În primele 6 luni din 2019 s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 6 ani

2.490 de vizualizări
SURSA: pixabay.com
Numărul copiilor nou-născuți a ajuns la puțin peste 85 de mii în semestrul I al anului 2019, potrivit cifrelor publicate azi de Institutul Național de Statistică. Analiza Edupedu.ro arată că este cel mai mic număr înregistrat în această perioadă a anului din 2014 încoace, de când există date lunare disponibile pe portalul INS.

Corelând datele disponibile din anul 2014 până în 2019 inclusiv, se poate observa că pentru primele 6 luni din an situația din 2019 este cea mai slabă din punct de vedere al nașterilor. Au fost doar 85.191 de născuți-vii, asta înseamnă o medie de 14.198 de copii pe lună. Anul trecut, de exemplu, au fost 97.736 de nou-născuți, adică o medie de 16.289 pe lună.

Reamintim că, în mod surprinzător față de situația din prima parte a anului 2018, pe întreg anul trecut România a înregistrat cel mai mic număr de nașteri din ultimii 52 de ani.

În același timp, în primele 6 luni din 2019 avem cel mai mare spor natural negativ din ultimii 6 ani: -49.396 de persoane. Sporul natural este diferența între numărul nou-născuților și cel al deceselor. Cu cât numărul nașterilor este mai mic, iar numărul deceselor mai mare, populația rezidentă scade.

Potrivit metodologiei INS, în numărul născuţilor-vii sunt incluşi născuţii-vii ai căror mame aveau, la data naşterii, domiciliul sau reşedinţa obişnuită, pentru o perioadă de cel puţin 12 luni, în România.

Proiecțiile INS arată că până în anul 2060 în numai puțin de 19 județe din cele 42 ale României populaţia de vârstă preşcolară şi şcolară va scădea cu peste 50% față de anul de referință, 2015. Asta în condițiile în care din 2011 până în 2015 acest segment de populație, cu vârsta între 0 și 23 de ani, a pierdut 6,1%, adică 328.738 de persoane.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO „Credeți-mă, nu voi insista să terminăm repede. Repede este ultimul criteriu“, spunea Klaus Iohannis, în 2018, despre aprobarea legilor România educată, despre care Ligia Deca a anunțat joi că vor fi trecute prin Parlament în procedură de urgență, ca să fie aplicate „în cel mai scurt timp posibil“

Proiectele legilor Educației vor trece prin Parlament într-o procedură de urgență, dezbătute într-o comisie comună, conform declarației ministrei Educației Ligia Deca, fost consilier prezidențial la Cotroceni. „În cel mai scurt…
Vezi articolul
începerea școlii, predare bilingvă

Eveniment recomandat de Edupedu.ro

Astăzi de la ora 17:00 – Webinar deschis tuturor profesorilor – dezvoltarea strategiilor de învățare eficientă la elevi. Psihologul Mircea Miclea, fondatorul Cognitrom: Strategiile de învățare adecvate pot spori cu 20% performanțele școlare. Un profesor bun îți predă și apoi te învață cum să înveți ce a predat

Strategiile de învățare cresc cu până la 20% performanța școlară a elevilor, potrivit cercetărilor din domeniu. Modalitatea în care elevii iau notițe eficient la oră, studiază deștept acasă, se pregătesc…
Vezi articolul
Evaluarea Națională 2021

Guvernul să adopte o strategie pentru digitalizarea educației pornind de la Smart-Edu, cere o organizație de elevi / România Educată “nu cuprinde multe dintre propunerile” făcute deja în privința digitalizării

Elevii unei organizații care pledează pentru digitalizarea educației solicită Ministerului Educației să adopte o strategie pentru digitalizare în sistemul educațional care să se bazeze pe proiectul de strategie în acest…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Calendarul pentru admiterea la liceu 2023 a fost modificat. Termenul contestațiilor la probele de aptitudini și de limbă străină a fost decalat. Recomandările pentru elevii romi și pentru cei cu cerințe educaționale speciale se depun la școală până pe 15 iunie

Calendarul pentru admiterea la liceu 2023 a fost modificat de către Ministerul Educației, potrivit unor documente obținute de Edupedu.ro. Sunt vizați elevii care au dat probele de aptitudini, cele de…
Vezi articolul