Inalta Curte: Deschiderea unui cont pe o reţea de socializare folosind numele altei persoane este infracţiune

830 de vizualizări
Foto: © Harry Rendón Mayorga | Dreamstime.com
Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că este infracţiune fapta unei persoane de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare pe numele unei alte persoane, unde sunt postate fără acordul acesteia informaţii, fotografii şi imagini video, transmite Agerpres, citată de G4Media.ro.

Instanţa supremă a fost sesizată de Curtea de Apel Braşov în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unei chestiuni de drept, într-un dosar în care un bărbat a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 8 luni închisoare pentru şantaj, fals informatic şi violarea vieţii private, după ce a deschis un cont fals pe o reţea de socializare şi pe un site pentru adulţi, unde a postat fotografii şi filmuleţe compromiţătoare cu aceasta.

Potrivit actului de acuzare, în decembrie 2018, bărbatul respectiv şi-a ameninţat fosta iubită că, dacă nu va relua relaţia cu el, va da publicităţii pe internet mai multe fotografii care o înfăţişau dezbrăcată şi filmuleţe în care cei doi apăreau întreţinând relaţii sexuale.

Ulterior, bărbatul a creat pe un site de adulţi un profil cu numele femeii, unde a postat fotografii cu ea dezbrăcată şi un filmuleţ în care fosta iubită întreţine relaţii sexuale cu el, precum şi un profil fals pe Facebook cu numele persoanei vătămate, de pe care a trimis altei persoane fotografii cu femeia dezbrăcată.

Citește articolul integral pe G4Media.ro

Foto: © Harry Rendón Mayorga | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil


1 comment
  1. Hai ca-i tare! Nu-i de mirare ca turma de analfabeti functional sunt manati in directia stabilita cel mai usor pe aceste meleaguri. Studentii din anul II de la cea mai prapadita ,,facultate de drept” de pe la noi pot sa explice ca NU poate sa fie o ,,infractiune” o fapta daca nu-i prevazuta in Codul Penal. Sigur ca Inalta Curte poate sa ,,decida” daca o fapta-i infractiune sau nu numai incadrand-o intr-un articol prevazut de Codul Penal. Iar Codul Penal nu contine vreun articol care sa faca referire la ,,deschiderea unui cont pe o reţea de socializare folosind numele altei persoane” si din cate cunosc ,,scolitii in drept” ,,inalta curte” nu poate introduce in Codul Penal noi articole sau sa le modifice pe cele existente. ASTFEL, stirea se referea la niste infractiuni pe care le-a savarsit o persoana prin ,,deschiderea unui cont pe o reţea de socializare folosind numele altei persoane” si anume: ,,şantaj, fals informatic şi violarea vieţii private”. Cine citeste art. 325 din Codul Penal va sesiza ca pentru a fi intrunite conditiile infractiunii falsului informatic sunt necesare a se intruni mai multe conditii. Iar instantele ne spun ca faptuitorul din ,,stire” le-a intrunit astfel incat sa fie sanctionat si pentru incalcarea art. 325 (pe langa celelalte). E necesar a se specifica acestea pentru a nu ramane ,,cititorul” cu impresia ca Inalta Curte adauga cand vrea cate-o infractiune dupa bunul plac. Exemplu: daca o mamica ii deschide un cont pe o retea de socializare unuia dintre copii acesteia nu constituie infractiune. Abia cand va incepe sa foloseasca contul, in functie de ce va posta, se va putea indrepta spre o infractiune sau nu. Adica pt. a fi infractiune e necesar ca datele sa fie ,,utilizate în vederea producerii unei consecințe juridice”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

FOTO Studenții protestează la București, Timișoara, Iași și Cluj față de decizia Guvernului de a elimina transportul gratuit cu trenul: „Educația e pe drumuri și studenții plătesc bilet” / „Nu vă fie frică, studenții se ridică”

Studenții din marile centre universitare din Cluj, Timișoara, Iași și București au ieșit astăzi în stradă pentru a protesta față de decizia Guvernului de a elimina gratuitatea transportului feroviar pentru…
Vezi articolul

Teodor-Florin Cilan, până acum prorector, a obținut la limită voturile necesare pentru a deveni rector la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, în turul 2 / Alegerile au fost reluate după ce fostul rector Ramona Lile, reales în decembrie, nu a fost confirmat în funcție, în urma unei decizii de plagiat

Conferențiarul Teodor-Florin Cilan a obținut, miercuri, voturile necesare pentru a fi ales rector al Universității „Aurel Vlaicu” (UAV) din Arad, într-un al doilea tur de scrutin, după ce, în primul…
Vezi articolul

Acordarea burselor de merit și de excelență olimpică și elevilor din clasele primare, cerută printr-un memoriu cu peste 4 mii de semnături, depus la Ministerul Educației / Printre solicitări este și păstrarea burselor de studiu și de performanță

Un memoriu semnat de circa 4.100 de persoane a fost depus la registratura Ministerului Educației luni, 25 septembrie, conform informațiilor transmise Edupedu.ro de către autorii acestuia. Petiția este adresată ministrului…
Vezi articolul

Ministerul Educației încalcă propriul termen de anunț pentru lista școlilor-pilot eligibile pentru finanțare PNRR / Sunt 129 de unități de învățământ înscrise care așteaptă rezultatele – doar 60 vor primi 12 milioane de euro

Ministerul Educației ar fi trebuit să anunțe joi, 8 august, lista școlilor eligibile în apelul de proiecte „Granturi pentru unitățile de învățământ pilot”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență,…
Vezi articolul