Sunt profesorii de acord cu programele anunțate de autorități pentru recuperarea pierderilor de învățare în pandemie? În Anglia, sindicaliștii au încercat să afle acest lucru și au aflat că socoteala autorităților este diferită de cea a comunității școlare. Programul de recuperare a pierderilor de învățare din această națiune, program în care guvernul a investit masiv în perioada de pandemie, nu îi convinge pe profesori: aproape toate cadrele didactice din această țară se opun planurilor de extindere a programului zilnic de școală și de scurtare a vacanțelor, în scopuri remediale, arată un sondaj al unuia dintre cele mai mari sindicate ale lor, citat de The Guardian.
Ei consideră, în schimb, că e nevoie înainte de toate de flexibilitate în curriculum și de acțiuni ce vizează bunăstarea elevilor, grav afectată în pandemie.
Sindicatul Național pentru Educație (NEU) din Anglia a încercat, printr-un sondaj realizat în martie în rândul a circa 10.000 de membri, să vadă ce spun profesorii despre efectele pandemiei în sistemul școlar. Sondajul a vizat atât nevoile profesorilor, cât și opiniile acestora despre pierderile suferite de elevi.
Pe de o parte, așa s-a putut constata că un procent foarte mare de cadre didactice (o treime) au de gând să se lase de meserie, în anii următori, motivându-și opțiunea prin creșterea considerabilă a volumului de muncă (reclamată de 70% dintre respondenți) și prin scăderea respectului față de profesie. 95% se plâng de impactul pe care criza educației, în pandemie, îl are asupra bunăstării lor.
În privința elevilor, profesorii s-au arătat mai interesați de impactul devastator pe care sărăcia accentuată de pandemie l-a avut asupra celor din medii dezavantajate, decât de pierderile de învățare în sine.
Guvernul promite să ofere toate condițiile pentru recuperarea pierderilor de învățare, inclusiv zile mai lungi de școală și vacanțe mai scurte, precum și subvenții pentru meditații în grup restrâns. Acestea nu-i conving pe profesorii participanți la sondaj. În schimb, majoritatea se declară adepții unei flexibilități mai mari în curriculum (82%) și în activități ce țin de sănătatea și bunăstarea copiilor, precum exercițiile fizice – 68% sau învățarea creativă/practică – 66%.
Cei mai mulți profesori (85%) spun că volumul de muncă al profesorilor trebuie menținut, nu crescut. Aproape la fel de mulți (80%) spun că accentul trebuie pus pe bunăstarea socială și emoțională și sănătatea mintală a elevilor. Înainte de toate, spun două treimi dintre profesorii englezi, guvernul trebuie să abordeze problema sărăciei în care trăiesc copiii, mai ales după perioadele extinse de carantină. Este citat, în acest sens, un profesor potrivit căruia “în 20 de ani de carieră nu am văzut niciodată o situație atât de gravă”.
Photo 196186800 © Syda Productions – Dreamstime.com
Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.