„În momentul de faţă, în sălile de clasă se butonează telefoanele mobile în permanenţă”, spune Marius Nistor, FSE

15.851 de vizualizări
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
„În momentul de faţă, în sălile de clasă se butonează telefoanele mobile în permanenţă”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, într-o intervenție la B1TV. Acesta a mai spus faptul că „reproşăm că nu sunt pregătiţi elevii pentru viaţă, că materiile sunt prea complicate, programele prea încărcate, dar majoritatea timpului ni-l petrecem uitându-ne pe un telefon.”

Liderul sindical a menționat că cei mai mulți elevi care comit acte de agresiune își iau modelele de pe rețelele sociale:

„Este practică europeană eliminarea telefoanelor mobile din sălile de clasă. Când vine elevul în şcoală, telefonul rămâne la intrare, într-un dulap special. În momentul de faţă, în sălile de clasă se butonează telefoanele mobile în permanenţă.

Reproşăm că nu sunt pregătiţi elevii pentru viaţă, că materiile sunt prea complicate, programele prea încărcate, dar majoritatea timpului ni-l petrecem uitându-ne pe un telefon. Și la ce anume ne uităm? La ceea ce se promovează pe Tiktok, pe Instagram, pe Facebook şi pe alte reţele sociale. De acolo, o mare parte din elevii care comit acte de agresiune îşi iau modelele: modele violente în limbaj, violente în comportament, modele de succes în societatea noastră. (…)”, a spus Marius Nistor.

Profesorii pot confisca telefoanele elevilor și le restituie la finalizarea orelor de curs în ziua respectivă, după cum se arată în propunerile Consiliului Național al Elevilor pentru Statutul elevului. Propunerile au fost concepute ca urmare a schimbărilor produse de noua Lege a învățământului preuniversitar și au fost înaintate Ministerului Educației.

În actualul Statut nu apare prevederea referitoare la confiscarea și restituirea telefonului de către cadrele didactice: Articolul 15 – „Elevilor le este interzis: g) să utilizeze telefoanele mobile în timpul orelor de curs, al examenelor și al concursurilor; prin excepție de la această prevedere, este permisă utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs, numai cu acordul cadrului didactic, în situația folosirii lor în procesul educativ sau în situații de urgență;”

Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ (ROFUIP) stabilește că este interzisă utilizarea telefonului mobil în timpul orelor:

Articolul 186 – „(2) În timpul orelor de curs, al examenelor și al concursurilor este interzisă utilizarea telefoanelor mobile; prin excepție de la această prevedere, este permisă utilizarea acestora în timpul orelor de curs, numai la solicitarea cadrului didactic, în situația folosirii lor în procesul educativ. În situații de urgență, utilizarea telefonului mobil este permisă cu acordul cadrului didactic. Pe durata orelor de curs telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate din sala de clasă, setate astfel încât să nu deranjeze procesul educativ.”

Iată ce prevede Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023

Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 stabilește că este interzisă utilizarea telefonului pe perioada desfășurării cursurilor din învățământul preșcolar, primar și gimnazial.

Articolul 106 – „(4) Utilizarea unui telefon mobil sau a oricărui alt echipament de comunicații electronice de către un elev este interzisă pe perioada desfășurării cursurilor din învățământul preșcolar, primar și gimnazial, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.

(5) În învățământul liceal, regulamentul intern al unității de învățământ poate interzice folosirea de către un elev a dispozitivelor menționate la alin. (3) în întreaga sau doar o parte din incinta unității de învățământ, precum și în timpul activităților care se desfășoară în afara acesteia.

(6) Prevederile alin. (4) și (5) nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească.

(7) Nerespectarea prevederilor alin. (4) și (5) poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ în vederea predării, după caz, către părinți/tutori legali ai beneficiarilor primari minori sau elevi conform regulamentului intern al unității de învățământ.”

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Profesorii pot confisca telefoanele elevilor și le restituie la finalizarea orelor de curs în ziua respectivă – propunere a Consiliului Național al Elevilor pentru Statutul elevului
Telefonul mobil poate fi confiscat de la elevii din clasele primare și gimnaziu și predat părinților, potrivit unui amendament susținut și de ministrul Educației și votat în comisia de învățământ din Camera Deputaților / Pentru elevii de liceu, decizia privind interzicerea telefoanelor rămâne la dispoziția școlii

23 comments
  1. @ Măria,
    1. Hotărârea desfășurării cursurilor on-line nu au luat-o profesorii, ci autoritățile statului.
    2. Indicația dvs. de a face profesorii grevă se lovește de 30 de ani de dorința părinților de a nu le fi afectată educația copiilor de vreun protest al profesorilor.
    3. Când copilul e atras de Tik-tok, orice ai face la tablă nu va abate atenția acestuia de la tik-tok.
    4. Vă amintesc reacția părinților în timpul pandemiei, când strigau în cor “profesorii nevaccinați să nu fie admiși la ore, pentru că îmbolnăvesc copiii”.

    Restul ține de ipocrizia părinților.

    1. 1. Nicio secundă nu am spus că regulile din pandemie le-au decis profesorii, doar acceptați orice mizerie, apoi vă plângeți de efecte (o faceți doar dacă vă afectează pe dvs, nu și pe copii).
      2. La nicio grevă făcută de profesori nu am auzit să aveți ceva revendicări legate de abrambureala din sistem. Totul s-a învârtit în jurul banilor. Și atât.
      3. Dacă nu au telefon la oră, nu au nici tiktok Nici elevii, nici profesorii.
      4. Vă amintesc obligația imbecilă a purtării măștii de către copii, de cum arătau acele măști după câteva ore. BTW, altă mizerie îmbrățișată și de care unii au făcut mare caz. Sau despre testul de prezentat de către preșcolari înainte de începerea cursurilor.

      Sigur, restul ține de ipocrizie!

      1. Și ce puteau face profesorii, madam? Să refuze să predea? Cam ce soluție găseai dumneata?

        N-ați auzit de celelalte revendicări de la greve pentru că n-ați vrut să le auziți. Dar e adevărat că v-au ajutat mult și tonomatele de presă ale partidului-stat, care au tocat și repetat doar ce-au vrut, pentru a discredita însăși ideea de grevă.

        Fără telefoane, corect. Trimiteți-vă copiii la școală fără ele. Măcar să vedem dacă apare o minimă îmbunătățire a atenției.

        Obligația imbecilă de a purta măști pentru a împiedica răspândirea unui virus care a ucis câteva milioane de oameni la nivel mondial, și câteva mii sau zeci de mii în România? Ăsta vă e nivelul? Aveți noroc că v-au vaccinat părinții fără să vă întrebe, că nu mai erați pe aici acum.

        Tot e bine că vă recunoașteți ipocrizia.

  2. “febr.2024: Secretarul britanic pentru Educație , Gillian Keegan, a spus:
    -Școlile sunt locuri unde copiii învăță, iar telefoanele mobile sunt, cel puțin, o “distragere nedorită a atenției” în sala de clasă.
    -Oferim profesorilor noștri, care lucrează din greu, instrumentele pentru a lua măsuri pentru a ajuta la îmbunătățirea comportamentului elevilor în clasă și pentru a le permite să facă ceea ce fac ei cel mai bine – – să predea!”

  3. Sindicalistul Marius Nistor exagerează peste măsură și iar încearcă stratageme mafiote ! Nu toți elevii stau pe telefon și nu toți elevii își iau modelele de viață de pe rețelele de socializare. Sunt mulți elevi implicați și sârguincioși care doresc să devină oameni de valoare în viață. Argumentarea dumnealui este o acuză nelegitimă îndreptată împotriva elevilor. Și dumnealui i-ar trebui luat dreptul de a iniția greve, având în vedere că a indus în eroare mulți oameni și are scopuri obscure. Grevele lui ar trebui interzise, întrucât au făcut mult rău educației. Din punctul meu de vedere el minte foarte mult, iar interzicerea telefoanelor nu este o soluție, deoarece este un obiect personal și nu poate fi confiscat, ci poate fi pus în ghiozdan sau pe masă la vedere . Se pare că domnului sindicalist îi plac inițiativele extremiste și împroșcarea cu noroi. Ar trebui demis de urgență pentru astfel de afirmații nefondate și false.

    1. Te anunț pe această cale că legea 198/2023 a INTERZIS direct accesul elevilor cu telefoane în școală (pentru ciclul primar și cel gimnazial) iar pentru elevii de liceu, folosirea telefoanelor la oră e permisă doar cu acordul expres și la cererea profesorului, în scopuri didactice. Și dacă cei care încalcă articolul respectiv sunt surprinși cu telefon la ei, se confiscă și să ține într-un loc securizat, sub cheie, apoi se predă strict părintelui sau reprezentantului legal.

      Așa că te agiți degeaba. ”Soluția” a apărut deja în lege. Ceartă-te cu Deca.

  4. @ m
    Pandemia aia a fost și a trecut!
    este vorba de azi,aici și pe viit?!
    se vor schimba lucrurile ,veți vedea.

    p.s.
    DUPA mai multe TRAGEDII , ați văzut că,azi, NU se mai vând ENERGIZANTE minorilor?
    📵cu respect,g.

  5. SA SE PREIA inițiativa altor țări europene! fără telefoane la școală.punct!
    mobilul imbecilizează elevul!
    —–
    📵EU countries prohibiting use of mobile phones in schools
    include: France, Italy and Portugal.

    Except: some children/pupils, need their mobile phones for Medical reasons, or because they have special educational needs and/or disabilities.

    How will prohibiting mobile phones work in English schools?
    📵This could include banning phones from the school premises, handing in phones on arrival at school, or keeping phones locked away.
    https://educationhub.blog.gov.uk/2024/02/19/mobile-phones-in-schools-are-they-being-banned/

  6. ☎️Marea Britanie,Anglia; 19 February 2024: Noile directive privind telefoanele mobile în școli, emise astăzi (19 februarie 2024) îi sprijină pe directori să interzică utilizarea telefoanelor mobile pe tot parcursul zilei de școală, inclusiv în pauze!” times.”
    https://www.gov.uk/government/news/government-launches-crackdown-on-mobile-phones-in-schools
    📱📵”Mobile phones are set to be prohibited in schools across England as part of the government’s plan to minimise disruption and improve behaviour in classrooms. 📵
    New mobile phones in schools guidance issued today (19 February 2024) backs headteachers in prohibiting the use of mobile phones throughout the school day, including at break times.”
    https://www.gov.uk/government/news/government-launches-crackdown-on-mobile-phones-in-schools

  7. Marea Britanie,Anglia;
    19 February 2024: Noile directive privind 📱telefoanele mobile în școli, emise astăzi (19 februarie 2024) îi sprijină pe directori să interzică utilizarea telefoanelor mobile pe tot parcursul zilei de școală, inclusiv în pauze!” times.”
    https://www.gov.uk/government/news/government-launches-crackdown-on-mobile-phones-in-schools
    📱”Mobile phones are set to be prohibited in schools across England as part of the government’s plan to minimise disruption and improve behaviour in classrooms.
    New mobile phones in schools guidance issued today (19 February 2024) backs headteachers in prohibiting the use of mobile phones throughout the school day, including at break times.”
    https://www.gov.uk/government/news/government-launches-crackdown-on-mobile-phones-in-schools

    p.s.cine vine cu mobilul @, ore/școală= exmatriculat!

  8. Nu profesorii nu pot confisca telefoanele. Atunci când am confiscat un telefon, eleva tupeista era sa intre peste mine in cancelarie iar directoarea adjuncta m-a atentionat ca nu am voie, am facut un preinfarct si era sa dea telefoane la 112.
    Când o să mă scapi dumneata de proaste atunci o sa te scap si eu de prosti. Pana atunci mai VAX.

  9. vorbește pentru tine. La juniorul meu nici nu intra în discuție. Da așa e când vrei sa zici ceva, arunci cu vorbe gratuit.

  10. La cât de depășiți sunt unii profesori și mai ales la modul învechit de predare, cred și eu că elevii se plictisesc la ore, pentru că profesorii nu știu să vină cu ceva inovativ și cu o metodă nouă de predare. Predau tot pe sistem comunist, adică dictare și ora următoare lucrare de control sau îi ascultă, ori dacă nu au chef de predare, îi pun să conspecteze din manuale cu limbaj de lemn și la fel, ora următoare lucrare de control sau îi ascultă.

    1. De unde sti tu cumnpredau toți profesorii din România? Ai citit vreun manual din Germania sau Franța si l- ai comparat cu unul de la noi? Reperați ca papagalii tot ce vă servesc niste ipocriți!

      1. pai când profesorul îi dă la clasa texte copiate de pe net
        când profesorul folosește la clasa Brainly
        când profesorul îți predă lecția folosind materiale cu greșeli, domnia sa profesorul este într-adevăr bine pregătit

  11. Confisca pe naiba profesorii. Ca nu pot. Ca vine nenea părintele si face scandal la director. Iar directorul tot pe profesor casuna, ca deh, parintii trebuie sa fie prietenii lui.
    Ca amenință loaza ca te asteapta dupa ore cu gasca de cutitari si iti arata el.
    Nenea Nistor, mai bati mult campii? Ai de gand SA FACI CEVA CU LEGISLATIA? Ca la vorbe esti numai bun. Ce aștepți? Sa moara vreun profesor ca sa te apuci sa oferi pârghii reale profesorilor?
    Aceeasi lege pentru toți. Ai intrat in scoala, lasi telefonul la dulap intr-o camera speciala. Si paznicul sa se ocupe de asta, sa ii controleze. Nu profesorul.
    Si la fel si la profesori. Nu au ce cauta pe telefon la ore. Sa nu ii mai apuce pe directori sa trimita mesaje in ore, pe grupul scolii.
    Sa existe o platforma speciala unde sa se puna mesajele. Cancelarie virtuala. Nu pe whatsappul personal.
    Sa inceteze odata cu intruziunea in viata noastră privata. La orice ora din noapte.
    Cand veti schimba toate astea? La sfantul Așteaptă?
    Ca la greva ne-am lamurit cum ne-ati mințit.

  12. așa este….și să te ferească Dzeu sa le spui ceva că dau ochii peste cap și mămica sau tăticu vin la direcțiune sa reclame că le nefericesti odrasla….

  13. De unde știe el ce se întâmplă în sălile de clasă, din moment ce nu mai este demult cadru didactic activ, deși ia salariu și de la școala la care nu predă nicio oră?!!

    1. Toata stie acest lucru. Nu este nevoie sa fii cadru didactic sa stii acest lucru. Si folosirea in interes personal al telefonelor mobile in timpul orelor nu este de azi, de ieri, ci de multi ani. Elevii cere au folosit mobilele in timpul orelor acum 15 – 20 de ani sunt deseori parintii elevilor de acum care folosesc mobilele in timpul orelor si care te reclama instant daca deranjezi in vreun fel odraslele lor.

    2. Sa urmariti acest video de pe CNN cu un interviu dat unui psiholog social din USA,
      https://edition.cnn.com/videos/health/2024/03/28/teen-smartphone-social-media-use-haidt-src-vpx.cnn

      in care vorbeste de cat de mult ii afecteaza telefoanele copii.

      Deci , daca in USA deja se trage un semnal de alarma in ceea ce priveste folosirea telefonelor de catre copii, clar trebuie sa se traga si la noi si oriunde.
      Faptul ca se doreste limitarea folosirii telefonului in scoala , este un lucru benefic pentru copii, ceea ce inseamna mult mai putin timp in fata ecranelor, mai mult timp de socializare si relationare cu colegii.

      1. Aveți dreptate! Folosirea cât mai puțin a dispozitivelor și, în special a telefoanelor, este benefică! Doar că… ce ați semănat în pandemie, dragi cadre, aia culegeți acum. Pentru că, ca orice mizerie din învățământ, și întroducerea în mod obligatoriu a dispozitivelor de orice fel în viața preșcolarilor și elevilor s-a întâmplat cu acordul vostru tacit. Mă refer strict la copiii preșcolari și școlari. Vă amintiți de “școala on line”? Vă amintiți cum ați împins cu șuturi în dos elevii în brațele primitoare ale telefoanelor, tabletelor, etc? Când, din rolul de parinte, m-am opus și am refuzat ca fiul meu, preșcolar la acea vreme, să stea ore în fața laptopului ca să “învețe” alfabetul, mi s-a reproșat că sunt anti-vaccinista și mai-mai să fiu scoasă în piața publică… La orice porcărie a fost inventată și băgată pe gât copiilor v-ați dat acceptul prin tăcere și lașitate. Fără revoltă, fără proteste, fără nimic… Și continuați să o faceți, apoi vă lamentați sub fustele anonimatului că sunteți agresați și că vi s-au luat instrumentele cu care să puteți reacționa. Dar ceva concret faceți?!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Țară, țară, vrem testare”, cer reprezentanții elevilor. Silviu Morcan, președintele CNE: „Nu este posibil ca, după ce testele au fost promise și așteptate nepermis de mult, să blocăm întregul demers de lipsă de asumare, comoditate sau dezinteres”

Consiliul Național al Elevilor cere autorităților să asigure testarea elevilor așa cum au promis, înainte să se închidă din nou școala. „Nu este posibil ca, după ce testele au fost…
Vezi articolul

Angajarea ca profesori de „Educație pentru viață” în școli a persoanelor din ONG-uri sau alte instituții, propusă de secretarul de stat Sorin Ion: În fața elevului la clasă să poată să fie nu numai un profesor pe diploma căruia scrie profesor

Angajarea ca profesori de „Educație pentru viață” în școli a persoanelor din ONG-uri sau alte instituții, a fost propusă de secretarul de stat în ministerul Educației, Sorin Ion, în cadrul…
Vezi articolul

BREAKING Klaus Iohannis: Consumul de droguri în rândul tinerilor, inclus pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării / Efectele consumului de droguri la vârste fragede și în școli sunt o provocare serioasă la adresa siguranței individuale și naționale

„Consumul de droguri în rândul tinerilor este un fenomen alarmant, subiectul va fi inclus pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT)”, a…
Vezi articolul