În România sunt 48 de mii de învățători care educă aproape 950 de mii de elevi. Numărul copiilor din primar, singurul care a crescut în ultimii 5 ani dintre toate nivelurile de învățământ

4.524 de vizualizări
Foto: Freepik.com
În România erau, în anul 2018, 48.156 de profesori pentru învățământul primar, potrivit Institutului Național de Statistică. Aceștia educau cel mai mare număr de copii dintre toate nivelurile de educație (preșcolar, primar, gimnazial, liceal), numai puțin de 947.931 de elevi înscriși în învățământul primar, potrivit Eurostat.

De fapt învățământul primar a fost singurul nivel de învățământ al cărui număr de elevi a crescut în perioada 2013-2018, potrivit datelor Eurostat. Atât efectivele de copii din învățământul preșcolar (grădiniță), cât și cele din gimnaziu și liceu fiind în scădere.

Cifrele Eurostat arată că rata elevilor care revin unui învățător era în 2018 de 19,5, în creștere cu aproape 1 punct, de la 18,6, cât era în 2013.

Pentru toate celalte niveluri de educație numărul elevilor care revin unui profesor a fost în scădere pe perioada analizată.

În aceste condiții numărul învățătorilor a avut o scădere de peste 2 mii de persoane în perioada 2013-2018.

5 iunie este marcată prin legea 289/2007 drept Ziua învațătorului. Pe 5 iunie 1779 s-a născut Gheorghe Lazar, considerat unul dintre cei care au întemeiat învățământul modern românesc.

Foto: Technology photo created by freepik – www.freepik.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Planul Național de combatere a violenței școlare, prevăzut în noua lege a Educației, ar trebui aprobat la 6 luni după ce începe școala / Împreună cu elevii și părinții, școlile vor face apoi propriile planuri pe baza acestuia, în acord cu ROFUIP și procedura de management de la nivel național

Potrivit noii legi a Educației care intră în vigoare pe 2 septembrie 2023, Guvernul aprobă “într-un termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a legii, Planul național…
Vezi articolul

Liceenii români vor putea participa în premieră, în 2024-2025, la o Olimpiadă Națională de Statistică, parte a Competiției Europene de Statistică, susținută de Eurostat / Echipele se pot înscrie începând cu 30 octombrie

Statistica, domeniu care nu este susținut printr-o materie dedicată în învățământul generalist, dar care se regăsește într-o serie largă de domenii, de la economie și afaceri la medicină și educație,…
Vezi articolul

Studiu: Peste 500 de mii de copii, elevi și studenți au emigrat din România între 2007 și 2017. Capacitatea guvernului de a produce bunăstare pentru cetățeni contribuie semnificativ la decizia de a migra

Numărul studenților, elevilor și copiilor din grupa de vârstă 0-19 ani care au emigrat din România între 2007 și 2017 este de 484.753 de persoane, potrivit unei lucrări publicate în…
Vezi articolul

DOCUMENT A fost lansat apelul de proiecte pentru școli prin care pot accesa până la 1 miliard de euro din PNRR pentru dotarea laboratoarelor de informatică și a claselor cu mobilier sau înlocuirea mobilierului mai vechi de 5 ani / Primăriile pot aplica până în data de 19 martie 2023

Ministerul Educației a lansat apelul competitiv de proiecte „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe” (palatele și cluburile copiilor, cluburile sportive,…
Vezi articolul