Elevii din clasele primare și gimnaziu din Covasna și Iași nu vor primi lapte sau produse lactate în cadrul programului cu fonduri europene, Programul pentru școli al României. Consiliul Judeţean Covasna nu a reuşit să încheie contract cu nicio firmă pentru furnizarea laptelui pentru elevi, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Județean, citat de Agerpres. La Iași situația este similară: nu există furnizor de lapte pentru elevi și nu toți elevii vor primi produse de panificație din prima zi de școală, scrie Ziarul de Iași.
- Amintim că și anul acesta Hotărârea de Guvern privind desfășurarea programului, elaborată anual de Ministerul Educației a fost aprobată cu întârziere, cu 3 săptămâni înainte să înceapă anul școlar.
Consiliul Judeţean Covasna nu a reuşit să încheie contract cu nicio firmă pentru furnizarea laptelui pentru elevi, pentru că nicio firmă nu s-a prezentat la licitaţie. De aceea elevii vor primi doar mere şi produse de panificaţie, potrivit conducerii instituţiei, citate de Agerpres.
Elevii vor primi de trei ori pe săptămână primi corn, două zile biscuiţi şi mere.
“Începând din prima zi a anului şcolar vom putea asigura corn şi mere pentru 22.634 de copii, de trei ori pe săptămână vor primi corn, două zile biscuiţi şi mere. Am încheiat contractele necesare, dar din păcate nicio firmă nu a participat la licitaţie pentru furnizarea laptelui, de aceea începând cu 9 septembrie vom putea asigura doar produsele de panificaţie şi fructe. Pentru acestea am încheiat un contract cadru, astfel în următorii ani vom putea asigura produsele fără probleme”, potrivit preşedintelui CJ Covasna, Tamas Sandor.
Și la Iași situația este similară. Elevii nu vor primi lapte și produse lactate pentru că nu există un producător de lactate mare în județ, care să aibă și rețea de distribuție, a spus vicepreședintele Marius Dangă pentru Ziarul de Iași.
La Iași licitația pentru fructe și produse de patiserie nu a fost câștigată pentru toate zonele, astfel că unii elevi nu vor primi în prima zi de școală produsele de panificație. S-au atribuit doar loturile de fructe și două din cele cinci loturi de produse de panificație. Județul a fost împărțit în cinci zone, iar în fiecare din acestea sunt cele trei loturi de produse. Așadar, 15 loturi în total, din care sunt adjudecate doar 7, mai scrie scrie publicația locală.
De ce nu există procesatori și distribuitori de lapte în județe care să intre în program
Prețul scăzut al porției de lapte, de doar 1,11 lei, inclusiv TVA, face ca furnizarea porției de lapte să fie aproape imposibilă pentru agenții economici, aducând probleme suplimentare logisticii și calității produselor livrate, a susținut Marius Sorin Dangă, vicepreședintele Consiliului Județean Iași. În județul Iași, de exemplu, anul trecut, la prima licitație pentru Programul pentru școli nu s-a prezentat niciun ofertant, iar procedurile au fost reluate. Dar asta cu doar două luni înaintea terminării anului școlar.
Semnale de alarmă au fost trase de mai mulți inspectori școlari în iunie 2024 la o dezbatere regională organizate de Edupedu.ro, cu susținerea APRIL și în parteneriat cu Portant Public Affairs, Inspectoratul Școlar al județului Timiș și Consiliul Județean Timiș, unde s-a discutat pe larg despre importanța modernizării acestui program. Programul pentru școli al României trebuie îmbunătățit. Legislația să fie mult simplificată, să poată fi cu mai multă ușurință citită de către toată lumea, spune Ionel Moatăr – ISJ Caraș.
Inspectorii, directorii de școli și profesorii prezenți la dezbatere au avut mai multe propuneri pentru modernizarea programului Laptele Școlar.
Atâta timp cât va exista acest „preț cel mai mic”, s-ar putea să nu avem și calitatea cea mai bună, atrăgea atenția Cornelia Micicoi, consilier județean Timiș.
Nu este prima oară când furnizorii de lapte nu participă la licitații pentru acest program, cum s-a întâmplat în cazul Covasnei. În urmă cu doi ani, motivul menționat era că procesatorii nu își pot acoperi costurile, chiar și în condițiile în care, recent, Guvernul a majorat prețul pe care îl achită pentru o porție de lapte, de la 99 de bani la 1,11 lei.
La finalul anului 2022 procesatorii de lapte au tras un semnal de alarmă și susțineau că vor opri distribuția la finalul contractelor încheiate. Viorel Donosă, producător de lactate, director al companiei Ilvas S.A. din Vaslui, care asigura distribuția laptelui în școli, a explicat pentru Edupedu.ro atunci, că, de fapt, prețul achitat de stat este mai mic, pentru că pierd niște bani din calculele statului. De atunci, prețul a rămas neschimbat.
Principalul scop al Schemei europene Lapte în școli este acela de a încuraja alimentația sănătoasă la copii. Un al doilea obiectiv al Schemei europene este susținerea producătorilor (fermierilor) și procesatorilor de lapte, motiv pentru care măsura este și parte a Politicii Agricole Comune, gestionată de DIGI AGRI.
Informații de context
Ministerul Educației a trimis cu întârziere Guvernului proiectul pentru aprobare: cu 3 săptămâni înainte de începerea școlii, deși a fost pus în dezbatere în luna aprilie. Documentul prevede explicit că elevii primesc produsele din prima zi de școală, 9 septembrie.
Ministerul Agriculturii a anunțat că anul acesta 1.908.231 preşcolari din grădiniţele de stat autorizate/acreditate şi particulare acreditate cu program normal de 4 ore şi elevi din învăţământul primar şi gimnazial de stat și privat autorizat/acreditat vor primi produsele.
Cei aproape 2 milioane de elevi și copii de grădiniță ar trebui să primească la școală, în decurs de o săptămână: 2 porţii de fructe şi/sau legume, 3 porţii de lapte, 2 porţii de produse lactate (iaurt, sana, kefir) şi 5 porţii de produse de panificaţie, prin Programul pentru școli al României, susținut în mare parte cu bani europeni.
Uniunea Europeană asigură banii pentru lapte, fructe și legume iar Guvernul plătește încă 217.063 mii lei pentru produse de panificaţie. Suma alocată anul acesta este de 760.241 mii lei, dintre care:
- 96.176 mii lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 38.163 mii lei pentru derularea măsurilor educative aferente, potrivit anexei nr. 1;
- 370.676 mii lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 38.163 mii lei pentru derularea măsurilor educative aferente, potrivit anexei nr. 2;
- 217.063 mii lei pentru acordarea gratuită de produse de panificaţie, potrivit anexei nr. 3, exclusiv din bugetul național.
Pentru anul şcolar 2024-2025, conform Deciziei de punere în aplicare (UE) 2024/845, suma este de 6.178.236 euro pentru acordarea gratuită de fructe și legume și derularea măsurilor educative și de 11.433.734 euro pentru acordarea gratuită de lapte și produse lactate și derularea măsurilor educative aferente, potrivit HG publicat în Monitorul Oficial pe 23 august.
Programul Laptele Școlar nu a fost inventat de România, ci este prezent în statele europene încă din anii ’50. Este un program finanțat din fonduri europene care, pe lângă produse are și o componentă de măsuri educaționale pentru o alimentație sănătoasă.
Foto © Marijana Davidovic | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.