În timpul școlii online datele personale ale elevilor au fost folosite pentru publicitate, inclusiv în România, arată un studiu amplu al Human Rights Watch

2.023 de vizualizări
Foto: © Lightfieldstudiosprod | Dreamstime.com
Timp de 2 ani, pe timpul pandemiei, milioane de elevi din întreaga lume au folosit aplicații online pentru a participa la cursuri, scrie Europa Liberă. Un studiu Human Rights Watch arată că firmele care gestionau aplicațiile au folosit datele pentru marketing comercial: identificarea „țintelor” pentru anumite reclame.

Raportul arată că guvernele a 49 dintre cele mai populate țări din lume au încălcat drepturile copiilor prin susținerea produselor de învățare online fără a proteja în mod adecvat confidențialitatea datelor personale ale utilizatorilor.

Cercetarea se bazează pe analiza tehnică a 164 de produse de tehnologie educațională (EdTech) aprobate de 49 de țări în timpul pandemiei de Covid. Studiul include o examinare a 290 de companii și platforme ale acestora despre care s-a dovedit că au colectat, procesat sau primit date despre copii din martie 2021.

Analiza, făcută în perioada martie – august 2021, arată că majoritatea platformelor de învățare online au trimis sau au acordat acces la datele copiilor către companii de tehnologie de publicitate (AdTech). Făcând acest lucru, unele produse din categoria „EdTech” au vizat ulterior copiii cu publicitate comportamentală.

Folosind datele copiilor pentru a-i viza cu conținut personalizat și reclame care îi urmăresc pe internet, aceste companii nu numai că au denaturat experiențele online ale copiilor, ci au deschis calea pentru influențarea opiniilor și convingerilor lor într-un moment al vieții în care aceștia pot fi manipulați ușor, arată studiul.

Raportul Human Rights Watch conține mai multe studii de caz, printre care și cel al unei companii din România, despre care puteți citi pe larg în articolul scris de Europa Liberă.

Foto: © Lightfieldstudiosprod | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Regulamentul standardelor naționale de evaluare ar putea fi aprobat în ianuarie 2024 / Profesorii vor fi sancționați dacă evaluează fără respectarea standardelor, potrivit noii legi a Educației

Regulamentul de realizare a standardelor naționale de evaluare ar putea fi aprobat până în ianuarie 2024, după cum propune Ministerul Educației într-un grafic de activități privind noul curriculum național, lansat…
Vezi articolul

Explicațiile vicepreședintelui Consiliului de Etică pentru decizia care-l “spală” pe Lucian Bode de plagiat, în cazul cărții bazate pe o carte demonstrat plagiată: Legea lasă multe aspecte neclarificate / “Nicăieri în lege nu se menționează despre folosirea ghilimelelor”

“Putem cu toții observa că legea 206/2004 lasă foarte multe aspecte neclarificate. Îl cităm sau nu pe Newton când folosim legea gravitației? Unde tragem linia pentru ce trebuie sau nu…
Vezi articolul

Apel de investiții în valoare de 37 de milioane de euro, prin PNRR, pentru renovarea, echiparea și digitalizarea unor biblioteci de la sate și orașe – ghidul pentru aplicanți, pus în dezbatere publică de ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a lansat în dezbatere publică apelul pentru ghidul solicitantului pentru proiecte de investiții în modernizarea unor biblioteci. Se poate aplica pentru investițiile anunțate prin PNRR,…
Vezi articolul

Rezolvarea subiectelor de Mate-Info – Bacalaureat 2024. Profesorul Marius Perianu, coordonator al lotului de elevi olimpici juniori: Subiecte în general accesibile, fără „asperități”. Ar trebui să se obțină rezultate mai bune decât în anii precedenți

Subiectele au fost în general accesibile, fără „asperități”, la examenul de Bacalaureat 2024, la Matematică-Informatică, spune profesorul Marius Perianu pentru Edupedu.ro. Absolvenții de liceu ar trebui să obțină rezultate mai…
Vezi articolul