În clasa a VIII-a, elevii sunt axați excesiv pe Română și Matematică, spune profesoara Mihaela Curcan: Celelalte discipline sunt lăsate pur și simplu de izbeliște / Secretarul de stat Bogdan Cristescu: Nici acolo învățarea lor nu este o învățare în profunzime, ci se duce foarte mult pe tipologia de examen

12.929 de vizualizări
Foto: Universitatea din București/ Facebook.com – Mircea Popa / captură TVR Craiova – Facebook.com / colaj Edupedu.ro
Mihaela Curcan, profesoară de geografie la Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova, a declarat, la TVR Craiova, că elevii de clasa a VIII-a se axează doar pe disciplinele de la Evaluarea Națională, adică Română și Matematică. „Celelalte discipline sunt lăsate pur și simplu de izbeliște”, a adăugat cadrul didactic.

„La momentul acesta, noi avem evaluări la clasa a II-a, clasa a IV-a și clasa a VI-a, evaluări care s-au dorit a urmări competențe și anumite standarde la nivel european: copiii să fie învățați să abordeze probleme interdisciplinare, să fie obișnuiți cu acest sistem de evaluare. Ce se întâmplă mai departe de clasa a VI-a? (…) În clasa a VIII-a, copiii sunt axați excesiv pe cele două materii: română și matematică. Celelalte discipline sunt lăsate pur și simplu de izbeliște. Încep chimia în clasa a VII-a și ei nu pot acumula anumite cunoștințe la chimie, pentru că deja este o presiune mare, din partea familiei, din partea școlii, pe cele două discipline”, a precizat profesoara.

Mihaela Curcan a spus că elevii încep clasa a IX-a cu „foarte multe lacune” și că au fost coborâte standardele:

„În clasa a IX-a încep cu foarte multe lacune. Vreau să vă spun că, deși suntem într-un colegiu de renume din această țară, s-au coborât foarte mult standardele, foarte mult. Copiii fac niște confuzii impardonabile. Este vorba de Istoria românilor și de Geografia României. Nu vorbesc de geografia continentelor sau geografie fizică, unde sunt folosite foarte multe noțiuni din alte discipline, cum spuneam la început, și unde copiii să știți că au foarte multe lacune (…).”

Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat că învățarea la disciplinele de la Evaluarea Națională, Română și Matematică, nu este o învățare de profunzime, ci „se duce foarte mult pe tipologia de examen”.

„Ați spus un lucru foarte important. Din păcate, copiii noștri învață pentru examen. Ne trezim că în gimnaziu, mai ales în ultimii 2 ani, învață numai la matematică și la română. Și nici acolo învățarea lor nu este o învățare în profunzime, ceea ce numim deep learning, ci se duce foarte mult pe tipologia de examen. Uitați-vă câtă cerere este pentru teste de antrenament și pentru modele. Din acest motiv, tocmai pentru că avem ocazia să discutăm, Ministerul are această abordare prin care dezvoltă standardele de evaluare și platforma națională de evaluare (…)”, a menționat secretarul de stat.

Președintele Asociației Naționale a Colegiilor și Liceelor Pedagogice din România, Mircea Bertea, a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că „din păcate, în România, școala nu te pregătește pentru viață”. Acesta a spus că „școala te pregătește să ai succes la examenul de la școală.”

La disciplinele din domeniul artelor nu se acordă importanța cuvenită, se arată într-un document publicat de Inspectoratul Școlar Județean Buzău. Este vorba despre raportul privind Starea învățământului buzoian în anul școlar 2023-2024. Conform sursei citate, interesul pentru aprofundarea şi dezvoltarea unor discipline la care se dă examen influenţează substanţial şi ofertele care vizează domenii noi de studiu din zona artistică şi culturală.

Citește și:
Din păcate, în România, școala nu te pregătește pentru viață, spune președintele Asociației Colegiilor Pedagogice: Școala te pregătește să ai succes la examen
Planuri-cadru 2025. De ce au fost eliminate Istoria și Geografia din trunchiul comun pentru elevii din ultimii 2 ani de liceu? Explicația secretarului de stat Bogdan Cristescu: La matematică-informatică este clar că pregătirea lor pentru facultate nu va fi într-o zonă foarte apropiată de istorie sau geografie
Profesoara Mihaela Curcan: Dacă nu avem un feedback constant al competențelor, copiii vor învăța numai pentru proxima situație, adică pentru obținerea unei note la un examen

9 comments
  1. Foarte adevarat.. din pacate… eu nu inteleg si nu am sa inteleg niciodata de ce matematica este obiect obligatoriu pt examen si mai ales la un asa nivel… cautati-le aptitudinile si orientatii spre viata nu spre a face ceva inutil daca te indrepti spre anumite domenii!

  2. Si noi cei de 40-50 de ani am dat examende admitere tot la 2 materii, matematica si romana, ca acum. Am avut si alte materii, ca acum la care invatam si mergeam chiar si la olimpiade la alte discipline, si obtineam rezultate si aici. Si faceam si un sport de performanta, mai putin in clasa a 8-a. Mergeamsi la meditatii, dar nu la 2-3 materii ca acum, nu era necesar decat la ce erai mai slab, nu si la engleza ca moft. Si da aveam timp, timp si pentru joaca, prieteni, un pic de privit la televizor, pentru toate era timp, inclusiv sa avem grija de frati mai mici, si da aveam timp. Altii mai tarziu au avut Examenul de Capacitate, la 3 materii-foarte bine gandita ideea. Aveau si teza la Istorie sau Geografie , cum isi doreau si da invatau, siaveau ca si cei anteriori timp pentru toate celelelalte. Apoi toti am ajuns: eu profesor, altii doctori, ingineri, etc. Insa s-a gandit Ministerulca apoi copii nu mai au timp pentru telefon, tableta, relatii de socializare in on line, campionate de jocuri in on line etc si atunci, iubitor, Ministerul s-a gandit sa scoata de la capacitate o proba, apoi dupa un timp sa scoata si tezele, apoi dupa un timp si geografia si istoria, ca dupa un timp sa ne scoata si pe noi profesorii, ca oricum a aparut AI,nu trebuie platit, ascultat, doar indoctrinat si bagat in cap, sters tot-emotie, respect, cultura, traditie , trecut istoric etc.
    E mai lejer, si copiii, ei , viitorul dd maine vor avea timp, timp sa fie tampi, idioti, prosti usor de condus de altii, apoi de softuri. Cam asta ar fi cu timpul si copiii, ministerul si statul!
    Un viitor luminos si Educat! Cu o Romanie-educata in prostie!

  3. Noi românii am copiat atât de mult de la școala din afara din vestul Europei și SUA că am distrus complet educația în România. Cred că modelul acum ar trebui sa fie in China sau sa ne uitam cum se învăța acum 40 ani in țara noastră când educația era de calitate nu doar de dragul statisticilor, când învățăm serios până în ultimele săptămâni de școală din clasa a 8-a.

    1. Mai vine cate unu’ si mai da cu bata-n balta! Si tot asa, din subiect in subiect, lume-i tinuta ocupata. Mirel (ala din Turnu Magurele) le-ar replica: pai n-avem profesori prin scoli la celelalte materii? Nici nu mai au nevoie de pix ci pot trece notele in cataloage de la tastatura. Deci, tema-i falsa, ca majoritatea de altfel. Sigur ca daca toti se bat pe locurile bune oferite de ,,liceeele de prestigiu” si-ar face timp si de materiile ,,auxiliare” daca ar fi la limita corigentei. Da-i simpla treaba, vrei cultura generala, iei in considerare la admiterea la liceu ca minim 30% din nota finala sa fie formata din media generala a celor 4 ani de gimnaziu. Vrei analfabeti functional intr-a IX – a, te vei axa pe teste grila la mate si romana, astfel vei avea ,,masteranzii si doctoranzii” care sa ne duca spre viitorul luminos mult trambitat

  4. Este adevarat ca in clasa a VIIIa elevii invata pentru Evaluarea Nationala si mai putin la celelalte materii. Dar nu sunt ei vinovati. Au 31 de ore pe saptamana la scoala, cel putin inca 4 la meditatii. Au teme pentru meditatii, pentru scoala. Adaugati si timpul pentru transport. Si cel mai important lucru e ca sunt ingroziti (si de parinti!) sa nu ajunga la un liceu slab, eventual tehnologic. In Bucuresti se intra la un liceu bun (nu foarte!) cu media peste 8,7-8,8. Deci viitorul lor se decide in cele 4 ore de examen de la Evaluare. Si asta pentru ca sunt diferente foarte mari intre licee, colegii. Ai emotii mari, ai uitat ceva sau te-ai grabit, ajungi la un liceu slab. De ce sunt licee slabe? Pentru ca, an de an, acolo se repartizeaza elevii cu note mai mici. Exista o ruptura intre licee si batalia e pe cele unde se intra cu media peste 9,50! Cand sa mai invete la celelalte materii? Si nu uitati ca la 15 ani esti in plina adolescenta, prin care unii trec cu dificultate

  5. Standardul e de mult timp coborât pur și simplu de profesorii de științe și arte din gimnaziu, care se lasă manipulați de cei de matematică și limba maternă in cancelarii; astfel, in loc să își facă treaba serios, pentru deep-learning și să evalueze serios, preferă sa ia postura “salvatorului” copiilor, a celui care dă note că să nu le afecteze șansele de intrare la liceul visat. O “salvare” făcută cu ambele mâini la ochi, câtă vreme odată ce și-au eliberat privirea au văzut (dinspre OECD sau prin pur feedback oferit de alte studii și de tinerii ce studiază în afară) că dincolo e ALTFEL iar viața școlară in globul de sticlă românesc doar îi mângâie pe copii pe cap pentru a-i pasa nepregătiți pentru viață și la liceu, unde se speră că vor da de alți “salvatori” însă, surpriză: ar putea avea de recuperat ANI din spate, ani de chimie și arte nestudiate. Vedeți la dl Maci, le știe pe toate.
    E totul un iresponsabil cerc vicios.

  6. Asa este!
    Copii nu mai sunt interesati sa invete la alte materii,sunt axati exclusiv pe materiile de examen,nu mai descopera ce materii ii atrag,sunt analfebeti functional si foarte departe de a avea cultura generala.
    Am obesrvat acest lucru la elevi care tind la note de peste 9 la evaluarea de la finalul clasei a opta.
    Copii obositi care refuza sa gandeasca si care mai tarziu vor avea probleme de adaptare la locul de munca.
    Ar trebui sa incetam sa-i chinuim si sa le largim orizonturile…pentru binele lor si …al tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

PROIECT Școlile pot înființa consorții școlare timp de cel puțin 3 ani, cu acordul inspectoratelor școlare și consiliilor locale. Profesorii care predau în acestea au prioritate la mobilitatea didactică – condițiile și model de documente

Școlile pot forma consorții școlare împreună cu alte școli din apropiere, cu acordul inspectoratelor școlare și al consiliilor locale, după ce le este aprobată documentația pe care o depun în…
Vezi articolul

Creșteri salariale de sute de euro pentru profesorii francezi debutanți și pentru cei aflați la mijlocul carierei, în discuții între sindicatele și Guvernul din Franța / Cel mai mic salariu net ar urma să fie aproape 2.100 de euro

Discuții în Franța între sindicatele profesorilor și reprezentanții Guvernului, pe reforma salariilor celor ce lucrează în învățământ, promisă de președintele Emmanuel Macron din timpul campaniei prezidențiale din 2022. Salariile profesorilor…
Vezi articolul

Ministerul Educației, surd și cinic față de nedreptățile produse de comisiile de la Bacalaureat 2023 de la Șincai și Voluntari pentru 80 de tineri. Instituția propune o singură măsură, dar abia de anul viitor: timp de lucru prelungit cu „cel mult o oră“ pentru lucrări anulate

Ministerul Educației ignoră de câteva luni nedreptățile pe care cele două comisii de examen de la liceele din București și Voluntari le-au produs pentru zeci de tineri la sesiunea de…
Vezi articolul