Pentru prima dată din 2005 încoace sindicatele din Învățământ declanșează o grevă generală în Educație. Luni, 22 mai, de la ora 8, peste 150.000 de cadre didactice și angajați în școli, care au semnat pentru declanșarea acestui conflict de muncă, plus cei care au aderat apoi, vor întrerupe lucrul pe perioadă nedeterminată. În fiecare școală apare comitetul de grevă.
Conform informărilor sindicatelor, comitetele de grevă din școli și grădinițe sunt formate din 2 membri: liderul de sindicat (de regulă) plus un alt salariat.
Care sunt atribuțiile comitetului de grevă:
- funcționează pe toata perioada grevei;
- urmărește desfășurarea grevei;
- centralizează retragerile individuale ale membrilor de sindicat de la greva (dacă este cazul), semnează de primire și le transmite angajatorului centralizate (directorul instituției/unității de învățământ), prin notificare;
- transmite și la Inspectoratul Teritorial de Muncă aceeași notificare;
- transmite organizației sindicale din care face parte, copie după notificarea către unitate;
- stabilește, împreună cu angajatorul, măsurile pentru buna desfășurare a grevei, asigurând supravegherea patrimoniului și desfășurarea activității pentru cei care nu se afla în grevă (inclusiv în situația de excepție în care unii copii/elevi sunt prezenți, supravegherea acestora).
- Comitetul de grevă funcționează pe toată durata grevei și participă la toate acțiunile administrative.
În perioada grevei angajaților participanți la protest li se suspendă contractul de muncă, la fel ca în cazul unui concediu medical. Acolo unde sunt și profesori/angajați, care nu aderă la greva generală, aceștia vor putea susține ore sau vor putea supraveghea copiii care sunt aduși la școală/grădiniță de către părinți.
Principalele revendicări ale sindicatelor pentru greva generală 2023 sunt:
Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.
„Greva durează până în momentul în care cei care au semnat pentru declanșarea ei, tot în scris, vor renunța la această formă de protest. Nu este o perioada – ei sunt cei care hotărăsc”, a declarat Marius Nistor, liderul FSE „Spiru Haret”, la ieșirea de la negocierile cu premierul și mai mulți miniștri, plus Marcel Ciolacu, președintele PSD.
Precedenta grevă generală a fost în 2005 și a avut o durată de circa trei săptămâni. Cu 60 de ore înainte de greva generală a profesorilor, Ministerul Educației anunța că ia „toate măsurile legale din domeniul său de competență“ pentru a evita declanșarea conflictului de muncă pe 22 mai.
O serie de precizări au fost făcute de sindicate pentru profesori, cum ar fi acela că perioada grevei se consideră vechime în muncă și nu afectează obținerea gradelor didactice pentru profesori.
7 comments
“stabilește, împreună cu angajatorul, măsurile pentru buna desfășurare a grevei, asigurând supravegherea patrimoniului și desfășurarea activității pentru cei care nu se afla în grevă (inclusiv în situația de excepție în care unii copii/elevi sunt prezenți, supravegherea acestora).”
Domnule Mihai Peticilă! Vă rog să verificați și publicați sursele dumneavoastră deoarece informația de mai sus publicată nu este corectă.
În comunicatul comun semnat de președinții celor două sindicate care au declanșat greva nu există așa ceva. Vă rog să citiți acel comunicat.
Citez din comunicat:”6. în fiecare unitate va funcţiona un comitet de grevă format din cel puțin 2 persoane, dintre care unul este, de regulă, liderul de sindicat din unitate, care va urmări corecta desfăşurare a acţiunii de protest;„
Este nevoie de această precizare deoarece în unele școli din cauza acestor informații eronate liderii de sindicat au preluat rolul directorului exercitând presiuni asupra celor care nu participă la grevă.
Titlu e greșit..Nu chiar în toate școlile e grevă generală și asta din cauza lipsei de unitate.Labultima grevă generală s-a obținut dublarea salariilor.Sa vedem acum ce se va obține.Ca avem aceeași veche problema:un profesor cu vechime care are drept la 16 ore săptămânal și la rugămintea Școlii prestează 18 săptămânal,diferența de 2 ore săptămânal nu i se plătește,conform legii
Excepție liceul Antim Ivireanul, sect 6, București, unde profesorii au fost intimidați, forțați să semneze că nu participă la grevă. Copiii au văzut o doamnă care umbla din clasă în clasă și strângea semnăturile: profesorilor care au vrut să intre în grevă li s-a spus că nu se face.
E caz penal, ar merita o investigație!
Eu sunt de acord cu ce s-a oferit debutantilor si personalului nedidactic. Restul ce primesc?
Cine ești tu livia ca sa spui ca ești de acord ?
Ce s-a oferit de te-a determinat așa de tare sa spui ca ești de acord ? Bătaie de joc ? Troll obosit.
nu, nu în toate școlile. La mine la liceu ni s-a spus că NU ținem greva.
Sa se verifice cum au ajuns directori cei care conduc aceste scoli, poate exista o legatura intre ei si politicieni.