Salariul minim de bază pentru profesori, în Bulgaria, mărit la echivalentul a 4.300 de lei. Decizia luată luna aceasta se aplică de la începutul anului 2023, retroactiv. Majorare cu 15% pentru toate cadrele didactice, după cresterea cu 12% de anul trecut

2.831 de vizualizări
prima didactică
Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com
Bulgaria, țară care în 2021 avea unele dintre cele mai mici salarii pentru profesori la nivelul UE, crește nivelul acestora pe baza unei înțelegeri-cadru între guvern și sindicate, în continuarea unei tendințe care s-a făcut simțită în pofida crizei politice care a marcat în ultimii doi ani țara. Luna aceasta, s-a anunțat o creștere a salariilor cadrelor didactice cu 15%, aplicată retroactiv, începând cu 1 ianuarie 2023, potrivit Novinite.com.

Creșterea este aplicată în baza unei anexe la contractul colectiv de muncă aplicat în sistemul de învățământ, semnat de Ministerul Educației, sindicate și asociațiile directorilor de școli.

Astfel, potrivit sursei citate, salariul minim de bază (brut) pentru profesori ajunge la 1.709 leva (circa 875 de euro sau 4.300 de lei)  și va fi același și pentru alți specialiști în domeniul pedagogiei, de la educatoare la psihologi sau consilieri școlari. El crește la 1763 leva (circa 900 euro) pentru profesorii cu experiență și la 2082 de leva (circa 1064 euro) pentru directori.

Creșterea a fost aprobată după altele aplicate recent: în aprilie 2022, salariile profesorilor debutanți creșteau cu peste 12%, ajungând la 1415 leva (circa 723 de euro) lunar, conform unui anunț de atunci al Ministerului Educației de la Sofia, citat de Sofia Globe.

Mărirea a fost aprobată în condițiile în care Bulgaria s-a confruntat cu o criză politică de durată: în iunie a.c., în această țară a fost desemnat în sfârșit un guvern de coaliție, după aproape doi ani de criză.

  • În 2020-2021, salariile profesorilor debutanți din Bulgaria era printre cele mai scăzute din Europa, alături de cele din țări precum Polonia sau România, conform datelor Eurydice din toamna anului trecut.
  • În România, după greva generală din mai-iunie 2023, profesorii au obșiunut creșteri cu 25%, în medie, pentru tot personalul didactic, de la 1 iunie. Pentru un profesor debutant cu studii superioare salariul net de baza e de 3.157 de lei (cu deducerea personală inclusă), iar brutul, 5.398 de lei.

Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


4 comments
  1. ce bine e sa citesti tot articolul si sa vezi ca e 4300 brut…adica vreo 2500 net…pe banii astia profesorii de la noi nu se dau jos din pat ))))

  2. Daca intr-o zi am doar trei ore de predare, nu inseamna ca muncesc doar trei ore pe zi! Norma este de 8 ore, actul de predarew e doar o parte din procesul educativ> mai exista consilii, sute de documente si rapoarte de intocmit, sedinte pe comisii, ore de consultanta si consiliere cu anumiti elevi, pregatirea necesarului pentru desfasurarea in bune conditii a inspectiilor si monitorizarilor externe, activitati cu inspectoratele scolare si cu partenerii sociali etc. Inainte de incheierea anului scolar plecam numai in jur de 20:00 din scoala! Plus ca vacanta elevilor nu coincide cu “concediul de 3 luni” al profesorilor cum cred unii! Nu mai credeti toate miturile urbane! Chiar acum se desfasoara sesiunea din toamna a bacalaureatului, au loc examene de diferenta pentru trasferul la seral. pe acestea nu le luati in cont?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Cei cu medii sub 5, școli profesionale

EXCLUSIV Institutul care elaborează curriculumul școlar se comasează cu instituția care concepe subiectele de examene: Centrul Național de Politici și Evaluare, numele noii instituții care unește IȘE și CNEE

Guvernul Orban a comasat astăzi, prin Ordonanță de Urgență, două instituții din subordinea Ministerului Educației. Este vorba despre Institutul de Științe ale Educației (care concepe curriculumul și programele școlare) și…
Vezi articolul

Datele elevilor au fost accesibile caselor de pariuri, în Anglia. Ministerul Educației de la Londra, învinovățit pentru încălcări inacceptabile ale regulilor de protecție a datelor, chiar dacă informații personale nu au fost divulgate

Ministerul Educației de la Londra a fost declarat responsabil pentru o încălcare a legilor privind protecția datelor personale, în condițiile în care a permis caselor de pariuri acces la o…
Vezi articolul

Ar trebui o atenție sporită în spațiile unde elevii vor fi relocați. Direcțiile de sănătate publică vor verifica respectarea tuturor normelor minime de igienă pentru copii, spune Amalia Șerban, de la direcția de sănătate publică din Ministerul Sănătății

“Direcțiile de sănătate publice vor verifica spațiile în care elevii care vor învăța anul acesta în alte clădiri decât cele în care se află școlile, ca să fie respectare toate…
Vezi articolul

INTERVIU Profesoara Bianca Boeroiu, câștigătoarea premiului Emmy pentru machiajul din serialul Wednesday, predă ceramică de peste 20 de ani la Palatul Copiilor București și face naveta zi de zi de la Ploiești: M-a descoperit profesorul de desen din școala generală, care a insistat că am talent și m-a convins să nu dau la un liceu teoretic, cum voiam

Bianca Boeroiu, câștigătoarea unui premiu Emmy pentru machiajul din serialul Wednesday, în regia lui Tim Burton, filmat în România, este înainte de toate profesoară de arta ceramicii. Lucrează de peste…
Vezi articolul