Împărțirea între munca de acasă și sarcinile de îngrijire a copiilor, în școala la distanță, le afectează mult mai mult pe femei decât pe bărbați – analiză Eurydice

2.851 de vizualizări
Munca de acasă și îngrijirea copiilor
Foto: © Dreamstime.com
Munca de acasă și îngrijirea copiilor care urmează școala online au fost fenomene resimțite de femei și bărbați deopotrivă, dar povara cea mai mare asociată cu acestea a fost suportată de femei, afirmă o analiză publicată pe platforma europeană Eurydice, care analizează o serie de rapoarte și studii publicate pe parcursul anului. Situația face ca avansurile de zeci de ani către egalitatea de gen să fie amenințate, potrivit sursei citate.

Analiza urmărește impactul suportat de părinții care au trebuit să facă două lucruri simultan, în pandemie: se muncească de acasă și să aibă grijă de copiii trimiși să învețe la distanță. Este citat un recent raport al UN Women, care sugerează că pandemia poate șterge 25 de ani de creșteri în egalitatea dintre femei și bărbați: deși au împărțit dificultățile, povarea cea mai mare, în privința treburilor domestice și a supravegherii copiilor în timpul școlii, a căzut mult mai mult pe umerii femeilor.

Munca de acasă și îngrijirea copiilor: datele studiului

  • Înaintea pandemiei, la fiecare oră în care bărbații se ocupau cu treburi neplătite de îngrijire a copiilor, femeile se ocupau trei ore cu astfel de sarcini. În timpul pandemiei, diferența a crescut la șase ore de muncă neplătită de îngrijire în cazul femeilor, pentru fiecare oră în cazul bărbaților.

Analiza face trimitere și la un raport al Băncii Mondiale potrivit căruia împărțirea între sarcinile de serviciu și îngrijirea copiilor poate afecta semnificativ cariera și oportunitățile economice îndeosebi în cazul femeilor. Anume, mamele se confruntă cu povara suplimentară de a îngriji copiii, ceea ce le poate determina să reducă timpul de lucru, le poate face să piardă o parte din salariu sau le poate face să renunțe la muncă, în favoarea îngrijirii celor mici, mai ales atunci când slujba lor este una care nu permite munca la distanță.

  • Este citat și un alt raport al Băncii Mondiale care confirmă că impactul social al pandemiei a fost resimțit în mod disproporționat de femei, între altele pentru că mamele petrec mai mult timp decât tații ocupându-se cu educația copiilor, pe lângă responsabilitățile celelalte de îngrijire a celor mici. 

Concluzia analizei citate este că pandemia și închiderea școlilro exacerbează diferențele între bărbați și femei când vine vorba despre munca neplătită pe care o depun aceștia și arată că o soluție pe termen scurt ar fi ca școlile și centrele de îngrijire să rămână deschise. Dar aceasta, potrivit autorilor, nu este o soluție suficientă pentru a rezolva inegalitățile de gen fundamentale, legate de munca neplătită de îngrijire a copiilor. Există, totuși, soluții, una fiind decizia unor angajatori de a adopta aranjamente de muncă flexibile pentru părinți  – mame și tați deopotrivă – așa încât să poată împărți responsabilitiățile de îngrijire a copiilor.

  • Analiza Eurydice – aici

Photo 194904892 © Elmirex2009Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Directorul PISA, despre o școală de cartier în care disciplina și memorarea sunt reguli: A venit timpul să nu mai punem instruirea centrată pe profesor în opoziție cu învățarea centrată pe elev

Andreas Schleicher, directorul Direcției de Educație din cadrul OECD, cel care coordonează testele internaționale PISA, a vizitat o școală dintr-un cartier “defavorizat” al Londrei, Marea Britanie. Oficialul a analizat metodele…
Vezi articolul

Profesorul Liviu Papadima, despre noile proiecte de planuri-cadru pentru liceu: Ce are de făcut Ministerul Educației este să vină, cât de urgent cu putință, cu o serie de propuneri administrative care să convingă că, de această dată, reforma curriculară va funcționa. Enumăr câteva

Mai multe propuneri administrative pe care Ministerul Educației și Cercetării ar trebui, în opinia profesorului Liviu Papadima, „să convingă că, de această dată, reforma curriculară va funcționa”. Acesta scrie într-un articol…
Vezi articolul

Care este efectul temelor pentru acasă asupra performanțelor elevilor? Rezultatele unui studiu experimental implementat la clasa a III-a, explicate de cercetătorul Dacian Dolean: Am obținut efecte uriașe la dezvoltarea cunoștințelor, la rotunjirea numerelor naturale și aflarea termenului necunoscut

Au temele pentru acasă efecte asupra performanțelor elevilor? Și dacă au, atunci care sunt condițiile necesare pentru maximizarea acestora? Un studiu experimental condus de cercetătorul Dacian Dolean, care a explorat…
Vezi articolul

Financial Times: Femei sfidătoare luptă cu autocrați îmbătrâniți și politicieni de camarilă: Maia Sandu în Moldova, Svetlana Tihanovskaia în Belarus, Zuzana Caputova în Slovacia, protestele femeilor în Polonia

Faptul că Maia Sandu a devenit duminică prima femeie aleasă în funcția de președinte al Moldovei ilustrează o tendință care se extinde și dincolo de granițele acestei foste republici sovietice…
Vezi articolul

Consiliul Național al Rectorilor – organizația reprezentativă pentru elita universitară, unde praful se așterne, la propriu, pe clanță. Modul opac în care funcționează forul condus de 9 ani de fostul ministru Sorin Cîmpeanu, revenit în funcția de președinte în pofida acuzațiilor de plagiat

Organizația prin intermediul căreia universitățile ar trebui să se facă auzite în relația cu autoritățile, Consiliul Național al Rectorilor, a devenit o organizație complet opacă. Condusă de fostul ministru Sorin…
Vezi articolul