Înalta Curte de Casație și Justiție a respins ca nefondat recursul depus de Asociația Maghiară pentru Pregătirea Medicală la hotărârea Curții de Apel București, menținând astfel decizia că desfășurarea stagiilor clinice doar în limba română la Universitatea de Medicină din Târgu Mureș nu este discriminare, transmite Agerpres.
Stagiile clinice doar în limba română la Universitatea de Medicină Târgu Mureș nu sunt discriminatorii
“Respinge recursul declarat de recurentă-reclamantă Asociația Maghiară pentru Pregătirea Medicală şi Farmaceutică din România împotriva Sentinței nr. 3051 din 14 octombrie 2016 a Curții de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal, ca nefondat. Obligă recurenta reclamantă la plata cheltuielilor de judecată în cuantum de 5.000 de lei în favoarea Universității de Medicină, Farmacie, Ştiințe şi Tehnologie din Târgu Mureş, cu aplicarea art. 451 alin. 2 din Codul de procedură civilă. Definitivă“, se arată pe portalul ÎCCJ.
Agenția de presă relatează că procesul a vizat o decizie din luna octombrie 2013 a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), luată cu majoritate de voturi, potrivit căreia susținerea probelor practice numai în limba română la UMFST Târgu Mureș nu constituie discriminare.
Hotărârea CNCD a fost adoptată, în 2013, cu 6 voturi “pentru” şi 2 voturi “împotrivă”, cu opinie separată. “Condiția impusă prin Hotărârea Senatului Universității de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş din 30 aprilie 2013, de desfăşurare a stagiilor clinice doar în limba română, nu constituie o faptă de discriminare față de studenții care studiază în limba maternă, maghiară”, anunța atunci Consiliul, într-un comunicat de presă citat de Agerpres.
Decizia CNCD a fost atacată la Curtea de Apel Bucureşti de către UDMR și Asociația Maghiară pentru Pregătirea Medicală şi Farmaceutică din România (AMPMFR); Curtea de Apel Bucureşti a respins acțiunea ca nefondată, iar ÎCCJ a menținut această hotărâre, potrivit sursei citate.
3 comments
1. In nicio tara din Europa nu poti sa practici medicina daca nu cunosti limba oficiala a tarii respective!
2. Chestia asta cu dreptul de a studia in limba materna, in invatamantul public, ar trebui sa se opreasca la nivel liceu. Oricum, la Cluj si la Tg.Mures se ofera mai mult decat este cazul, minoritatii maghiare. Daca vreti invatamant superior in Romania, atunci faceti mai multe universitati private in limba maghiara.
1. Asta pur si simplu nu este adevarat. cauta pe net, sunt medici bulgari in sudul tarii care nu vorbesc deloc limba romana. si ba, se poate, depinde in ce clinica lucrezi, si ce.
Daca doame fireste, copilul tau sufera de vre-o boala, pe fondul lipsei de medici romani, vine un medic francez s-o opereze. Medicul respectiv o sa fie refuzat pentru ca nu vorbeste limba romana? Ma ganditi-va…
Am mai scris, romanii care practica medicina in franta, in ce limba au studiat medicina? teoria si practica?
2. pai, da, pentru ca ei nu platesc taxe, sunt niste oameni second-hand, niste vinituri, care prin cultura lor, nu fac nimic decat rau societatii…… si trebuie tratati ca atare. Romanii-ortodocsi oricum sunt o specie superioara a umanitatii, cu nasul sus all-the-time.
Pai normal ca nu constituie discriminare, asta stim din 2013. In termeni legali nu este discrimiare.
Fapta e doar o porcarie din partea romana care sincer nu inteleg. Ori e rautacism ori pur si simplu rasism.
Cum sa inveti in limba maghiara teoria si practica in romana. E ca si cum un romanas de acolo ar studia medicina in romana si practica in limba franceza (pe care o stie oare cum). Deci, nu este o discriminare. E pur si simplu batjocorirea dreptului de a studia in limba materna.