Într-un interviu recent acordat pentru Știrile ProTV, ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat că „vârstă nu este un criteriu care contează pentru calitate”, întrebat fiind dacă ar alege un suplinitor calificat sau un titular de 70 de ani. Răspunsul vine în contextul în care legea educației și actuala metodologie de mobilitate permit cadrelor didactice să rămână titulare până la vârsta de 70 de ani prin depunerea unei cereri la secretariatul școlii.
Răspunsul ministrului a subliniat importanța competențelor pedagogice și a abilității de a transfera cunoștințe elevilor, în detrimentul vârstei: „Aș prefera pe cel care este cel mai bun în a transfera competențe copiilor.”
Ministrul a adăugat că, deși un suplinitor poate fi calificat, lipsa unui post de titularizare nu indică automat o lipsă de competențe. „Nu au fost suficiente posturi titularizabile încă pentru a acoperi toate nevoile”, a explicat acesta, subliniind că examenul suplinitorului este, de asemenea, un indicator important.
Ministrul Daniel David a insistat asupra ideii că vârsta nu ar trebui să fie un criteriu de evaluare a calității unui profesor. Comparând cu experiența sa din Statele Unite, ministrul a oferit exemplul șefului său de departament universitar în vârstă de 75 de ani, apreciat pentru performanțele sale: „În sistemul educațional nu contează vârsta. (…) Cât timp este iubit de studenți, merge la ore, aduce granturi, publică și este un bun pentru școală, nu am de ce să-l văd altfel.”
Reamintim că în prezent sistemul de angajare în învățământ din România favorizează menținerea titularilor pe post până la 70 de ani, cu 5 ani peste vârsta limită de pensionare la bârbați și cu 7 ani și 8 luni la femei (conform Casei Naționale de Pensii, vârsta de pensionare la femei în ianuarie 2025 este de 62 de ani și 4 luni). Decizia de a permite profesorilor titulari să rămână activi până la 70 de ani are implicații semnificative pentru sistemul educațional. Pe de o parte, aceasta oferă stabilitate și permite cadrelor didactice cu experiență să contribuie în continuare, pe de altă parte, creșterea vârstei de pensionare poate limita accesul profesorilor mai tineri la posturi titularizabile.
O analiză Edupedu.ro pe baza datelor solicitate de la Inspectoratele Școlare Județene arată că în anul școlar actual sunt peste 2.200 de profesori care au depășit vârsta de pensionare și care au ales să rămână titulari în școli prevalându-se de dreptul conferit de legea 198/2023, creșterea acestui număr fiind de cel puțin 33% în ultimii cinci ani.
Redăm fragmentul cu declarațiile ministrului Daniel David despre acest subiect:
„Adriana Stere: Ce ați prefera între un suplinitor calificat și un titular de 70 de ani?
Daniel David: Aș prefera pe cel care este cel mai bun în a transfera competențe copiilor.
Adriana Stere: N-avem de unde să știm. Singurul criteriu acum în acest caz ar fi vârsta.
Daniel David: Nu cred că e vârsta. Contează și examenul suplinitorului. Dacă nu a prins un post de titularizare nu înseamnă că nu a avut nota pentru postul de titularizare sau nu au fost posturi titularizabile suficient de multe. Adică întotdeauna, în fiecare an, avem posturi titularizabile, n-au fost suficient de multe pentru a acoperi toate nevoile și asta îmi spune – dar, repet, dacă mă întrebați, îl aleg pe cel care poate transfera competențe copilului.
Adriana Stere: Și nu contează vârsta?
Daniel David: Eu cred, să știți sincer că în sistemul educațional nu contează vârsta. Sigur, am o altă pregătire. Eu cred și în zona universitară același lucru pentru mine nu contează vârsta. În Statele Unite, șeful meu de departament, de exemplu, are 75 de ani. Cât timp este iubit de studenți, merge la ore, adică nu lipsește de la ore, aduce granturi, publică și este un bun pentru școală, nu am de ce să-l văd altfel. Pentru mine, vârsta nu este un element de de stabilire a calității.
Adriana Stere: Dar un titular de 70 de ani care predă unor copii la clasa pregătitoare… Au 6 ani. Aceea diferența de vârstă este de 64 de ani.
Daniel David: Repet, nu cred că contează vârsta. Poți să ai o vârstă înaintată și să fii iubit de copii, să fii eficient în transferarea de competență. Nu, nu vreau să iau vârsta. Degeaba îmi tot puneți întrebări, pentru mine vârstă nu este un criteriu care contează pentru calitate”.
8 comments
Du-te nene David acasă!
Nu faci tu reforma în învățământ!
Sau o faci că marga securistul !
Aștept provincia !
Trist! Credeam că acest ministru va stârpi dinozaurii din învățământ care țin posturile blocate și nu pot sa se titularizeze tinerii cu note de peste 9! Da! Vârsta e un criteriu, mai ales la Clasa Pregătitoare! Nu vreau că fata mea să vadă un boșorog comunist târăindu-și fundul printre bănci!
Trist! sperăm că acest ministru e mai destupat la minte, dar observ că apară dinozaurii comuniști care distrug învățământul! Dacă polițiștii și militarii pot ieși la 49-50 de ani la pensie, de ce nu ar ieși niște dinozauri de 70 la pensie? Sunt perimați social, anacronici! îi interesează doar banii! Faceți loc la tinerii absolvenți, care dau examene de titularizare ,,pe bune” , nu la boșorogii care nu au dat în viața lor un examen de titularizare, doar repartiție comunistă!
Dintre un suplinitor necalificat sau calificat în alt domeniu un profesor pensionar între de 70 și ceva de ani calificat în domeniu și care a avut rezultate de. excepție până la pensionare, care ar fi de preferat?
Poate un universitar și la 75 ani să mai fie suficient de activ, dar în preuniversitar e cu totul altceva.
Sa mai mearga pensionarii acasa ! Mariti norma didactica de predare la 25 de ore pe saptamana si ati scapat sistemul de tot neavenitii , suplinitorii si pensionari . Un elev poate avea 30 de ore de cursuri pe saptamana un profesor nu poate avea 25 de ore de predare din cele 40 pe saptamana pentru care este platit ?
BAU (bau??),
Aveti impresia ca a tine ore la clasa echivaleaza cu culesul de cartofi??
La atatia comentatori care vorbesc in totala necunostinta de cauza, nu ne mai miram ca apar ministri “trasi la xerox.”
Ne bucuram ca a plecat dna Ddeca, dar se pare ca dl DD e …din aceeasi serie…. e tot cu D!!🙃
ce spunem de uzura psihică ?
oare chiar nu contează vârsta?! e mult 70….și apoi ce facem cu oamenii tineri daca acum e scandal că nu sunt ore?!
haos …