În București ar trebui să existe doar două tipuri de burse: bursa de excelență și bursa socială, spune profesoara Nina Vasile / La începutul anul școlar, elevii să primească vouchere pentru îmbrăcăminte și rechizite, iar bursa lunară să fie pentru cei care chiar au rezultate bune, propune cadrul didactic

Nina Vasile / Foto: captură TVR Info

„Eu am gândit, de multe ori, că, de fapt, ar trebui să existe doar două tipuri de burse: bursa de excelență și bursa socială”, a declarat profesoara Nina Vasile, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, cu referire la situația din București. Aceasta a propus ca la începutul anului școlar elevii să primească vouchere pentru îmbrăcăminte și rechizite, iar bursa lunară să fie pentru cei care chiar au rezultate bune. Vezi mai jos, în articol, discuția pe larg.

„Vin pe la ore și își comandă fast-food pe care îl consumă de multe ori chiar în oră. Și nu mai spun de explozia de fumat de țigări. Da, deci, noi trebuie să ducem grija și a ceea se întâmplă pe holuri și băi, pentru că banii lor de bursă poate se duc chiar pe droguri”, a precizat Nina Vasile.

Întrebată cum ar putea fi reglată chestiunea aceasta, profesoara Nina Vasile a spus de vouchere: „Asta este varianta cea mai elegantă, cea mai corectă. De fapt, voucher la începutul anului, când au nevoie de îmbrăcămintea pentru noul an, de manuale, de cărți, rechizite. Deci, toate astea sunt o investiție inițială, iar bursa lunară este pentru cei care chiar au rezultate bune.”

Redăm discuția pe tema burselor școlare:

Andreia Bodea: În primul rând, sunt mult prea multe burse, exact așa cum spune doamna profesor. N-aș vrea să comentez care este explicația din spatele faptului că deodată este o explozie de burse, da, burse de reziliență, burse sociale. Deci, de când a început școala, comisia de burse din Colegiul Caragiale are o situație care este clar aceeași în toate școlile mari. Deci, după ore, acești oameni nu mai fac altceva, stau și închid școala, pentru că trebuie să verifice documente, documente incomplete, părinți care vin și aruncă niște dosare, CNP-ul este greșit. Deci, o dată este această verificare. Caragiale are 800 și ceva de bursieri. A trebuit să ne facem cont, să vedem la ANAF, ei au declarat niște venituri, dar nu vă supărați, este o problemă.

Oamenii ăștia mai au încă o activitate clară, după ore. Sunt exasperați de lucrul ăsta, revoltați de lucru ăsta, nu este treaba noastră. Suntem laolaltă simultan și succesiv profesori, mame, tați, psihiatri, juriști, ne luăm informații de la ANAF.

În plus, Sectorul 1 are și bursele pe care le dă Primăria Sectorului 1, care sunt pe lângă bursele Ministerului Educației. Acum avem și voucherele pentru cei care fac sport și este o goană să se înscrie copiii repede în Sector 1 la un club pentru acei 250 lei, plus că vin și vă întreb: pentru ce sunt aceste burse? pentru școală. Așa cum eu, ca profesor, nu am putut și noi, ca profesori, am fost obligați – și mi se pare normal să fim obligați – să facem dovada lucrurilor pe care le-am achiziționat prin acea primă didactică, nu văd de ce ei nu trebuie să facă dovada, într-un fel sau altul, că își achiziționează lucruri sau servicii pentru școală.

Moderatoare: Ce se întâmplă, de fapt, cu banii pe care îi iau acești elevi? V-ați uitat ce-și cumpără?

Nina Vasile: Eu am gândit, de multe ori, că, de fapt, ar trebui să existe doar două tipuri de burse: bursa de excelență și bursa socială. Sunt mulți alții care sunt la mijloc undeva și care n-au nevoie de bursă, pentru că efectiv au o situație materială suficient de – vorbesc de București, iertați-mă, deci nu extind. Vă spun eu ce se întâmplă. Vin pe la ore și își comandă fast-food pe care îl consumă de multe ori chiar în oră. Și nu mai spun de explozia de fumat de țigări. Da, deci, noi trebuie să ducem grija și a ceea se întâmplă pe holuri și în băi, pentru că banii lor de bursă poate se duc chiar pe droguri. (…)

Moderatoare: Cum ar putea fi reglată, spre exemplu, chestiunea aceasta în așa fel încât banii respectivi să fie folosiți pentru educația lor? Nu știu, poate cărți, bilete la teatru, cum ați spus, alte materiale didactice.

Nina Vasile: Doar vouchere. Asta este varianta cea mai elegantă, cea mai corectă. De fapt, voucher la începutul anului, când au nevoie de îmbrăcămintea pentru noul an, de manuale, de cărți, rechizite. Deci, toate astea sunt o investiție inițială, iar bursa lunară este pentru cei care chiar au rezultate bune.

Informații de context

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că bursele sunt cea mai mare problemă pentru cadrele didactice, la început de an școlar.

Amintim că un învățător, care face parte din Comisia de Acordare a Burselor (CAB), a declarat pentru Edupedu.ro, sub protecția anonimatului, că „sunt unele lucruri care ne solicită competențe juridice, pe care noi nu le avem”.

Informații de context

Cererile pentru bursele de excelență, de merit pentru premii la concursuri și olimpiade și bursele sociale în anul școlar 2024-2025 s-au depus la secretariatele unităților de învățământ, conform procedurilor interne ale școlilor, până pe 3 octombrie. Termenul rezultă din calculul de 25 de zile calendaristice de la începutul cursurilor, potrivit metodologiei-cadru de acordare a burselor 2024

Pentru bursa de excelență olimpică I sau II, elevul major sau părintele/reprezentantul legal al elevului minor, depune o cerere la secretariatul unității de învățământ, însoțită de o copie de pe diploma obținută, certificată pentru conformitate cu originalul la nivelul unității de învățământ, potrivit Art. 6 (4) din metodologia-cadru.

Actele necesare pentru bursa socială pe baza venitului mediu net lunar în anul școlar 2024-2025:

Actele necesare pentru obținerea bursei sociale pentru elevii cu unul sau ambii părinți decedați:

Actele necesare pentru bursa sociala pentru elevii care provin din familii monoparentale:

Actele necesare pentru bursa socială medicală

Pentru obținerea acestui tip de bursă socială elevul major sau părintele/reprezentantul legal al elevului minor va depune următoarele documente:

Elevii cu vârsta de până la 30 de ani înscriși în „A doua șansă” depun următoarele documente:

Până pe 20 octombrie, școlile transmit la inspectoratele școlare județene, ISJ/ISMB, prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse, sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie, urmând ca elevii să primească bursele la data de 20 noiembrie, conform metodologiei de acordare a burselor în anul școlar 2024-2025.

Ordonatorii de credite ai unităților de învățământ răspund de plata la termen a burselor, conform metodologiei-cadru.

Pentru anul școlar 2024 – 2025, cuantumul minim al burselor este: 

Valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administrație ale unităților de învățământ în funcție de:
a) sumele alocate de autoritățile administrației publice locale;
b) alte venituri obținute potrivit legii. 

Amintim apelul lansat la începutul anului școlar de către cercetătoarea Thea Ionescu, coordonatoarea grupului Cogniţie Ancorată din Laboratorul de Psihologia Dezvoltării al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. „Pe umerii profesorilor este un pic prea mult. Nu poate același om să se pregătească și pentru clasă, să organizeze și Săptămâna Verde, și Școala Altfel, să fie și diriginte, să gestioneze și integrarea copiilor cu nevoi speciale în clasă, să facă întruna tabele și să predea pasionat”, a declarat aceasta, într-un amplu interviu acordat Edupedu.ro despre modul în care învață copiii și condițiile de lucru ale profesorilor de astăzi.

Citește și:
Directoarea Andreia Bodea: În fiecare an se adaugă hârtii și în cârca directorilor, și în cârca profesorilor diriginți. Sunt metri întregi pe care trebuie să îi facem
Bursele școlare, „o adevărată nebunie” pentru profesori, la început de an școlar, spune liderul sindical Marius Nistor: Colegii noștri sunt exasperați
Învățător, despre dosarele de burse: Sunt unele lucruri care ne solicită competențe juridice, pe care noi nu le avem. Pentru a le rezolva cu responsabilitate și a nu avea ulterior reclamații, trebuie să citim nenumărate documente oficiale, metodologii
Exit mobile version