În școlile din județul Cluj, elevii primesc corn, biscuiți și fructe, în cadrul programului pentru alimentație sănătoasă în școli / La licitația pentru lapte, nimeni nu participă

430 de vizualizări
Foto: © Bahadir Yeniceri | Dreamstime.com
Județul Cluj este singurul dintre cele 3 consultate de Edupedu.ro până în prezent care distribuie în școli biscuiți, corn și fructe, în cadrul Programului pentru școli al României. “Laptele și produsele lactate nu se distribuie în școli deoarece au fost organizate 5 licitații la care nu a participat niciun ofertant, iar următoarea licitație are termen de depunere a ofertelor, 19 decembrie”, precizează Consiliul Județean Cluj, într-un răspuns pentru Edupedu.ro.
  • Motivul pentru care nu sunt ofertanți la licitațiile pe lapte și produse din lapte este acela procesatorii nu își pot acoperi costurile, chiar și în condițiile în care, recent, Guvernul a majorat prețul pe care îl achită pentru o porție de lapte, de la 99 de bani la 1,11 lei. Producătorii care încă mai distribuie lapte în școli, se gândesc să renunțe la program. – mai multe detalii aici

Amintim că, deși școala a început de aproape 3 luni, elevii din 12 județe nu primesc niciuna dintre cele 3 porții săptămânale de lapte și produse lactate promise pe hârtie de Guvern, prin Programul pentru școli al României, aprobat prin Hotărâre de Guvern nr. 640/2017

Județul Cluj se află printre cele 12 județe care nu distribuie lapte și produse lactate în școli prin Programul pentru școli al României, aprobat prin Hotărâre de Guvern nr. 640/2017.

Potrivit unui răspuns trimis Edupedu.ro, în cele 357 de școli din județul Cluj, în zilele de luni, miercuri și vineri se distribuie corn, iar marți și joi se distribuie biscuiți. Fructele – merele se distribuie de două ori pe săptămână, în zilele de marți și joi. În total sunt 61.048 de elevi care primesc parțial alimentele din program.

“Laptele și produsele lactate nu se distribuie în școli deoarece au fost organizate 5 licitații la care nu a participat niciun ofertant. În prezent se află în derulare o nouă procedură  de licitație, termenul de depunere a ofertelor este data de 19.12.2022”, scrie Consiliul Județean Cluj.

Potrivit, Hotărârii de Guvern nr. 640/2017, fiecare ar trebui să primească pe parcursul săptămânii, gratuit, 2 porții de fructe și/sau legume, 2 porții de lapte, o porție de produse lactate și 5 porții de produse de panificație.

Nici în școlile din județul Ilfov sau Iași nu se distribuie produse din lapte sau lapte, iar acolo elevii nu primesc nici măcar corn sau fructe.

Într-un articol, Edupedu.ro a scris că procesatorii de lapte care încă livrează porțiile pentru elevi trag un semnal de alarmă și susțin că vor opri distribuția la finalul contractelor încheiate în acest an din cauza costurilor prea mari pe care le au. Procesatorii de lapte spun că cei 12 bani pe care i-a alocat în plus Guvernul, recent, pentru porția de lapte per elev, nu acoperă nici măcar costurile majorate ale ambalajelor sau facturile de gaze și energie electrică, spun reprezentanții companiilor de produse lactate.

Pe hârtie, anul acesta școlar (2022-2023), ar trebui să primească săptămânal lapte, produse de patiserie și fructe, 1.887.873 preșcolari și elevii de clasele I-VIII, dar în cel puțin 3 județe (n. red consultate de Edupedu.ro) licitațiile încă sunt în desfășurare.

Informații de context

În anul şcolar 2022-2023, bugetul alocat implementării Programului pentru şcoli al României a fost publicat în Monitorul Oficial în Partea I, nr. 798 din 11 august 2022 și este în valoare de 562.850.883 lei (în creştere de la 501.553.278 lei, în anul şcolar 2021-2022) echivalentul a 113.730.224,89 euro, din care: ajutor financiar din partea Uniunii Europene în valoare de 85.896.139 lei (17.356.262 euro), repartizat astfel: 6.900.318 euro pentru fructe şi legume; 10.455.944 euro pentru lapte şi produse lactate; ajutor financiar naţional – 476.954.744 lei (96.373.963 euro).

Pentru că în 12 județe, licitațiile au fost sistate pentru că lipseau ofertanții, pe 16 noiembrie, Guvernul a majorat suma pe care o plătește pentru porțiile de lapte, de la 0,99 lei pe porție, la 1,11 lei, crescând suma totală acordată acestor produse, cu 15.405 mii de lei pentru anul școlar în curs, prin H.G. nr. 640/2017.

Guvernul a motivat faptul că actualizarea valorii s-a realizat la cererea reprezentanților din sectorul laptelui, precum și a Consiliilor Județene, operatori economici, și a avut în vedere fundamentarea Institutului de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală (ICEADR) precum și datele furnizate de Institutul Național de Statistică (INS). Utilizând rata inflației, a rezultat valoarea de 1,11 lei pentru porția de lapte și produse lactate.

În România programul Laptele și cornul a fost introdus în 2002 ca un program social și a fost extins apoi la toți elevii. În prezent este finanțat și din fonduri europene, pe lângă cele de la buget. Doar de două ori pe săptămână, lapte și o dată, produse lactate, de regulă iaurt – asta primesc acum elevii din grădinițe, școala primară și gimnaziu. De cinci ori pe săptămână, adică zilnic, primesc corn sau produse de panificație, iar în două zile, fructe.

Foto: © Bahadir Yeniceri | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. In judetul Covasna copiii nu primesc nici corn, nici lapte nici mere desi sunt multe scoli unde ar fi nevoie ca copiii sa primeasca. Ceea ce nu inteleg este unde se duc banii alocati. Cornul de foarte multe ori nu era bun pentru consum dar multi copiii aveau numai hrana aceasta pe zi. Autoritatile se prefac ca totul e okay si bine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Deschiderea școlilor

Șeful Inspectoratului Școlar Sibiu, despre aglomerarea școlilor din cauza vizelor false de flotant: Soluția principală este respectarea de către părinți a circumscripțiilor școlare arondate unităților de învățământ

„Soluția principală pentru evitarea aglomerării școlilor este reprezentată de respectarea, de către părinți, a circumscripțiilor școlare arondate unităților de învățământ”, este răspunsul dat de șeful Inspectoratului Sibiu, Marius Novac, cu…
Vezi articolul

Scrisoare de sprijin pentru profesorul acuzat de comportament abuziv, semnată de “peste 200 de studenți și absolvenți” ai Facultății de Jurnalism – Universitatea din București: “comportamentul său la catedră a fost întotdeauna unul decent și civilizat”

“Dl profesor apără valorile Universității și interesul major al studentului, iar comportamentul său la catedră a fost întotdeauna unul decent și civilizat, exprimând critică și ironie la adresa pericolului lipsei…
Vezi articolul

Două profesoare se opun posibilității elevilor de a-și vedea lucrările la examene înainte de contestații pe motiv că nu sunt suficiente cadre didactice la supraveghere și că s-ar aglomera școlile sau inspectoratele cu părinți și elevi / Florian Lixandru, Ministerul Educației: Am dublat timpul pentru depunerea contestațiilor și considerăm că această etapă este una utilă în decizia de a contesta notele

“Dacă luăm în considerare faptul că la aproximativ 6000 de lucrări la nivel județean se depun în jur de 800 de contestații, consider că s-ar aglomera practic inutil inspectoratele școlare…
Vezi articolul

INTERVIU Semnificația zilelor de 9 și 10 mai, pe înțelesul tuturor. Profesoara de istorie Nicoleta Zărnescu, despre regalitate, alegeri și ziua Europei: Tinerii se regăsesc într-un discurs echilibrat. Este necesar ca tocmai aceștia să fie mai implicați, să contrabalanseze tendințele ultranaționaliste

Nu mai puțin de șase evenimente s-au petrecut în istorie pe 9 și 10 mai, importante atât pentru istoria României, cât și la nivel internațional: de la Ziua Monarhiei, Independență…
Vezi articolul