Improvizație în legislația doctoratelor: Ministerul „consideră” că universitățile pot prelungi doctoratele de 3 ani, începute pe vechea Lege, la 4 ani, ca să respecte noua lege / ASE publică un formular prin care doctoranzii pot cere prelungirea studiilor, nespecificată în lege, dar comunicată chiar înaintea termenului-limită

Foto: Ekrulila - Pexels.com

Studenții care au început studiile doctorale înainte să se schimbe legislația pot face cerere de prelungire a perioadei de studii doctorale de la 3 ani, cât prevedea vechea Lege a educației, la 4 ani, cât prevede noua lege, conform unei adrese prin care Ministerul Educației răspunde unor întrebări ale ASE București pe această temă. Potrivit informațiilor Edupedu.ro, documentul dă exemplul studenților doctoranzi înmatriculați de la 1 octombrie 2021, care ar fi trebuit să încheie acum perioada de 3 ani, dar care, pe ultima sută de metri, primesc posibilitatea de prelungire cu un an.

De altfel, pe portalul studiilor doctorale al Academiei de Studii Economice, este deja disponibilă o cerere de prelungire a studiilor de la 3 la 4 ani, în temeiul „Adresei Ministerului Educației nr. 850/GP/12555/10.09.2024”, adică a unui document transmis foarte recent, în data de 10 septembrie.

Formularul publicat pe site-ul studiilor doctorale ASE București:

Edupedu.ro a cerut Ministerului Educației o serie de precizări pe această temă și le va publica în momentul în care vor fi disponibile.  

Potrivit informațiilor noastre, în adresa respectivă, datată 10 septembrie și înregistrată la ASE pe 11 septembrie 2024, instituția guvernamentală transmite universității lămuriri pe mai multe teme, dintre care prima se referă la prelungirea programului doctoral de la 3 la 4 ani pentru doctoranzii „înmatriculați începând cu data de 01.10.2021”, adică cei care, în prezent, finalizează perioada de studii de trei ani.

Ministerul apreciază, pe această cale, că înainte de începerea noului an universitar este în vigoare contractul pe perioada veche de 3 ani, iar conform noii Legi 199/2023 contractul de studii de doctorat este de regulă de 4 ani, fapt pentru care durata se poate extinde de la 3 la 4 ani printr-un act adițional, fără depășirea perioadei de 4 ani.

Mai precis, ME arată în răspunsul său:

În alte precizări pentru ASE, Ministerul Educației arată, în aceeași adresă, că:

Ce spune legea

Vechea Lege a Educației Naționale 1/2011 prevedea, la Art. 159 (3): 

Noua Lege a învățământului superior 199/2023 prevede, la Art. 62 (3):

Nici Legea 199, nici Regulamentul-cadru privind studiile universitare de doctorat, emis în ianuarie 2024, nu menționează clar ce se întâmplă cu perioada de studii pentru doctoranzii actuali. Regulamentul reia prevederea din Lege:

(4) Studiile universitare de doctorat se pot întrerupe din motive temeinice, în condițiile stabilite prin regulamentul IOSUD. Durata acestor studii se prelungește cu perioadele cumulate ale întreruperilor aprobate, conform prevederilor regulamentului IOSUD.

(5) Prelungirea prevăzută la alin. (3), respectiv întreruperea și prelungirea prevăzute la alin. (4) se stabilesc prin acte adiționale la contractul de studii universitare de doctorat.

(6) În domeniile de studii reglementate la nivel european, durata studiilor universitare de doctorat respectă reglementările aplicabile acestora.”

Citește și:
Cine are acces la studii postdoctorale? Legea Deca spune că doar persoanele cu diplomă de doctor în științe, dar Ministerul Educației „opinează” că și cele cu doctorat profesional
Deruta doctoratelor – studiu de caz: ASE București organizează studii doctorale și cu frecvență, și cu frecvență redusă, deși propriul regulament prevede doar doctorate științifice, ce pot avea loc doar cu frecvență / Director CSUD: Juriștii au interpretat așa, vom actualiza în septembrie
Ministerul Educației nu lămurește transformarea excepției doctoratelor la frecvență redusă în regulă, pentru mare parte din studiile doctorale / Instituția invocă generic schimbarea legii și apariția doctoratelor profesionale, pe lângă cele științifice
EXCLUSIV Studiile de doctorat cu frecvență redusă nu mai sunt excepție, ci regulă din anul 2024-2025, în pofida prevederilor legii / Locurile la buget, fără bursă, trec la studii cu frecvență redusă, conform cifrelor de școlarizare decise de Ministerul Educației
Exit mobile version