În anul electoral 2024 “va fi în sfârșit anul Educației”, spune premierul Marcel Ciolacu în discursul de la Parlament pentru aprobarea bugetului pe 2024. Ciolacu anunță cea mai mare alocare bugetară din istorie, de 4,1% din PIB, mai puțin decât 4,3% a ministrei Ligia Deca

894 de vizualizări
Foto: captură – live cdep.ro
În anul electoral 2024 “va fi în sfârșit anul Educației”, a spus premierul Marcel Ciolacu marți seară în discursul de la Parlament pentru aprobarea legii bugetului de stat pentru anul următor. Prim-ministrul a anunțat că Educația va primi 4,1% din PIB, alocare pe care a catalogat-o ca fiind istorică, însă cu 0,2% mai mică decât procentul anunțat de Ministerul Educației zilele trecute pe baza legii bugetului de stat în stadiul de proiect. Documentul final nu a fost publicat de Parlament, în jur de ora 21:45 nefiind încă supus votului în ședința din Camera Deputaților. Urmează ca legea să fie aprobată miercuri, 19 decembrie.

În discursul său de la începutul ședinței organizate marți seară de la ora 20:00 în Camera Deputaților pentru aprobarea bugetului, începută cu întârziere după ce extremiștii de la AUR și Șoșoacă au confiscat ședința, după cum notează G4Media.ro, premierul Marcel Ciolacu a anunțat referitor la Educație că „vom face dreptate și profesorilor și ne vom respecta anul viitor toate angajamentele pe care ni le-am luat în fața lor. La virgulă, cum am promis”.

Avem cea mai mare alocare bugetară la Educație din istorie, de 4.1% din PIB, adică un plus de 22 de miliarde de lei față de execuția din 2023 și un plus de 61%. După mulți ani în care a fost Cenușăreasa bugetului, 2024 va fi în sfârșit anul Educației. Peste 12 miliarde de lei vor fi investiți în infrastructura educațională doar din PNRR. De asemenea, alocăm un buget de 1.14 miliarde pentru a asigura masa caldă pentru elevii din aproape 1.000 de unități școlare”, a spus Ciolacu în Parlament marți seară.

Procentul anunțat de prim-ministru este mai mic decât cel comunicat public de Ministerul Educației condus de Ligia Deca, de 4,3% din PIB. Dacă procentul alocat din Produsul Intern Brut Educației este 4,3%, atunci este cel mai mare din ultimii cel puțin 20 de ani. Dacă este de 4,1% cum a spus premierul Marcel Ciolacu, de altfel cum apare și în transcrierea discursului său de pe site-ul Guvernului, atunci este cel mai mare din ultimii 15 ani – grafic.

Edupedu.ro a scris că greva profesorilor și PNRR contribuie la această alocare bugetară pentru Educație pentru anul 2024. Chiar și dacă este una record, este cu 36 de miliarde de lei mai mică față de prevederile legii Deca-Iohannis – detalii aici.

Citește și:
Alba-neagra cu salariile profesorilor: au dispărut procentele de majorare din ordonanța austerității
UPDATE Ceartă în Guvern pe salariile profesorilor, înaintea unei ședințe care a început cu 9 ore întârziere / Marcel Ciolacu: Majorăm așa cum am promis salariile profesorilor – VIDEO
ULTIMA ORĂ Salariile personalului din școli vor fi stabilite printr-o ordonanță de urgență separată, spune Simion Hăncescu, FSLI: Aveam o problemă cu funcțiile de conducere, nu se puteau repara acele inechități / Va fi o medie de 20%, dar nu discutăm de procent deocamdată. Încă se lucrează
Premierul Ciolacu se întâlnește joi, 14 decembrie, la ora 11, cu sindicatele din Educației / De la 1 ianuarie, salariile din școli cresc cu doar 13%, potrivit unui proiect de OUG / Pentru personalul nedidactic și didactic auxiliar, creșterea ar urma să fie tăiată la 8% – surse
UPDATE Salariile profesorilor vor crește cu doar 13% de la 1 ianuarie 2024, după ce Ministerul Finanțelor a retras varianta cu 8% publicată „dintr-o eroare”
Ligia Deca, anunț pe Facebook luni noaptea: Salariile profesorilor vor crește de la 1 ianuarie cu 13% și cu 7% de la 1 iunie

9 comments
  1. Istoria recenta si experienta ultimilor 34 de ani ne spun ca niciodata nu a fost/nu este anul Educatiei, dar fiecare an, mai ales cei electorali sunt ai celor care se numesc pe ei insisi “alesi.” Ei promit mereu orice, asa cum au facut si in mai/iunie 2023 fata de profesorii in greva.
    Ce se alege de promisiunile acestor ” alesi”?
    E clar! “Prima de cariera” – o totala “jena,” si lipsa clarificarii grilelor, care trebuia sa fie gata din aug/sept, dar e clar ca nu vor fi nici in ianuarie 2024.
    Altceva? Mariri promise de 50% ajunse acum la 5%. Daca vor mai fi si acestea oricum nu acopera inflatia pe 2023, nicidecum pe cea pe ultimii 10 ani si in nici un caz nu acopera cheltuielile unui trai decent pt un profesor – intelectual cu verificari, inspectii si examene permanente (anuale), cu munca in conditii de stres si cu …minime sperante pt vreo pensie decenta.

  2. Da,pare frumos dar cred ca poleiala de corectitudine a premierului ascunde implicare atenta,dupa alegeri in verificarea rezultatelor anuale a corpului profesoral….la firul ierbii….
    Prin directori desigur,cei care rezista(!),banuiesc….
    Doar o parere….

  3. Nu i e rusine? A taiat totul ca sa aiba tupeu sa zica ca a dat pe de alta parte? Daca dai la speciali, la pensionarii votanti, la lepre care traiesc din burse cu nota 2, la asistati sociali si mame tinere care se fwt in draci si mai sunt si rasplatite plus alte zeci de ajutoare pentru cei cu “frezoane” si tai masa calda unor copii, anulezi orice ban al profesorului,ii iei vouchere si mwncare ca vezi Doamne castiga prea mult cat soferul tau, nu inseaamna ca ai suplimentat nimic. Doar ca ti-ai facut tu un bine in an electoral scotand castanele din foc cu mainile copiilor si profesorilor. Nu ai dat nimic. Ai luat dintr-o parte si ai dat in alta. Esti praf si te mai si lauzi.

    1. vor fi cheltuiți pe diverse platforme digitale , a se vedea cea care va fi folosita la evaluarea tezelor de bac, profesorii vor corecta ‘de acasa’!?! tezele care vor fi scanate la școală și trimise la domiciliu 🥴
      70 de milioane de euro costa bucata.
      nu știu cat e parandaratu. .

      1. Paradarătu’ e de 70 de milioane. Că doar firma care va face aplicația minune trebuie să fie de-a casei. Deci banii ar rămâne în familie cum s-ar zice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Tătaru, ministrul Sănătății: Vor apărea îmbolnăviri, este inevitabil, după începerea școlii / Vom avea o perioadă în care vom decide dacă e necesară modificarea ordinului comun cu regulile sanitare

După începerea școlii “vor apărea îmbolnăviri, este inevitabil”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru la Digi24. Oficialul a declarat că urmează o perioadă de evaluare a măsurilor impuse de 10-14…
Vezi articolul

Ce învață copiii și tinerii din Marea Britanie și Suedia la orele de educație sexuală / România, țara cu cele mai multe mame minore din UE, dar cu opoziție puternică la educația sexuală în școli

Educația sexuală stârnește controverse puternice în societatea românească, fiind o temă tot mai aprinsă de dezbatere, scrie G4Media.ro. Opiniile sunt împărțite între faptul că educația sexuală predată în școli ar…
Vezi articolul