În semestrul II, aproape 21.000 de elevi din București nu au mai primit burse de merit, după ce ministerul Educației a crescut media de la care se acordă, la 9,50 / A crescut, în schimb, numărul burselor sociale acordate

18.314 vizualizări
Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com
În semestrul II al anului școlar 2021-2022, se acordă 57.920 de burse de merit, față de 78.847, câte s-au acordat în primul semestru, când media minimă era 8,50, înainte să fie modificată prin ordinul de ministru, arată datele centralizate de Inspectoratul Școlar al Municipiului București, la solicitarea Asociației Elevilor București Ilfov, și primite de Edupedu.ro.
  • Potrivit unui ordin de ministru emis în ianuarie, media de la care se acordă bursele de merit s-a modificat pentru al doilea semestru și a crescut la 9,50, de la 8,50. Ministrul Sorin Cîmpeanu susținea atunci că nu scade numărul elevilor care primesc bursa de merit.
  • În total, în primul semestru s-au acordat în București, 100.298 de burse, iar în al doilea semestru, s-au doar 85.146 de elevi au primit burse din toate categoriile. Asta înseamnă o scădere de 15.152 de burse de la un semestru la altul.

În data de 18.11.2021, potrivit centralizării Inspectoratului Școlar al Municipiului București, solicitarea Asociației Elevilor București Ilfov au fost acordate 78.847 de burse de merit. La acea dată, bursa se acorda la o medie minimă de 8.50.

După ordinul ministrului educației, emis în la începutul anului 2022, pentru semestrul al doilea al acestui an școlar 2021-2022, în București primesc burse de merit doar 57.920 de elevi, cu aproape 21.000 de elevi mai puțini.

O creștere mare s-a înregistrat în rândul elevilor care primesc burse sociale: dacă în primul semestru 19.268 de elevi s-au încadrat la acest tip de bursă, în semestrul II, 23.600 de elevi vor primi burse sociale. Numărul a crescut, după ce prin ordinul ministrului, au fost introduse bursele de ajutor social și în învățământul primar.

În schimb, a crescut numărul burselor de studiu acordate în Capitală: 3626 de elevi vor primi burse de studiu pe semestrul II față de 2183 de elevi în primul semestru. Și în acest caz s-a modificat media minimă de la care se acordă: în semestrul al doilea elevii au nevoie de media 7,50 și nu 7 pentru a primi acești bani.

În total, în primul semestru s-au acordat, 100.298 de burse, iar în al doilea semestru, s-au doar 85.146 de elevi au primit burse din toate categoriile. Asta înseamnă o scădere de 15.152 de burse de la un semestru la altul.

Informații de context

Ordinul de ministru prin care crește media de la care se acordă burse de merit și de studiu a fost amplu criticat de elevi și părinți. Elevii au făcut și un protest pe rețelele sociale prin care își exprimau nemulțumirea față de schimbarea criteriilor de acordare a burselor.

Cele două organizații de elevi care au organizat greva japoneză au acuzat că prin majorarea mediei pentru bursă de merit la 9.50 “mai mult de 400.000 de elevi își vor pierde bursele”.

Prin același ordin, cuantumul minim al burselor de merit s-a dublat, de la 100 de lei la 200 de lei.

Valoarea burselor, potrivit ordinului de ministru emis în ianuarie
  • 500 ron, pentru bursa de performanță
  • 200 ron, pentru bursa de merit
  • 150 ron, pentru bursa de studiu
  • 200 ron, pentru bursa de ajutor social

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și: OFICIAL Bursele de merit nu se mai acordă elevilor sub media 9.50, față de 8.50 cum era până acum, iar cele de studiu sunt condiționate de media 7.50, în loc de 7.00
Sorin Cîmpeanu susține că nu este nicio scădere a numărului de elevi care iau bursă de merit, după ridicarea la 9.50 a mediei minime

10 comments
  1. Totul e o minciună și o hoție. Eu am făcut dosare pentru bursa de ajutor social la cei trei elevi ai mei dar nu am primit banii nici in ziua de azi. Hoți și mincinoși.

  2. Buna ziua,

    Un lucru nu inteleg: sunt parintele unui elev in clasa a V-a (Timisoara) cu media pe primul semestru 9.61 insa, chiar cu aceasta medie, nu a primit nicio bursa.
    I s-a spus la scoala ca nu trebuie sa faca nimic, ca nu trebuie sa depuna nicio hartie pentru ca datele se colecteaza automat de catre scoala.
    Stie cineva care ar fi cauza?

  3. E greu de înțeles decizia/deciziile acestui ministru și…comentariile …este vorba despre copii .Acești copilași în condițiile pandemiei au făcut eforturi (în condiții de stres ,de purtare a măștii timp de câteva ore bune etc)pt a obține acea bursa învățând!Și dacă cineva poate spune ca un copil cu media 9 nu merita bursa înseamnă că suntem în tara greșită ,cu oameni rai fără conștiința, fără suflet. Nu ai cum ,dacă ești parinte ,dacă iubești copiii sa spui ca nu merita burse un copil cu media 9 si peste …

  4. Cum sa ia bursa de merit un elev care are media 8.50,umflata si asa de cele 6-7 materii la care aproape toata clasa ia media 10(educatie fizica, muzica, educație tehnologica, opționale, purtare,religie)?
    Foarte bine ca se ia bursa de merit incepand cu 9,50.

    1. Cine a introdus in programa si obligatorii tot felul de materii de umplutura ? Vinovat este elevul sau ei au format ore de umplutura cu profesorii salariati, pentru ce sunt notate orele obtionale, si materii educatie sociala, ed. Tehnologica, religie ? Daca sunt obtionale? Tot lor le place sa umfle mult programa si vina este a elevului , care ia prea multe note bune ! Nu va veti schimba nuciodata , comunisti ! Scoala nu este indreptata spre elev ci spre posturii ale profesorilor , abantaje , si multe sporurii la salariu !

    1. Deci sa ii minta pe elevii mediocri ca sunt merituoși, acordand aiurea burse de merit?
      In Educatie se pot investi si altfel banii care nu mai merg la elevii ce nu merita burse “de merit”.

      1. Aceste burse încurajau elevii să nu abandoneze școala…mulți erau dependenți de ea… În fine.

      2. Comunisti.))))))
        Cum sa spui asa ceva?!
        Si parca banii se investesc in educatie.Sigur se vor investi….dar nu in educatie,ci in buzunarele cuiva☺️

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Surse: Banii dați de Guvern pentru masa și cazarea ucrainenilor ar putea fi condiționați de înscrierea copiilor într-o formă de școlarizare și de căutarea unui job de către adulți / Propunerea se discută în Guvern

Banii dați de Guvern pentru masa și cazarea refugiaților ucraineni care sosesc în România ar putea fi condiționați de înscrierea copiilor într-o formă de școlarizare și de căutarea unui job…
Vezi articolul

Material susținut de Dentalist

Ai luat 10 la cel puțin o probă scrisă la bacalaureat? Felicitări! Dr. Alexandra Mircea îți oferă un voucher de 1.000 de lei pentru servicii stomatologice: Sper ca unii dintre voi să aleagă medicina și poate chiar să devină medici dentiști care să lucreze în România

Dr. Alexandra Mircea, cel mai urmărit medic dentist pe Social Media, premiază 10 elevi care iau cel puțin o notă de 10 la probele scrise de la bacalaureat cu vouchere…
Vezi articolul

PROIECT Ministerul Educației modifică metodologia pentru mobilitatea profesorilor, cu o lună înainte de proba scrisă a concursului de Titularizare 2023: Repartizarea candidaților pe posturi se face în ordinea descrescătoare a notelor de la proba scrisă / Cine susține probele practice cu „admis” sau „respins”

Metodologia-cadru de mobilitate a cadrelor didactice este modificată de Ministerul Educației, cu o lună până la proba scrisă a concursului de Titularizare 2023, potrivit unui proiect de proiect de ordin,…
Vezi articolul