Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat ordinul prin care fostului vicepremier Oprea i-a fost anulat titlul de doctor, în urma verdictului de plagiat / Oprea scrie acum că asta ar arăta că nu a plagiat

579 de vizualizări
Gabriel Oprea / Inquam Photos – George Calin
Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat, printr-o decizie luată la sfârșitul săptămânii trecute, ordinul ministrului Educației prin care i-a fost retras titlul de doctor în drept fostului parlamentar și ministru Gabriel Oprea, în urma unui verdict de plagiat. Decizia ICCJ e folosită de acesta într-un mesaj promovat pe Facebook, pentru a susține că instanța ar fi decis că el nu ar fi plagiat, dar tot el face trimitere la decizia de anul trecut a Curții Constituționale, care a blocat procedurile folosite în ultimii ani pentru retragerea titlurilor de doctor în cazul constatării plagiatelor.

În soluția pronunțată pe 13 octombrie, ICCJ admite recursul declarat de Gabriel Oprea împotriva unei decizii a Curții de Apel București, care respinsese ca neîntemeiată, în iulie 2018, cererea fostului vicepremier de a fi anulat ordinul de ministru prin care-i fusese retras titlul de doctor. Acesta îi fusese retrras de către fostul ministru tehnocrat din guvernul Cioloș, Mircea Dumitru, în 2016, după ce CNATDCU decisese că Oprea plagiase în teza de doctorat. 

Tot în soluția sa, Înalta Curte anulează ordinul de ministru prin care s-a dispus retragerea titlului de doctor și a “tuturor actelor juridice și a operațiunilor administrative care au precedat emiterea acestui ordin. 

Decizia ICCJ din 13 octombrie 2023
  • Într-un mesaj promovat pe Facebook și pe site-ul unei organizații înființate de el, Gabriel Oprea a susținut, luni, că decizia ar dovedi că el nu ar fi plagiat: ““astăzi am primit Hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție, care stabilește definitiv și irevocabil, că NU am plagiat în teza de doctorat.”

Amintim că anul trecut Curtea Constituțională a decis ca titlul de doctor să poată fi retras doar dacă “nu a intrat în circuitul civil”, motivând că anularea tezelor intrate în circuit civil poate fi făcută legal doar prin instanța judecătorească și “nu poate lua forma revocării dispuse de instanța emitentă”, în cazul de față Ministerul Educației. Decizia CCR a blocat activitatea CNATDCU în materie de verificare a plagiatelor – vezi o analiză a impactului ei asupra eticii în cercetare

În 2015, Emilia Șercan dezvăluia, în cazul lui Gabriel Oprea, un “plagiat muncit cu ‘copy paste’, ‘cut’ și alte metode” în teza de doctorat susținută în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universității din București, descriind felul cum “calupuri întregi de text sunt preluate ad litteram din lucrările altor autori, lucrarea fiind în esență un mixt de paragrafe amalgamate (…)”. CNATDCU a constatat plagiatul, cu unanimitate de voturi, în august 2016.

După ce i-a fost retras titlul de doctor, Gabriel Oprea, care a susținut continuu că nu ar fi plagiat, a contestat ordinul de retragere în instanță, el apelând la ICCJ după ce Curtea de Apel a respins acțiunea sa.

Citește și:
DOCUMENT Curtea Constituțională motivează decizia ca titlul de doctor să poată fi retras doar dacă “nu a intrat în circuitul civil”: Anularea tezelor intrate în circuit civil poate fi făcută legal doar prin instanța judecătorească / CCR: Cele stabilite de comisia de doctorat care acordă titlul “nu pot fi reexaminate de o altă comisie”
“Atacul fără precedent la reglementările privind etica în cercetare realizat de CCR este perfect și circular” – critici dure ale președintelui Consiliului Național de Etică, Dacian Dragoș, după motivarea deciziei Curții Constituționale privind retragerea titlurilor de doctor / “Etica în cercetare rămâne fără acces efectiv la justiție!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Orban, ultimatum dat miniștrilor Educației și Sănătății: În cursul zilei de astăzi să ajungeți la o formă aproape definitivă a ordinului pentru deschiderea școlilor, astfel încât marți să fie comunicat

Ultimatum dat miniștrilor Educației și Sănătății de premierul Ludovic Orban pe tema regulilor de deschidere a școlilor la începutul ședinței de Guvern de luni. “În cursul zilei de astăzi să…
Vezi articolul

DOCUMENTE Circumscripțiile școlare pentru înscrierea la clasa pregătitoare 2023, publicate de inspectoratele școlare. Părinții pot găsi în listă școala de care aparțin, conform domiciliului

Circumscripțiile școlare pentru înscrierea la clasa pregătitoare 2023 au fost publicate joi, 30 martie, de către inspectoratele școlare. Potrivit calendarului oficial, astăzi părinții află școala de care aparțin și numărul…
Vezi articolul

Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române: Ne invadează neomarxiștii și anulatorii culturii într-o epocă în care lăsăm copiii, poate, să-și aleagă sexul sau genul. Există forțe care doresc un control asupra evoluției lumii / Se contestă și în Europa că ce e aia matematică, chimie, fizică, istorie, geografie? Punem în loc educație sexuală și pentru igienă, educație financiară, pentru protecția mediului, pentru circulația pe drumuri publice

„Trăim în plină epoca contemporană foarte dinamică, vedem „Harry Potter” sau „Stăpânul inelelor”, ne invadează neomarxiștii și anulatorii culturii într-o epocă în care lăsăm copiii, probabil, să-și aleagă sexul sau…
Vezi articolul

SURSE Liberala Violeta Vijulie, “expertă în comunicare” și cel mai recent șefa Agenției funcționarilor publici, va fi secretar de stat pe fonduri europene la Ministerul Educației, în locul Mihaelei Popa

Liberala Violeta Vijulie va fi secretar de stat pe fonduri europene la Ministerul Educației, în locul Mihaelei Popa, potrivit surselor Edupedu.ro. Expertă în comunicare, după cum singură se intitulează, Vijulie…
Vezi articolul