Coreea de Sud înregistrează sub 100 de cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19 de la începutul acestei săptămâni, după cea mai amplă strategie de testare în masă derulată de o ţară la nivel mondial. 10.000 de coreeni sunt verificaţi zilnic, după ce la sfârşitul lunii februarie, în momentul vârfului de epidemie, guvernul de la Seul raporta chiar şi aproape 25.000 de testări, a declarat într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Lucian Bălănuţă de la Radio Iași, profesorul Gye Cheol Kwon, preşedintele Societăţii Sud-Coreene pentru Medicina de Laborator.
Expertul a vorbit despre strategia guvernului său și a precizat că în plan medical, ţara sa şi-a pregătit din timp infrastructura necesară pentru a ţine piept epidemiei, dar şi un important număr de specialişti care să evalueze procesul de diagnosticare. În 17 zile de la primul deces înregistrat în Coreea, erau deja pregătite toate kiturile pentru testarea în masă, iar acest proces a început în toate orașele în același timp, a mai declarat Gye Cheol Kwon.
Declarațiile vin în contextul în care România a început să îşi crească infrastructura de testare a cetăţenilor pentru diagnosticarea COVID-19 în încercarea de a copia modelul sud-coreean. „O astfel de strategie, însă, presupune un set de pregătiri riguroase care s-au derulat pe parcursul mai multor ani la Seul, aspect la care ţara noastră înregistrează un handicap major. Statul român nici nu are o experienţa anterioară a unei ameninţări epidemiologice precum omologii din Asia de Est”, potrivit Radio Iași.
Lucian Bălănuţă: Imunizarea colectivă vs. izolarea preventivă au fost cele două abordări din Europa, cel puţin la început, cu privire la limitarea COVID-19. Ce a făcut Coreea de Sud pentru a combate această chestiune?
Gye Cheol Kwon: Cu privire la teoria imunizării colective, 70% din populaţie ar fi infectată, iar restul de 30% ar obţine, să spunem, imunitate naturală. Dacă transpunem acest lucru atunci ar însemna că 35 din cei 50 de milioane de coreeni ar fi infectaţi. Astfel, considerând că rata mortalităţii ar fi de 1%, atunci ne-am aşteota la 350.000 de morţi, aşadar sacrificii şi compromisuri. Aşa că guvernul coreean a mizat pe strategii de diagnosticare rapidă şi izolare, pentru că după prima noastră experienţă cu Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) în 2015, am considerat diagnosticarea rapidă ca fiind extrem de importantă pentru a preveni răspândirea în comunitate, prin izolarea acestor persoane. Prin contribuţia guvernului coreean direcţionată spre producătorii de kit-uri de testare, laboratoare de analiză, Coreea de Sud a reuşit să realizeze atât de multe teste într-o perioadă scurtă de timp. Datorită acestei diagnosticări incipiente, prin testarea masivă, am detectat focare, am înţeles natura virusului, mortalitatea populaţiei generale şi am prevenit potenţiale răspândiri.
Lucian Bălănuţă: Cum şi-a dezvoltat Coreea de Sud o asemenea capacitate impresionantă de testare?
Gye Cheol Kwon: În baza experienţei anterioare cu MERS în 2015, imediat am Coreea s-a pregătit pentru viitoare infecţii în trei moduri. În primul rând, guvernul, îndeosebi Centrul de Control al Bolilor, a stabilit un sistem pentru imediata utilizare a kit-urilor de testare. În al doilea rând, laboratoarele medicale au devenit calificate pentru a derula testele cu acurateţe. În al treilea rând, producătorii de kit-uri au abilitatea de a adapta kit-urile potrivit experienţei cu MERS. Combinând aceste eforturi, Coreea de Sud a stabilit o capacitate extinsă de testare rapidă, dezvoltarea testelor a început la mijlocul lui iulie (n.r. 2019) şi toate procesele care au presupus aici dezvoltarea kit-urilor de testare, evaluarea şi autorizarea kit-urilor, stabilind criterii pentru acoperirea în baza asigurărilor de sănătate, instruirea personalului din spitale şi laboratoare private, testarea competenţelor. Producţia în masă şi distribuţia kit-urilor spre laboratoare au fost făcute după 17 zile de la începutul acestui proces. După ce au izbucnit cazurile în China, noi ne-am întâlnit pentru a lucra la modalitatea de testare, iar după ce s-a înregistrat primul deces, experţii noştri au început să lucreze la kit-urile de testare şi la autorizarea lor, astfel că am finalizat acest aspect la 17 zile după.
Lucian Bălănuţă: Cu privire la strategia guvernului sud-coreean de testare în masă. Aţi început cu un singur oraş sau cu toate oraşele în acelaşi timp?
Gye Cheol Kwon: Am început în toate oraşele din Coreea, în acelaşi timp. Dacă ţara dumneavoastră ar dori să înceapă, într-o primă fază, testarea într-un singur oraş, atunci dacă nu închizi respectivul oraş, atunci persoanele infectate ar putea să iasă, să ajungă în alte oraşe, să infecteze şi alţi oameni.
Articolul integral pe Radio Iași
FOTO: Testare în cabine telefonice la Soul/Captura Youtube AFP/South China Morning Post
1 comment
Lasati oamenii in pace! Sa se imunizeze NATURAL! Ce traim este un exercitiu militar mondial planificat de prin 2015, cu urmatoarele scopuri: recesiune mondiala grava pentru reechilibrarea piramidei oligarhice, disparitia banilor – blocaje economice masive si control, disparitia drepturilor fundamentale, dictatura medicala – noi cobaii lor, control absolut prin telefoane si localizare gps. Ceea ce se intampla este acum este TORTURA PSIHOLOGICA in masa si SCLAVIE prin initierea unor proceduri necerute de catre populatie – marca streinu cercel vaccinist penal, controlat si santajat de bigbrother. Este un test de observare in ce masura isteria si panica poate controla intreaga populatie planetara. Unii nu se lasa imbecilizati de massmedia, iar altii, din pacate tineri, o imbratiseaza cu dragoste si aplomb – #staiacasapebaniicui?? cine ii sustine pe idiotii utili ai Romaniei? Ganditi cu mintea voastra! Nu va lasati influeientati de mesaje subliminale pentru ca, in curand, veti trai intr-un AUSCHWITS MONDIAL!