În cel mult două săptămâni vor începe angajarile, anunță ministrul Educației din Republica Moldova, Dan Perciun, care vrea să angajeze 28 de persoane, din sistem și tineri absolvenți, pentru implementarea mai multor proiecte

1.250 de vizualizări
Ministrul Dan Perciun / Sursa: Facebook – Dan Perciun
Ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova anunță că urmează să angajeze persoane în cadrul Ministerului pentru a implementa mai multe proiecte, printre care formula de finanțare a grădinițelor sau elaborarea și implementarea unui nou curriculum din 2027. Dan Perciun a precizat în cadrul declarației video pe pagina sa de Facebook, că nu vor fi cheltuieli în plus la buget, ci va fi o reorganizare internă. “Așteptăm tineri care vor să contribuie la integrarea europeană Republicii Moldova, care vor să contribuie la modernizarea învățământului superior, modernizarea școlilor și grădinițelor noastre”, a spus Dan Perciun.

“Cine vrea să pună umărul la modernizarea sistemului nostru educațional va putea să se alăture echipei. (…) Așteptăm tineri care vor să contribuie la integrarea europeană Republicii Moldova, care vor să contribuie la modernizarea învățământului superior, modernizarea școlilor și grădinițelor noastre. Ușile noastre sunt deschise și sperăm să avem cât mai mulți candidați buni de dorit și cu o limbă străină”, a spus vineri ministrul Educației din Republica Moldova.

Dan Perciun a spus că “este în esență o reprioritizare pe intern în cadrul sistemului și o consolidare la nivelul Ministerului Educației având în vedere spectrul de inițiative pe care l-am pornit în acest an”. El a făcut referire la implementarea unui nou sistem de finanțare pentru anumite grădinițe, implementarea proiectului școlilor model, și mai ales dezvoltarea curriculară pentru anul 2027.

  • Edupedu.ro a scris despre comasarea disciplinelor Fizică, Chimie și Biologie într-o singură materie numită „Științe”, pentru elevii claselor a V-a – a VII-a, propusă oficial în noul curriculum de Ministerul Educației din Republica Moldova

Declarația integrală a ministrului Dan Perciun

“În această săptămână, în cadrul ședinței de Guvern, am decis extinderea sau reorganizarea, dacă doriți, a Ministerului Educației, având în vedere spectrul de inițiative pe care l-am pornit în acest an, am considerat că este nevoie să ne consolidăm capacitățile. Suntem în plin proces de implementare a proiectului școlilor model.

Recent am votat această alocație de 1.000 lei pentru școlile cu mai puțin de 50 de copii, pentru părinții care vor opta pentru altă instituție de învățământ și ea va trebui implementată, gestionată. Anul viitor vom pilota o nouă formulă de finanțare a grădinițelor în patru raioane. În curând vom aproba hotărârea de Guvern, suntem în discuții cu primarii, deci se schimbă formula de finanțare și va fi un proces administrativ nou care trebuie gestionat. Facem pași fermi în direcția digitalizării, vrem să ne consolidăm capacitățile de audit pentru ca să ducem o mai bună evidența instituțiilor din subordine și asigurăm buna gestionare a banului public și poate cel mai complicat proces care o să se întâmple în următoarea perioadă, ține de dezvoltarea curriculară ne pregătim pentru anul 2027, când urmează să avem un nou curriculum și acest întreg proces de evaluare al curriculumului existent, de elaborare a noului curriculum necesită capacități adiționale. În acest sens din contul funcțiilor instituțiilor subordonate, Ministerul Educației urmează să-și extindă statele cu 28 de funcții, fără ca să existe costuri suplimentare.

Este în esență o reprioritizare pe intern în cadrul sistemului și o consolidare la nivelul Ministerului Educației. Noutatea pentru cei din sistem, pe de-o parte și pentru tineri absolvenți, pe de altă parte, este că în curând vom deschide concursuri pentru aceste funcții suplimentare. Cine vrea să pună umărul la modernizarea sistemului nostru educațional va putea să se alăture echipei. Așa că stați cu ochii pe pagina de Facebook a Ministerului, în decurs de cel mult 2 săptămâni vom anunța concurs la mai multe poziții. Așteptăm tineri care vor să contribuie la integrarea europeană Republicii Moldova, care vor să contribuie la modernizarea învățământului superior, modernizarea școlilor și grădinițelor noastre. Ușile noastre sunt deschise și sperăm să avem cât mai mulți candidați buni de dorit și cu o limbă străină cărora să le spunem bun venit în colectivul nostru până la mijlocul lunii septembrie. Așa că stați cu ochii pe pagina Ministerului”.

Potrivit proiectului de HG aprobat în Guvern pe 23 iulie, este vorba despre 20 de poziții de execuție și 8 de conducere. Acestea au fost făcute prin desființarea mai multor agenții din subordine și a mai multor posturi de la agenții existente. Tot în nota de fundamentare se vorbește despre angajarea pe jumătate din aceste posturi până la finalul anului 2024 și restul anul viitor.

Reamintim, în România, reforma Deca a Ministerului Educației, dictată de ordonanța pentru reducerea cheltuielilor bugetare și a posturilor din aparatul central, a fost un anunț că din Ministerul Educației s-au tăiat 100 de posturi, iar la final au rezultat cu 12 mai multe decât înainte. Concret, în nota de fundamentare a HG 731/2024 scrie că „urmare a reorganizării au fost reduse 16 funcții conducere și 87 funcții execuție”, dar în mod paradoxal, fără vreo explicație a autorului documentului, numărul de posturi din Ministerul Educației crește după această „reformă” făcută de Ligia Deca de la 630 la 642. Detalii, aici.

Citește și:

Comasarea disciplinelor Fizică, Chimie și Biologie într-o singură materie numită „Științe”, pentru elevii claselor a V-a – a VII-a, propusă oficial în noul curriculum de Ministerul Educației din Republica Moldova

1 comment
  1. Este încurajator să vedem că Republica Moldova pune accent pe modernizarea sistemului educațional și că se deschid noi oportunități pentru tineri. Totuși, întrebarea este: vor fi aceste angajări suficiente pentru a aduce schimbările necesare? Cum va fi asigurată calitatea implementării proiectelor fără a crește cheltuielile bugetare? Este important ca acești tineri să aibă nu doar motivație, ci și suportul necesar pentru a contribui eficient la reformele educaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Guvernul lansează un program care va analiza efectele pandemiei COVID-19 asupra copiilor, atât pe plan emoțional, cât și în ceea ce privește siguranța / Premierul Florin Cîțu, la deschiderea lucrărilor

Lucrările dedicate Programului Naţional de Suport destinat copiilor în contextul pandemiei de COVID-19 – „Din grijă pentru copii” încep astăzi, premierul Florin Cîţu urmând să participe la deschiderea acestora. Programul…
Vezi articolul

Părinții sunt întrebați dacă sunt de acord cu examenul la Colegiile naționale care suspendă obligativitatea Evaluării Naționale și dacă sunt de acord cu noul Bacalaureat din proiectele de legi ale Educației – sondaj lansat de Federația Părinților

Un chestionar de consultare pentru părinți, cu privire la admiterea la liceu și noul Bacalaureat din proiectul de lege a învățământului preuniversitar, a fost lansat de Federația Națională a Asociațiilor…
Vezi articolul