În premieră, diplomele de absolvire a liceului vor fi tipărite integral la Imprimeria Națională, cu tot cu numele elevilor – motivul pentru care actele de studii întârzie / Ministerul Educației nu a anunțat celelalte instituții publice de sincopă

3.115 vizualizări
Diplomă Absolvire Liceu 2024 / Foto: captură document
În premieră, diplomele de absolvire a liceului vor fi tipărite integral la Imprimeria Națională, cu tot cu numele absolvenților de liceu din acest an, potrivit unui răspuns al Ministerului Educației la solicitarea Edupedu.ro. Acesta este și motivul pentru care, la două luni de la terminarea cursurilor clasei a XII-a, aceste acte nu au ajuns în școli. Ministerul Educației nu a anunțat public noutatea și nici nu a comunicat altor instituții despre timpul prelungit pentru eliberarea diplomelor.

Într-un răspuns la solicitarea Edupedu.ro, Ministerul Educației a transmis că din acest an diplomele de absolvire a liceului, primele din seria actelor de studii care vor avea un cod QR cu informații despre parcursul posesorului, sunt tipărite în întregime la Imprimeria de Stat. Până acum, diplomele rămâneau să fie completate cu date și informații despre rezultatele foștilor elevi de către fiecare școală în parte, de mână sau la calculator.

Din acest motiv, diplomele întârzie, în condițiile în care școlile au trebuit să facă verificări repetate la datele foștilor elevi, pentru a fi transmise corect către Imprimerie care va printa actele de studii cap-coadă, conform sursei citate. Noutatea, care elimină riscul major de falsificare a diplomelor și care ia din responsabilitatea personalului din școli completarea acestor acte, nu a fost anunțată de Ministerul Educației pentru absolvenții de liceu care așteaptă diplomele.

  • Edupedu.ro a scris că în lipsa unei diplome de Bacalaureat care certifică absolvirea liceului pe bază de examen național și care permite accesul la educația din învățământul superior, diploma de absolvire a liceului devine singurul act care atestă finalizarea învățământului liceal obligatoriu și încadrarea cu studii medii (M) în muncă pentru tinerii care vor să se angajeze.
  • Diploma de absolvire a liceului este și unul din actele cerute de Agenţia Națională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) pentru ca absolvenții de liceu să beneficieze de indemnizație de șomaj. Pentru a primi 330 de lei lunar timp de jumătate de an, aceștia au trebuit să se înregistreze, în termen de 60 de zile de la data absolvirii, în evidențele AJOFM sau a unui furnizor acreditat, pentru căutarea unui loc de muncă.

Revenind la răspunsul Ministerului Educației pentru Edupedu.ro, diplomele ar urma să ajungă în școli prin inspectoratele școlare cel mai târziu la finalul lunii septembrie. Instituția a lăsat de înțeles în răspuns că nu a comunicat altor instituții publice care operează cu diplome de absolvire de liceu despre întârziere și despre faptul că ar putea să accepte în schimb, între timp, după caz, adeverințe eliberate de liceu care să ateste absolvirea celor 12 sau 13 clase.

Iată întrebările Edupedu.ro pentru Ministerul Educației:

1. Când vor ajunge în școli diplomele pentru promoția actuală și care este motivul pentru care nu au fost încă emise aceste documente?

2. În ce stadiu se află lucrul la diplomele de absolvire a liceului 2024 și ce a îngreunat procesul finalizat, în anii anteriori, de regulă, până la începutul lunii august?

3. Ați avut în vedere să comunicați întârzierea și eventualele modificări către instituțiile care solicită astfel de documente, de obicei la un termen stabilit, pentru diverse servicii publice, de exemplu către Agenția Națională pentru Ocuparea Forțelor de Muncă (ANOFM)?

Răspunsul integral al Ministerului Educației:

Bună ziua,

Referitor la solicitarea dumneavoastră, înregistrată la Ministerul Educației cu nr. 150/SRPC/21.08.2024, vă comunicăm următoarele:

1. Până la intrarea în vigoare a Hotărârii Guvernului nr. 30/18.01.2024 privind tipurile de informaţii şi formatul actelor de studii care vor fi eliberate absolvenţilor şi personalului didactic din sistemul naţional de învăţământ preuniversitar, respectiv a Regulamentului privind regimul actelor de studii şi al documentelor şcolare gestionate de unităţile de învăţământ preuniversitar (aprobat prin ordinul nr. 4.634/2024), formularele actelor de studii, tipărite nepersonalizat de către Compania Naţională „Imprimeria Naţională” – S.A., erau repartizate unităților de învățământ în lunile iunie-iulie, după caz, spre completare și eliberare.

2. Având în vedere că, începând cu anul şcolar 2023 – 2024, potrivit prevederilor regulamentului menționat anterior, completarea diplomelor de absolvire a liceului se face prin tipărirea personalizată de către CN „Imprimeria Naţională” – S.A., cu datele personale ale absolvenților, este necesar ca fiecare unitate de învățământ preuniversitar să efectueze verificări în detaliu privind conformitatea datelor absolvenților operate în SIIIR, activitate care presupune un timp prelungit. Menționăm că responsabilitatea completării, actualizării, verificării corectitudinii şi a exactităţii informaţiilor din SIIIR revine comisiilor de gestionare a activităţilor derulate prin SIIIR din unităţile de învăţământ, precum şi comisiei judeţene/a municipiului Bucureşti de management şi monitorizare a acestor activităţi. Rigoarea demersurilor efectuate pentru imprimarea corectă a diplomelor de absolvire a liceului justifică verificările care au loc și care au condus la prelungirea timpului de eliberare a acestui act de studii.

După finalizarea acestor activități derulate la nivelul unităților de învățământ, Ministerul Educației va transmite securizat baza de date a absolvenților de liceu către CN „Imprimeria Naţională” – S.A. în vederea tipăririi personalizate a acestor acte de studii. Estimăm că diplomele de absolvire a liceului vor fi transmise la inspectoratele școlare județene de către CN „Imprimeria Naţională” – S.A., în vederea repartizării acestora unităților de învățământ care le vor elibera absolvenților de liceu, până la finalul lunii septembrie.

3. Referitor la comunicarea către terți privind «întârzierea și eventualele modificări către instituțiile care solicită astfel de documente», vă informăm că, în conformitate cu prevederile regulamentului menționat anterior, «până la eliberarea fiecărui act de studii absolvenţilor din învăţământul preuniversitar care au finalizat un nivel de învăţământ/au promovat examenul de certificare/finalizare li se poate elibera, la cerere, adeverinţe care atestă finalizarea nivelului de învăţământ/promovarea examenului de certificare/finalizare. Aceste adeverinţe care atestă finalizarea nivelului de învăţământ/promovarea examenului de certificare/finalizare se înregistrează într-un registru de evidenţă special constituit cu această destinaţie la nivelul unităţii de învăţământ, se întocmesc şi completează de către secretarul unităţii de învăţământ şi se semnează de acesta şi de directorul unităţii de învăţământ la care absolvenţii au finalizat nivelul de învăţământ/au promovat examenul de certificare/finalizare, aplicându-se şi sigiliul unităţii de învăţământ. Termenul de valabilitate a adeverinţei este până la eliberarea actului de studiu corespunzător, dar nu mai mult de 12 luni de la data eliberării acesteia»”.

Context. Edupedu.ro a scris în noiembrie 2023 că toate diplomele de absolvire, certificatele profesionale, de atestare a competențelor sau de echivalare vor conține un cod QR din anul școlar 2024-2025, prevedea un proiect de hotărâre de la acea vreme.

Primele documente care conțin cod QR, conform hotărârii care a fost aprobată în ianuarie anul acesta și publicată în Monitorul Oficial, sunt în anul școlar 2023-2024 diploma de absolvire a liceului și diploma de Definitivat pentru profesori.

Citește și:
Diplomele de absolvire a liceului 2024, care vor conține un cod QR individual, nu au ajuns încă în școli, la două luni de la terminarea cursurilor pentru clasa a XII-a – surse

1 comment
  1. Nod în papură, Edupedu?
    Din moment ce adeverinţele eliberate au valabilitate un an, care e problema?
    Era mai bine când se vindeau diplome, certificate false “la prețul pieței”, în funcție de cerere şi ofertă ( am citit, auzit de 10 000 €/ bucată…) ?
    Or fi avut şi cei din ” menester” concedii…
    Cât despre transparența comunicării la instituția în cauză, mai are cineva pretenții?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Solicitare urgentă în școli, de la Ministerul Educației, care vrea să știe câți profesori și alți angajați participă la greva generală din învățământ, care începe luni, 22 mai / Directorii trebuie să completeze formularul până mâine dimineață, iar inspectorii să dea raportul vineri la 10, la centru – surse

O solicitare urgentă a fost trimisă joi după-amiază la inspectoratele școlare, de către Ministerul Educației, conform surselor Edupedu.ro. Instituția le-a cerut inspectorilor să solicite în toate școlile date concrete despre…
Vezi articolul

Decizia privind deschiderea școlilor trebuie descentralizată. În rural, unde sunt mai puțini elevi la clasă, lecțiile se vor desfășura la școală – președintele Federației Părinților, după întâlnirea cu reprezentanții ministerelor Educației și Sănătății

Odată cu deschiderea școlilor în toamnă, atât instituțiile statului, la nivel central și local, cât și familiile, părinții și elevii vor trebui să împartă responsabilitatea unor reguli de prevenire a…
Vezi articolul

Ministra Ligia Deca anunță că face angajări la minister: Căutăm colegi harnici, entuziaști și dedicați / Pentru postul de director de implementare „România educată”, bibliografia cere și programul de guvernare. Salariul – echivalentul a 1.670 euro pe lună

Ministerul Educației scoate la concurs un post de director la Direcția Strategii pentru Implementarea Proiectului România Educată și 7 posturi de consilier achiziții publice, la Direcția Achiziții. Programul de Guvernare…
Vezi articolul

Unele dintre școlile participante la testarea standardizată pilot le-au transmis părinților că testul pe platforma privată ar fi obligatoriu, iar elevii trebuie să vină cu dispozitivele lor: „Nu se va folosi internetul școlii, ci conexiunea proprie a dispozitivului personal”

Organizarea testării standardizate din perioada 30 mai – 10 iunie este interpretată diferit de la școală la școală. Părinții care au elevii la o astfel de unitate de învățământ, participantă…
Vezi articolul