În clasa a VIII-a, elevii sunt axați excesiv pe Română și Matematică, spune profesoara Mihaela Curcan: Celelalte discipline sunt lăsate pur și simplu de izbeliște / Secretarul de stat Bogdan Cristescu: Nici acolo învățarea lor nu este o învățare în profunzime, ci se duce foarte mult pe tipologia de examen

Foto: Universitatea din București/ Facebook.com – Mircea Popa / captură TVR Craiova – Facebook.com / colaj Edupedu.ro

Mihaela Curcan, profesoară de geografie la Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova, a declarat, la TVR Craiova, că elevii de clasa a VIII-a se axează doar pe disciplinele de la Evaluarea Națională, adică Română și Matematică. „Celelalte discipline sunt lăsate pur și simplu de izbeliște”, a adăugat cadrul didactic.

„La momentul acesta, noi avem evaluări la clasa a II-a, clasa a IV-a și clasa a VI-a, evaluări care s-au dorit a urmări competențe și anumite standarde la nivel european: copiii să fie învățați să abordeze probleme interdisciplinare, să fie obișnuiți cu acest sistem de evaluare. Ce se întâmplă mai departe de clasa a VI-a? (…) În clasa a VIII-a, copiii sunt axați excesiv pe cele două materii: română și matematică. Celelalte discipline sunt lăsate pur și simplu de izbeliște. Încep chimia în clasa a VII-a și ei nu pot acumula anumite cunoștințe la chimie, pentru că deja este o presiune mare, din partea familiei, din partea școlii, pe cele două discipline”, a precizat profesoara.

Mihaela Curcan a spus că elevii încep clasa a IX-a cu „foarte multe lacune” și că au fost coborâte standardele:

„În clasa a IX-a încep cu foarte multe lacune. Vreau să vă spun că, deși suntem într-un colegiu de renume din această țară, s-au coborât foarte mult standardele, foarte mult. Copiii fac niște confuzii impardonabile. Este vorba de Istoria românilor și de Geografia României. Nu vorbesc de geografia continentelor sau geografie fizică, unde sunt folosite foarte multe noțiuni din alte discipline, cum spuneam la început, și unde copiii să știți că au foarte multe lacune (…).”

Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat că învățarea la disciplinele de la Evaluarea Națională, Română și Matematică, nu este o învățare de profunzime, ci „se duce foarte mult pe tipologia de examen”.

„Ați spus un lucru foarte important. Din păcate, copiii noștri învață pentru examen. Ne trezim că în gimnaziu, mai ales în ultimii 2 ani, învață numai la matematică și la română. Și nici acolo învățarea lor nu este o învățare în profunzime, ceea ce numim deep learning, ci se duce foarte mult pe tipologia de examen. Uitați-vă câtă cerere este pentru teste de antrenament și pentru modele. Din acest motiv, tocmai pentru că avem ocazia să discutăm, Ministerul are această abordare prin care dezvoltă standardele de evaluare și platforma națională de evaluare (…)”, a menționat secretarul de stat.

Președintele Asociației Naționale a Colegiilor și Liceelor Pedagogice din România, Mircea Bertea, a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că „din păcate, în România, școala nu te pregătește pentru viață”. Acesta a spus că „școala te pregătește să ai succes la examenul de la școală.”

La disciplinele din domeniul artelor nu se acordă importanța cuvenită, se arată într-un document publicat de Inspectoratul Școlar Județean Buzău. Este vorba despre raportul privind Starea învățământului buzoian în anul școlar 2023-2024. Conform sursei citate, interesul pentru aprofundarea şi dezvoltarea unor discipline la care se dă examen influenţează substanţial şi ofertele care vizează domenii noi de studiu din zona artistică şi culturală.

Citește și:
Din păcate, în România, școala nu te pregătește pentru viață, spune președintele Asociației Colegiilor Pedagogice: Școala te pregătește să ai succes la examen
Planuri-cadru 2025. De ce au fost eliminate Istoria și Geografia din trunchiul comun pentru elevii din ultimii 2 ani de liceu? Explicația secretarului de stat Bogdan Cristescu: La matematică-informatică este clar că pregătirea lor pentru facultate nu va fi într-o zonă foarte apropiată de istorie sau geografie
Profesoara Mihaela Curcan: Dacă nu avem un feedback constant al competențelor, copiii vor învăța numai pentru proxima situație, adică pentru obținerea unei note la un examen
Exit mobile version