În universități se mai face cercetare de 5 euro pe cap de locuitor. Cheltuielile sunt mai mici decât ce dă Guvernul pentru Biserică

1.423 de vizualizări
SURSA: freepik.com
Universitățile alocă din ce în ce mai puțini bani pentru cercetare și dezvoltare. Asta arată cifrele Eurostat pentru ultimii 10 ani. Dacă în 2007 cheltuielile pe acest sector erau de 157 de milioane de euro, iar în 2008 a urcat la 233 de milioane de euro, în 2017 abia s-a atins pragul de 100 de milioane de euro. Ca procent în PIB, cheltuielile din învățământul superior cu cercetarea dezvoltarea înseamnă 0,05%, mai puțin față de 0,069% cât a alocat Guvernul pentru Biserică în același an, potrivit datelor Secretariatului de stat pentru Culte.

Cheltuiala pentru Cercetare și Dezvoltare în universități este de 138 de euro pe cap de locuitor, la nivelul mediu al Uniunii Europene. În România a fost, în 2017, de doar 5 euro pe cap de locuitor – în 2008 suma a fost de 11,3 euro. Cele mai mari sume alocate pentru cercetare în învățământul superior sunt în Danemarca (513 euro/locuitor), Norvegia (474 euro), Islanda (425 de euro), Suedia (406), Austria (295).

Cheltuielile de Cercetare Dezvoltare din Universități ca procent din PIB, reprezintă, din 2016 încoace, potrivit datelor Eurostat, mai puțin decât cheltuielile pentru culte.

SURSA: culte.gov.ro

Finanțările pentru culte din ultimii opt ani (prezentate în tabel) au fost făcute de către Guvern (cu amendamente din Parlament) prin Secretariatul de Stat pentru Culte.

FOTO: Designed by Mario_luengo


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Angajarea profesorilor “titularizați” pe art. 253 poate fi de azi făcută pe durata viabilității postului. Ordonanța de Urgență pe educație a fost publicată în Monitorul Oficial

Varianta oficială a Ordonanței de Guvern 23, cea apărută miercuri noaptea în Monitorul Oficial, la o săptămână după aprobarea în Ședința de Guvern din 3 aprilie, cuprinde şi „rezolvarea” situației…
Vezi articolul

Posibile discuții în Parlament azi cu reprezentanții cultelor religioase și ministrul Educației, după ce dezbaterea pe proiectele legilor Educației s-a suspendat până mâine din cauza unui amendament privind “principiul libertății de gândire și al independenței față de ideologii, dogme religioase și doctrine politice”

Reprezentanții cultelor religioase ar putea fi chemați azi la discuții în comisia de învățământ din Camera Deputaților, după ce dezbaterea pe amendamente pentru proiectul Legii învățământului preuniversitar a fost suspendată…
Vezi articolul