Studenții care au început studiile doctorale înainte să se schimbe legislația pot face cerere de prelungire a perioadei de studii doctorale de la 3 ani, cât prevedea vechea Lege a educației, la 4 ani, cât prevede noua lege, conform unei adrese prin care Ministerul Educației răspunde unor întrebări ale ASE București pe această temă. Potrivit informațiilor Edupedu.ro, documentul dă exemplul studenților doctoranzi înmatriculați de la 1 octombrie 2021, care ar fi trebuit să încheie acum perioada de 3 ani, dar care, pe ultima sută de metri, primesc posibilitatea de prelungire cu un an.
De altfel, pe portalul studiilor doctorale al Academiei de Studii Economice, este deja disponibilă o cerere de prelungire a studiilor de la 3 la 4 ani, în temeiul „Adresei Ministerului Educației nr. 850/GP/12555/10.09.2024”, adică a unui document transmis foarte recent, în data de 10 septembrie.
- „Subsemnatul(a) … student (ă) doctorand în cadrul Școlii doctorale de …, înmatriculat(ă) la studii universitare de doctorat la data de…, domeniul de doctorat …, la forma de învățământ …, forma de finanțare…, având conducător de doctorat pe doamna/domnul Prof./Conf. univ. dr. …, vă rog să-mi aprobați prelungirea programului de studii universitare de doctorat, de la 3 ani la 4 ani, conform Adresei Ministerului Educației nr. 850/GP/12555/10.09.2024”, se menționează în formularul care trebuie completat de studenții în cauză.
Formularul publicat pe site-ul studiilor doctorale ASE București:
Edupedu.ro a cerut Ministerului Educației o serie de precizări pe această temă și le va publica în momentul în care vor fi disponibile.
Potrivit informațiilor noastre, în adresa respectivă, datată 10 septembrie și înregistrată la ASE pe 11 septembrie 2024, instituția guvernamentală transmite universității lămuriri pe mai multe teme, dintre care prima se referă la prelungirea programului doctoral de la 3 la 4 ani pentru doctoranzii „înmatriculați începând cu data de 01.10.2021”, adică cei care, în prezent, finalizează perioada de studii de trei ani.
Ministerul apreciază, pe această cale, că înainte de începerea noului an universitar este în vigoare contractul pe perioada veche de 3 ani, iar conform noii Legi 199/2023 contractul de studii de doctorat este de regulă de 4 ani, fapt pentru care durata se poate extinde de la 3 la 4 ani printr-un act adițional, fără depășirea perioadei de 4 ani.
Mai precis, ME arată în răspunsul său:
- „Părțile unui contract pot conveni in conformitate cu prevederile legale inclusiv cu privire la durata contractului pe care l-au încheiat”
- „La această dată, contractul la care faceti referire, încheiat la data de 01.10.2021, pe o perioada de 3 ani, este valabil”
- „Potrivit prevederilor legale în vigoare durata contractului de studii universitare de doctorat este, de regulă, de 4 ani”
- „În conformitate cu principiul libertății de voință al părților și raportat la prevederile legale în vigoare considerăm că se poate încheia un act adițional la contractul de studii doctorale valabil, fără a se depăși durata de 4 ani a acestui contract. Asigurarea finanțării se asigură doar pentru studenții care ocupa loc finanțat de la bugetul de stat”.
În alte precizări pentru ASE, Ministerul Educației arată, în aceeași adresă, că:
- Nu sunt posibile întreruperi ale programului doctoral pentru doctoranzii care au fost în grație
- Studenții-doctoranzi care au depus documentele pentru aprobarea tezei de doctorat până la finalul anului universitar 2023-2024 au dreptul să susțină teza de doctorat finalizată.
Ce spune legea
Vechea Lege a Educației Naționale 1/2011 prevedea, la Art. 159 (3):
- „(3) Durata programului de studii universitare de doctorat este, de regulă, de 3 ani. În situații speciale, durata programului de studii universitare de doctorat poate fi prelungită cu 1-2 ani, cu aprobarea senatului universitar, la propunerea conducătorului de doctorat și în limita fondurilor disponibile.”
Noua Lege a învățământului superior 199/2023 prevede, la Art. 62 (3):
- „Durata programului de studii universitare de doctorat este, de regulă, de 4 ani. În situații speciale, durata programului de studii universitare de doctorat poate fi prelungită cu 1-2 ani, cu aprobarea senatului universitar, la propunerea conducătorului de doctorat și în limita fondurilor disponibile, sau redusă cu un an, la solicitarea doctorandului, cu avizul conducătorului de doctorat și cu aprobarea senatului universitar”.
Nici Legea 199, nici Regulamentul-cadru privind studiile universitare de doctorat, emis în ianuarie 2024, nu menționează clar ce se întâmplă cu perioada de studii pentru doctoranzii actuali. Regulamentul reia prevederea din Lege:
- „Art 18 (3) Durata programului de studii universitare de doctorat este de 4 ani. În situații speciale, durata programului de studii universitare de doctorat poate fi prelungită cu 1-2 ani, cu aprobarea senatului universitar, la propunerea conducătorului de doctorat și în limita fondurilor disponibile, sau redusă cu un an, la solicitarea studentului-doctorand, cu avizul conducătorului de doctorat și cu aprobarea senatului universitar/Prezidiului Academiei Române.
(4) Studiile universitare de doctorat se pot întrerupe din motive temeinice, în condițiile stabilite prin regulamentul IOSUD. Durata acestor studii se prelungește cu perioadele cumulate ale întreruperilor aprobate, conform prevederilor regulamentului IOSUD.
(5) Prelungirea prevăzută la alin. (3), respectiv întreruperea și prelungirea prevăzute la alin. (4) se stabilesc prin acte adiționale la contractul de studii universitare de doctorat.
(6) În domeniile de studii reglementate la nivel european, durata studiilor universitare de doctorat respectă reglementările aplicabile acestora.”