În Harghita și Covasna, unii copii români și maghiari comunică între ei în limba engleză / Autoritățile reclamă probleme în sistemul de educație / ”Trebuie învățați copiii să înțeleagă, când merg la piață și nu reușesc să vorbească românește”

786 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos / George Călin
Unii copii români și maghiari vorbesc între ei în limba engleză în județele Harghita și Covasna, pentru a se putea înțelege între ei, reclamă președintele CJ Harghita, Borboly Csaba.

El susține că învățarea limbii române de către elevii maghiari a devenit o problemă cronică, de sistem, ce trebuie rezolvată de ministerul de resort și de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație.

Împreună cu Inspectoratul Școlar și cu profesorii de română din județ, s-a propus ca măcar o oră pe săptămână să fie de comunicare direct, nu ceea ce ține de programa școlară, a declarat președintele CJ Harghita, Borboly Csaba.

”Trebuie învățați copiii să înțeleagă, când merg la piață și nu reușesc să vorbească românește. Am înființat un grup de lucru, cu profesori, cadre universitare și prima propunere a fost că trebuie și o materie de comunicare în limba română, în paralel cu Limba și literaturta română. Acest lucru a fost susținut de Minister acum câțiva ani dar nu s-au făcut demersuri.

Citește articolul integral pe G4Media.ro


3 comments
  1. Limbajul se învață in primii ani de viață. Părinții să vorbească cu copiii și în limba română, și inlimba maghiară. Va fi mai simplu la școală, apoi.

  2. Când impui ca TOȚI profesorii școlii să cunoască maghiara pentru a putea preda în școala aceea (chiar dacă predau o disciplină care n-are treabă cu maghiara și nici nu este o școală cu predare integrală în limba maternă!), evident vor dori să lucreze acolo doar profesorii care sunt de etnie maghiară. La ore, dacă tot toată lumea cunoaște bine aceeași limbă iar unii (elevii) nu cunosc foarte bine româna, evident vor vorbi toți în maghiară, chiar dacă, repet, nu e școală cu predare în limba maternă.

    Iar în 20-30 de ani ajungi ca nici profesorii să nu vorbească bine limba oficială a țării, pentru că și ei au studiat în secțiile cu predare în maghiară din universitățile românești.

    Și după 50 de ani, veți avea în sfârșit demonstrația completă a aplicării în practică a proverbului – semeni vânt, culegi furtună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

De 1 și 8 martie elevii nu pot oferi personal flori și mărțișoare cadrelor didactice și colegelor, potrivit secretarului de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion: „Pot oferi felicitări și mărțișoare virtuale”

De 1 și 8 martie elevii nu pot oferi personal flori și mărțișoare cadrelor didactice și colegelor, pentru că ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății, care prevede regulile din…
Vezi articolul
Lipsa de implicare a unor părinți în educația copiilor

Sondaj al Asociațiilor de Părinți: Aproape 43% dintre cei care au răspuns unui chestionar cred că trecerea la trimestre nu este benefică. Peste 86% spun că manualele școlare trebuie să fie însoțite de auxiliare

Aproape 43% dintre cei care au răspuns unui chestionar referitor la propunerea Ministerului Educației de a modifica structura anului școlar 2022-2023, lansat de Federația Națională a Asociațiilor de Părinți, sunt…
Vezi articolul

Pretestarea PISA 2025 a început în școli din 18 județe. În premieră, părinții elevilor participanți vor răspunde unui chestionar tematic, iar Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație a făcut un ghid pentru aceștia – DOCUMENT

Faza de pretestare a următoarei runde a evaluării internaționale PISA 2025, ce măsoară competențele elevilor în vârstă de 15 ani, a început pe 13 mai și se derulează până pe…
Vezi articolul