conform unui comunicat: „Autoritățile administrației publice locale au depus 228 cereri de finanțare pentru construirea de creșe noi, moderne și prietenoase cu mediul”.
Câte creșe există România și promisiunile guvernanților
Potrivit ministrului, în 2021 erau doar 368 de creșe în toată țara, plasând România “ pe ultimul loc în UE la numărul de locuri în creșe”. Dintre acestea 148 au trecut în subordinea ministerului Educației potrivit Hotărârii de Urgență nr. 100 din 10 septembrie 2021, publicate în Monitorul Oficial pe 15 septembrie.
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, spunea anul trecut că suntem pe ultimul loc din UE la numărul de creșe.