În ultimii 10 ani a crescut cu 3% numărul celor care au absolvit studii superioare, potrivit datelor INS privind Recensământul Populației și Locuințelor 2021 / Doar 16% din populația țării a absolvit o facultate, adică 3 milioane de persoane

890 de vizualizări
Foto: © Valerii Honcharuk | Dreamstime.com
Datele privind Recensământul Populației și Locuințelor din 2021, publicate vineri, 30 decembrie, de Institutul Național de Statistică, arată că doar 3% din populația României a absolvit studii superioare în ultimii 10 ani, de la ultimul Recensământ din 2011, adică cu 500.000 mai multe persoane. În total, în 2021, doar 16% din populația țării a absolvit o facultate, adică 3.048.610 de persoane, raportat la noile cifre ale recensământului, care arată că populația rezidentă a României a scăzut cu 1 milion, până la puțin peste 19 milioane de persoane.
  • Datele complete și finale (pe județe) vor fi făcute publice, etapizat, începând cu luna mai a anului viitor și până la finalul anului 2023.
  • Procentajul persoanelor care nu s-au recenzat (fie prin autorecenzare, fie prin intermediul recenzorului) până la finalul zilei de 31 iulie 2022, ultima zi de recenzare, a fost de 4,8% din totalul populației rezidente de 19.053.815 de persoane.

Datele provizorii ale recensământului populației și locuințelor 2021 indică o ușoară creștere de 3% a celor care au absolvit studii superioare, în ultimii 10 ani, comparativ cu recensământul populației din 2011. Astfel, în 2021, 16% din populație avea studii superioare, față de 12,9% în 2011, adică cu 3% mai mult.

16% din populația rezidentă de 19.053.815 de persoane înseamnă 3.048.610 de persoane cu studii superioare.

Raportat la ultimul recensământ când populația României era mai mare cu 1 milion de persoane (20.121.641 persoane), atunci 2.595.691 persoane aveau studii superioare.

Asta înseamnă că sunt cu 500.000 de oameni în plus care au absolvit o facultate în ultimii 10 ani.

Datele mai arată că sunt mai multe femei care au absolvit studii superioare decât bărbați, în ultimii 10 ani: 1.695.185 de femei față de 1.361.713 de bărbați, potrivit INS.

Date principale despre recensământ 2021

Populația activă este de 8.185.049 de persoane, față de 9.180.337 persoane în 2011.

Recensământul populației și locuințelor 2021 a fost al 13-lea recensământ din istorie și primul din România organizat integral în format digital. Întregul proces al colectării datelor s-a desfășurat cu asigurarea confidențialității și protecției depline a informațiilor.

Metodologie

Conform acestor recomandări, populația rezidentă a României include:

  • persoanele de cetățenie română, străină sau fără cetățenie cu reședința obișnuită în România;
  • persoanele cu cetățenie română care sunt membri ai personalului misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate, membrii forțelor armate naționale staționate în restul lumii, personalul național al bazelor științifice naționale stabilite în afara teritoriului geografic al țării, persoanele de cetățenie română care sunt membri ai echipajelor navelor de pescuit, altor nave, aeronave și platforme plutitoare operând parțial sau în întregime în afara teritoriului economic, scrie INS în comunicat.

Conform definiției internaționale, nu s-au cuprins în populația rezidentă a țării:

  • persoanele de cetățenie română, străină sau fără cetățenie cu domiciliul în România plecate în străinătate pentru o perioadă de cel puțin 12 luni sau cu intenția de a rămâne în străinătate o perioadă de cel puțin 12 luni: la lucru, în căutarea unui loc de muncă, la studii, în interes de afaceri etc. (persoane plecate pe perioadă îndelungată);
  • persoanele de cetățenie străină sau fără cetățenie venite în România pentru o perioadă mai mică de 12 luni (persoane temporar prezente).

Nu au făcut obiectul recensământului și nu au fost înregistrate la recensământ următoarele categorii de populație: persoanele care nu dețin cetățenie română din cadrul reprezentanțelor diplomatice, consulare și comerciale sau al reprezentanțelor organizațiilor internaționale și nici membrii familiilor lor, personalul forțelor armate străine, personalul flotei comerciale navale și aeriene – cetățeni străini, care la momentul de referință al recensământului se află temporar pe teritoriul țării.

Au făcut obiectul recensământului, dar nu au putut fi înregistrate în chestionarele individuale
următoarele categorii de persoane:

  • persoane care au refuzat explicit sau tacit recenzarea, care nu au vrut să se auto-recenzeze și nici să primească vizita recenzorului (populație necontactată).

Procentajul persoanelor care nu s-au recenzat (fie prin autorecenzare, fie prin intermediul recenzorului) până la finalul zilei de 31 iulie 2022, ultima zi de recenzare, a fost de 4,8% din totalul populației rezidente de 19,05 milioane persoane, transmite INS.

Foto: © Valerii Honcharuk | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

O lună de zile până începe școala. Elevii și copiii de grădiniță încep cursurile pe 9 septembrie. Sala de detenție, fără telefoane mobile în timpul orelor, câte o notă la purtare la finalul fiecărui modul, printre noutăți / Calendarul complet al anului școlar 2024-2025

Elevii și copiii de grădiniță vor începe anul școlar 2024-2025 pe 9 septembrie, potrivit structurii oficiale. Este vorba despre ordinul ministrului educației nr. 3.694 din 1 februarie 2024. Vezi mai jos,…
Vezi articolul