Prognozele de angajare prezentate de SkillsPanorama arată că joburile din IT&C nu vor avea o expansiune, ci mai degrabă o stagnare până în anul 2030. Vor fi foarte căutați în schimb medicii și asistentele, plus personalul medical auxiliar. Profesioniștii din servicii vor fi cei mai căutați, potrivit sursei citate.
Angajări se vor face în continuare și în educație (+20,4%), în sectorul public și în apărare (+14,6%), în comerț (+10,2%). Servicile administrative, artele și recreerea, sectorul de furnizare a energiei și serviciile administrative – acestea ar fi domeniile cu cele mai mare cresteri, potrivit prognozei de angajare.
În descrierea situației din România sunt trecute toate problemele de pe piața muncii de la noi. “România a trecut printr-o cădere a numărului de oameni care încasează salarii de la începutul secolului. Asta a fost explicată făcând referire la ratele ridicate de inactivitate în populația în vârstă de muncă (15-64), cele mai mari din Europa, mulți oameni lucrând în ferme de subzistență, plus fenomenul migrației forței de muncă (mai mult decât oriunde în Europa), ducând la o pierdere a capitalului uman.”
Fiecare domeniu are parte de o prognoză separată, detaliată în comparație cu prognoza angajărilor din Uniunea Europeană. Iat-o pe cea pentru profesioniști. Exemple de astfel de meserii: contabil, evaluator, consultant financiar, manager de investiții, consultant IT, avocat, consultant de management, consultant de formare și dezvoltare .
În sectorul construcțiilor, angajările vor fi în declin până în 2030, cel puțin în comparație cu ce se va întâmplă în Uniunea Europeană, potrivit prognozei.
Profesioniștii din educație vor fi, se pare, la mare căutare, după cum arată datele SkillsPanorama. Pe lângă profesori, este vorba și despre cercetători, experți în educație și autori de manuale/curriculum etc.
Date și prognoze detaliate despre fiecare domeniu în parte găsiți aici.
FOTO: skillspanorama.cedefop.europa.eu
Îți plac informațiile pe care le găsești aici? Susține Edupedu.ro!
Become a Patron!