Guvernul a aprobat astăzi ordonanța de urgență pentru măsurile reparatorii privind salarizarea profesorilor pentru perioada 2017-2021, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu într-o declarație pentru Edupedu.ro.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a declarat pentru Edupedu.ro că astăzi a fost aprobată ordonanța de urgență referitoare la măsuri reparatorii de salarizare în educație.
“Astăzi a fost aprobată OUG referitoare la măsuri reparatorii de salarizare în educație. Este vorba despre două articole:
- Pentru diferențe provenite din creșteri/majorări în perioada ianuarie 2019 – mai 2021.
- Pentru diferențe provenite din tranșe de reîncadrare în perioada iulie 2017 – august 2021.
Ministrul Educației a precizat că impactul bugetar estimat este de 1,20 miliarde lei, eșalonat în perioada 2022-2026. Prima tranșă de 5% se va plăti în acest an.”
Proiectul de ordonanță, prezentat de Edupedu.ro la începutul lunii martie, a fost elaborat după negocierile dintre guvern și reprezentanții profesorilor, după ce sindicatele acestora au obținut în instanță plata diferențelor salariale.
În nota de fundamentare inclusă în proiectul de OUG Ministerul Educației scrie că demersul ar costa statul mai puțin decât dacă ar aștepta ca toți proesorii să câștige procesele, ceea ce ar implica și dobânzi penalizatoare.
Ordonanța prevede plata diferențelor salariale în cinci rate, prima rată, de doar 5%, fiind prevăzută pentru acest an, la 90% de la intrarea în vigoare a ordonanței.
Cum se vor face plățile, conform proiectului de OUG:
Art. 4 (1) Sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale stabilite potrivit prevederilor art. 1 și art. 2 se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, și se plătesc eșalonat, pe o perioadă de 5 ani, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, astfel:
- a) în primul an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plăteşte 5% din valoarea diferenţelor salariale;
- b) în al doilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plăteşte 10% din valoarea diferenţelor salariale;
- c) în al treilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plăteşte 25% din valoarea diferenţelor salariale;
- d) în al patrulea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plăteşte 25% din valoarea diferenţelor salariale;
- e) în al cincilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plăteşte 35% din valoarea diferenţelor salariale.
Foto: © Alberto Mihai | Dreamstime.com / / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.
8 comments
Referitor și la vaucherele de vacanta care se dau în învățământ,e normal ca un salariat care lucrează un an întreg sa obțină 1450 lei iar unul care lucrează 0 săptămâna,o luna sa obțină tot 1450lei c/ val voucher de vacanta pentru întreg an
Pentru o corecta informare, anul trecut o anumită categorie de bugetari au primit în medie cate 20000 lei că urmare a faptului că unii dintre ei au câștigat niste drepturi în instanță. Pentru a evita alte procese, ministrul lor a hotărât să le plătească tuturor. E drept că sunt cam 5000 de bugetari in respectiva categorie. Calculați impactul bugetar produs fara zgomot de presă..
Oricum, nu le pasă celor din minister de profesori și mai ales de elevi. Degeaba, se supără profesorii, că vor avea plățile eșalonate pe 5 ani, ei, ar trebui să se gândească, să își declare veniturile realizate din meditații și să fie taxați așa cum se cuvine și să își facă orele cât mai interactive și interesante, pentru a-și apropia elevii de materia respectivă, iar dacă nu le convine, să treacă frumușel la privat, să îi văd atunci, dacă mai au ce să comenteze. Că la privat, dacă ai o nemulțumire, te dă afară direct, nici nu se stă la discuții. Așa că, ciocul mic și joc de glezne!
Da, da, ai MARE dreptate, ia să treacă profesorii de sport, desen, muzică, latină, educație socială, istorie, geografie, discipline tehnice, ș. a. m. d., la declararea veniturilor din meditații!
Pe lângă faptul că nu se solicită – în mod real – meditații decât la română, matematică și/sau limbi străine, există (spre surprinderea multor comentaci certați cu școala și profesorii în general) nenumărate – de fapt, majoritatea – școli unde inclusiv profesorii de matematică și română s-ar bucura enorm să VINĂ elevii la școală conform orarului normal, și să-și pregătească lecțiile, nu doar să ocupe un scaun câteva ore. Nici nu vine vorba de meditații, simpla prezență, cuplată cu un interes și predispoziție de a învăța LA ORĂ ar fi minunate, din partea multor elevi.
Dar există TikTok, FB, berăriile (că vine vara), parcurile – oriunde, numai nu școala – unde elevii să-și concentreze interesele, și apoi să dea vina pe profesori că nu i-au ”motivat” să învețe, de parcă doar dacă duci calul la apă, îl poți obliga să și bea.
Învățarea nu implică doar efort din partea profesorilor. Ar trebui ca elevii să depună un minim efort, și atunci n-ar fi nevoie deloc de meditații. Cu unele excepții, bineînțeles (dar nu cele în care părintele trimite copilul la mediații, fie că are sau nu nevoie, ”să fie”.)
Daca ai o problema cu meditatiile cere bon, poti gasi cursuri gratis dar presupune sa fi motivat.
Întreb și eu pt un prieten…sunt cumva obligați părinții sa-si dea copii la meditații? Asa ca ciocul mic și joc de glezne….ca sa citez un mare clasic în viață!
Cât de prosti ne credeți ” dragilor ” guvernanți. Acum 2 ani cumpărăm un litru de ulei cu 5 lei, astăzi cumpăr 1l cu 10 lei și peste alți 2 ani oare cu cât……..? Sunteți duar politicieni nu și OAMENI.
“Nește” politicieni hoți, corupți, șmecheri, inculți, parveniți… vin să-mi dea cu “praf în ochi”, timp de 5 ani? Apoi, din câte am citit în alte articole, ar fi vorba DOAR de profesorii cu gradație de merit și diriginți , nu toți profesorii! Șefii de sindicate pun ” botul la Cina cea de taină” cu politicienii, apoi vin să se laude cât de mult s-au zbătut să obțină 2lei/ an pentru profesori! RUȘINE!