Ilie Bolojan cere condiționarea finanțării universităților de numărul de absolvenți angajați în economia reală în domeniul absolvit: Cred că ar trebui să deranjăm puțin universitățile, să le facem mai antreprenoriale

11.637 de vizualizări
Ilie Bolojan / Foto: INQUAM Photos – Alexandru Busca
Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, propus premier și de lideri din PNL, dar și de Elena Lasconi (USR), a avut duminică un discurs dur în fața aleșilor locali liberali cu ocazia lansării programului de guvernare al PNL. El a cerut oprirea risipei de către primării și de către guvern și le-a cerut primarilor să își asume și măsuri impopulare, precum sancționarea celor care fac mizerie.

De asemenea, Bolojan a avut un mesaj puternic în ceea ce privește modul de funcționare și de finanțare a universităților. „Cred că ar trebui să deranjăm puțin universitățile. Nu sună bine ce spun. Cred că ar trebui să-i facem mai antreprenoriali. Dacă primesc bani, indiferent ce discipline predau, indiferent câți absolvenți lucrează în economia reală, în domeniul pe care l-au absolvit, mesajul va fi: «stați liniștiți, toți primiți banii»”, a declarat acesta.

Principalele declarații ale lui Ilie Bolojan, cu privire la universități:

„Cred că ar trebui să deranjăm puțin universitățile. Nu sună bine ce spun. Cred că ar trebui să-i facem mai antreprenoriali. Dacă primesc bani, indiferent ce discipline predau, indiferent câți absolvenți lucrează în economia reală, în domeniul pe care l-au absolvit, mesajul va fi: «stați liniștiți, toți primiți banii». Dacă vor fi mai antreprenoriali, înseamnă că vor face poate cercetare aplicată, se vor duce către companii și în felul acesta vom avea tehnologie și dezvoltare. Asta cred că trebuie să facem pentru schimbări structurale în economie.

Dar cred că și în administrația locală, prin acest parteneriat, trebuie susținută performanța și rezultatele. Prorogăm de ani de zile repartizarea de fonduri către bugetele locale direct proporțional cu gradul de încasare a impozitelor. Nu mai merge asta pentru că, de fapt, îi favorizăm pe primarii care nu-și fac treaba. Și banii puțini pe care îi dăm, îi dăm la cei care nu-si fac treaba. Ciclic, de ani de zile, achităm datoriile, ștergem tot, la aceiași primari care în mod iresponsabil adună arierate. Care e mesajul? Faceți orice, nu vin se întâmplă nimic, în timp ce ceilalți primari performanți se simt perdanți.”

Citește articolul integral pe G4Media.ro

12 comments
  1. Da corect și nu numai facultățile dar și liceele , sânt licee în sect 1 și 2 din București unde te pune profesorul sa faci aceeași piesă care trebuia să faci acu 30 de ani la pila și bomfaier , in loc să înveți o turnare 3 D a pieselor samd ..

  2. Daaaaa, de acord.
    Grozava inițiativa.
    Dar sa nu fiți prea rigizi. Sa se poată angaja și în domenii apropiate. Piata muncii este foarte variata și uneori pe un post de jurist se descurca mai bine un economist dacă, de exemplu, este un domeniu bancar, sau un inginer electronist poate face față foarte bine în IT.
    …..și sa se conditioneze maxim 10 ani. Dupa, poate merge în alta direcție, nu știi niciodată în ce se mai specializează singur…….

  3. Această abordare a d-lui Bolojan cred că este corectă. În special universitățile cu specializări politehnice.
    Ca să faci cercetare aplicată și care să se regăsească în produsele firmelor românești trebuie să fi profesionist.
    Toate criteriile de evaluare, de promovare, de stimulare ar trebui modificate în funcție de cele precizate mai sus.
    În acest fel și universitățile își vor selecta cadrele didactice pe alte criterii (peste 80% din cadrele didactice de la politehnică nu au lucrat nicio zi în domeniul într-o firmă, atunci de unde cercetate aplicată??).

  4. Ma gandeam ca propune sa respecte legea pe tot politicienii au votat-o, 6% din PIB pentru educatie si angajamentul tarii ca pana in 2022 sa aloce 1% din PIB pentru cercetare. Suntem la sub 3% in Educatie si ultimii din Europa la cercetare, cu 0.10%.

  5. Subordonarea universitățiilor (inclusiv celor tehnice) pieții muncii este fatală progresului. Domnul Bolojan are succes în economie și administrație (probabil, nu sunt din Oradea), dar viziunea lui este de a transforma universițățiile în aplicative, concept clasic dar necunoscut în România de guvernanți, deoarece ei confundă aplicativul cu dualul.

  6. gălăgie pentru nimic.
    evident că nu toți absolvenții vor avea job in domeniul finalizat deoarece nu sunt joburi suficiente, valabil pentru orice specializare și atunci cum să vii cu aceasta aberație, așa sa facem criterii de dragul lipsei de ocupație a usereilor, peneleilor si a altor analfabeți politici.

  7. Dupa pararea domnului Bolojan universitatile din Romania ar trebui sa tinda spre forme de invatamant dual subordonate intereselor firmelor. El este cel care cerea la MEN ca sa se scoata certificatul psihopedagogic din scoli ca sa poata sa tina ore toti strungarii si toate croitoresele.

    Poate ar trebui ca universitatile sa ii deranjeze un pic pe politicieni si sa le explice ca universitatile nu sunt departamente de training ci vectori de dezvoltare sociala. Pana la urma resursa umana care a generat cresterea economica exceptionala din Romania ultimilor 20 de ani a fost scolita in Romania. Sugestia ca universitatile locale ar forma oameni care nu isi gasesc de lucru este o aberatie.

    Vedem un nou episod din traditia anti-intelectuala a societatii locale. Intr-o tara normala universitarii sunt pretuiti si ascultati. In Romania universitarii sunt marginalizati si ponegriti de niste politicieni agresivi si slab educati care ii vad drept o amenintare in lupta pentru putere.

    Eu unul ma asteptam la mai mult de la acest Bolojan. Nu neaparat ca intelectua ci ca politician. Declaratia asta nu ajuta in niciun fel cercurile lui progresiste care sunt votate in centrele universitare.

    1. Într-o țară normală universitarii nu sunt angajați pe nepotism iar cercetările pe care le fac produc schimbări reale la nivel de societal și la nivel de politici publice. Media universitarului român e complet deconectat de piața muncii, face studii publicate în pepiniere de articole citate de 3 ori pe an și parazitează bani de la bugetul public pentru a pregăti promoții de ~200 de studenți din care ajung să practice în domeniul studiat sub 10%.

      Un wake-up call la realitatea unde nu e normal să ai studii superioare care sunt niște post-liceale mai șlefuite e necesar.

      1. Tocmai ce spuneam! Vesnicul dispret si vesnica ponegrire la adresa universitarilor. Romania e tara unde nu exista “niciun fel de respect si simpatie umana pentru oamenii cu carte”. Adevarul e ca vazute lucrurile din acest unghi, putem spune ca cei care au ales sa nu emigreze si sa se zbata ca profi in universitatile locale au facut o eroare.

        Romania importa azi forta de munca educata din Ungaria si mai sunt unii care cred ca absolventii locali nu au de lucru. Societatea locala nu intelege ca nu exista prosperitate pe scara larga fara educatie si ca nu exista educatie fara universitati. Acesti politicieni si “experti” care nu finanteaza educatia corespunzator, ii mai si trateaza fara respect pe cei care tin pe linia de plutire institutiile educationale.

        1. Când voi vedea calitate în universități, le ridic și statuie, le pun și covor roșu la intrarea în facultăți. Dacă ai o societate care dă cu tunul în universități, asta nu e implicit pentru că universitarii sunt niște martiri în spatele cărora se ascund niște genii neînțelese de oameni, ci pentru că universitățile din România încă sunt la nivelul unei republici bananiere raportat la alte centre europene.

  8. Pai privatizeaza-le frate. Oricum ar fi mai bine. Asa cum arata, de ex, UniBuc, orice ar fi mai bine decat status-quoul.

    Orientate spre performanta, da. Dar si cu multi mai putini studenti si cu mult mai putine programe de studii, create pentru a salariza personal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Miza blocării doctoratelor de la publicare – Finanţări de peste 240 milioane de lei pe an, indemnizaţie de 50% din salariul minim brut pe lună / Plus: restituirea banilor în instanță, dacă sporul este primit în urma unui doctorat plagiat

Universităţile au primit în anul 2018 finanţări pentru granturi doctorale de peste 240 milioane de lei, potrivit raportului Consiliului pentru Finanţarea Învăţământului Superior (CNFIS). Publicarea tuturor tezelor de doctorat, anunțată…
Vezi articolul

Daniel Funeriu, despre legalizarea mitei în universități: PSD administrează intelectualilor de calitate fix ceea ce Piața Victoriei administra PSD-ul în 10 august

“Studenților şi profesorilor deştepți le rămâne o singură variantă, dacă nu vor să-şi distrugă viitorul: să plece din țară”, spune fostul ministru al Educației Daniel Funeriu. Amintim că Guvernul Dăncilă…
Vezi articolul

Ligia Deca, despre ieșirea universităților românești din topul Shanghai: O oglindă a politicilor publice din ultimul deceniu / Universitățile s-au concentrat pe asigurarea unui act educațional de calitate pentru studenți, nu pe rezultatele cercetării sau premianți Nobel ori Fields / Vom adopta noi standarde minimale pentru conferențiar și profesor

Aproape o treime din punctajul pentru prezența în topul Shanghai „este acordată pentru existența absolvenților sau a cadrelor didactice sau a cercetătorilor, în universitățile evaluate, care să fi câștigat Premiul…
Vezi articolul