Impulsuri radio neobișnuite de la o stea aflată relativ aproape de Sistemul Solar, detectate de cercetătorii australieni. Astrofizician: Nu am mai văzut așa ceva până acum

119 vizualizări
Foto: CSIRO/ Facebook.com
Oamenii de ştiinţă din Australia au detectat un comportament fără precedent al unei stele aflate relativ în apropierea Sistemului Solar şi care era până de curând inactivă, informează Xinhua, potrivit Agerpres.

Într-un studiu publicat la începutul lunii, o echipă de cercetători coordonată de agenţia naţională de ştiinţe din Australia, Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO), a descris impulsurile radio neobişnuite ce provin de la magnetarul XTE J1810-197.

Un magnetar este un tip de stea neutronică ce are un câmp magnetic extrem de puternic.

Utilizând radiotelescopul administrat de CSIRO, cercetătorii australieni au descoperit că XTE J1810-197, cel mai apropiat magnetar în raport cu Terra, aflat la o distanţă de 8.000 de ani-lumină, emite lumină polarizată circular, făcând ca lumina să pară ca o spirală în timp ce se deplasează prin spaţiu.

Marcus Lower, autorul principal al studiului coordonat de CSIRO, a spus că această descoperire este neaşteptată şi fără precedent.

“Spre deosebire de semnalele radio pe care le-am observat de la alţi magnetari, acesta emite cantităţi enorme de polarizare circulară cu schimbare rapidă. Nu am mai văzut niciodată aşa ceva până acum”, a adăugat el, citat într-un comunicat.

Potrivit lui Marcus Lower, rezultatele studiului sugerează că există o plasmă supraîncălzită deasupra polului magnetic al stelei care cauzează acest fenomen – însă felul în care plasma cauzează fenomenul rămâne deocamdată necunoscut.

Semnalele radio provenite de la XTE J1810-197 au fost detectate pentru prima dată în 2003, înainte ca steaua să devină inactivă timp de peste 10 ani.

Este unul dintre puţinii magnetari despre care se ştie că produce impulsuri radio.

Manisha Caleb, coautoare a studiului şi cercetătoare la Universitatea Sydney, consideră că studierea magnetarilor oferă o perspectivă valoroasă asupra fizicii care guvernează câmpurile magnetice intense şi a mediilor pe care acestea le creează.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Până pe 20 septembrie, inspectoratele școlare au de transmis situația elevilor romi care au fost înscriși la Evaluarea Națională și la BAC 2024 și care au promovat examenele, potrivit unei adrese a Ministerului Educației

Inspectoratele școlare vor transmite, până pe 20 septembrie, Ministerului Educației numărul elevilor romi care au absolvit clasa a VIII-a în anul școlar 2023-2024, au promovat Evaluarea Națională 2024 și au…
Vezi articolul

Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov solicită directorilor de școli şi Poliţiei să crească numărul de activităţi de conştientizare şi prevenţie a violenţei şcolare, după incidentul de la Colegiul Național “Ion Creangă” din București

Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi judeţul Ilfov solicită directorilor de unităţi de învăţământ şi Poliţiei creşterea numărului activităţilor de conştientizare şi prevenţie a violenţei şcolare, în contextul incidentului grav petrecut…
Vezi articolul