Ilie Bolojan cere condiționarea finanțării universităților de numărul de absolvenți angajați în economia reală în domeniul absolvit: Cred că ar trebui să deranjăm puțin universitățile, să le facem mai antreprenoriale

5.463 de vizualizări
Ilie Bolojan / Foto: INQUAM Photos – Alexandru Busca
Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, propus premier și de lideri din PNL, dar și de Elena Lasconi (USR), a avut duminică un discurs dur în fața aleșilor locali liberali cu ocazia lansării programului de guvernare al PNL. El a cerut oprirea risipei de către primării și de către guvern și le-a cerut primarilor să își asume și măsuri impopulare, precum sancționarea celor care fac mizerie.

De asemenea, Bolojan a avut un mesaj puternic în ceea ce privește modul de funcționare și de finanțare a universităților. „Cred că ar trebui să deranjăm puțin universitățile. Nu sună bine ce spun. Cred că ar trebui să-i facem mai antreprenoriali. Dacă primesc bani, indiferent ce discipline predau, indiferent câți absolvenți lucrează în economia reală, în domeniul pe care l-au absolvit, mesajul va fi: «stați liniștiți, toți primiți banii»”, a declarat acesta.

Principalele declarații ale lui Ilie Bolojan, cu privire la universități:

„Cred că ar trebui să deranjăm puțin universitățile. Nu sună bine ce spun. Cred că ar trebui să-i facem mai antreprenoriali. Dacă primesc bani, indiferent ce discipline predau, indiferent câți absolvenți lucrează în economia reală, în domeniul pe care l-au absolvit, mesajul va fi: «stați liniștiți, toți primiți banii». Dacă vor fi mai antreprenoriali, înseamnă că vor face poate cercetare aplicată, se vor duce către companii și în felul acesta vom avea tehnologie și dezvoltare. Asta cred că trebuie să facem pentru schimbări structurale în economie.

Dar cred că și în administrația locală, prin acest parteneriat, trebuie susținută performanța și rezultatele. Prorogăm de ani de zile repartizarea de fonduri către bugetele locale direct proporțional cu gradul de încasare a impozitelor. Nu mai merge asta pentru că, de fapt, îi favorizăm pe primarii care nu-și fac treaba. Și banii puțini pe care îi dăm, îi dăm la cei care nu-si fac treaba. Ciclic, de ani de zile, achităm datoriile, ștergem tot, la aceiași primari care în mod iresponsabil adună arierate. Care e mesajul? Faceți orice, nu vin se întâmplă nimic, în timp ce ceilalți primari performanți se simt perdanți.”

Citește articolul integral pe G4Media.ro

8 comments
  1. Această abordare a d-lui Bolojan cred că este corectă. În special universitățile cu specializări politehnice.
    Ca să faci cercetare aplicată și care să se regăsească în produsele firmelor românești trebuie să fi profesionist.
    Toate criteriile de evaluare, de promovare, de stimulare ar trebui modificate în funcție de cele precizate mai sus.
    În acest fel și universitățile își vor selecta cadrele didactice pe alte criterii (peste 80% din cadrele didactice de la politehnică nu au lucrat nicio zi în domeniul într-o firmă, atunci de unde cercetate aplicată??).

  2. Ma gandeam ca propune sa respecte legea pe tot politicienii au votat-o, 6% din PIB pentru educatie si angajamentul tarii ca pana in 2022 sa aloce 1% din PIB pentru cercetare. Suntem la sub 3% in Educatie si ultimii din Europa la cercetare, cu 0.10%.

  3. Subordonarea universitățiilor (inclusiv celor tehnice) pieții muncii este fatală progresului. Domnul Bolojan are succes în economie și administrație (probabil, nu sunt din Oradea), dar viziunea lui este de a transforma universițățiile în aplicative, concept clasic dar necunoscut în România de guvernanți, deoarece ei confundă aplicativul cu dualul.

  4. gălăgie pentru nimic.
    evident că nu toți absolvenții vor avea job in domeniul finalizat deoarece nu sunt joburi suficiente, valabil pentru orice specializare și atunci cum să vii cu aceasta aberație, așa sa facem criterii de dragul lipsei de ocupație a usereilor, peneleilor si a altor analfabeți politici.

  5. Dupa pararea domnului Bolojan universitatile din Romania ar trebui sa tinda spre forme de invatamant dual subordonate intereselor firmelor. El este cel care cerea la MEN ca sa se scoata certificatul psihopedagogic din scoli ca sa poata sa tina ore toti strungarii si toate croitoresele.

    Poate ar trebui ca universitatile sa ii deranjeze un pic pe politicieni si sa le explice ca universitatile nu sunt departamente de training ci vectori de dezvoltare sociala. Pana la urma resursa umana care a generat cresterea economica exceptionala din Romania ultimilor 20 de ani a fost scolita in Romania. Sugestia ca universitatile locale ar forma oameni care nu isi gasesc de lucru este o aberatie.

    Vedem un nou episod din traditia anti-intelectuala a societatii locale. Intr-o tara normala universitarii sunt pretuiti si ascultati. In Romania universitarii sunt marginalizati si ponegriti de niste politicieni agresivi si slab educati care ii vad drept o amenintare in lupta pentru putere.

    Eu unul ma asteptam la mai mult de la acest Bolojan. Nu neaparat ca intelectua ci ca politician. Declaratia asta nu ajuta in niciun fel cercurile lui progresiste care sunt votate in centrele universitare.

    1. Într-o țară normală universitarii nu sunt angajați pe nepotism iar cercetările pe care le fac produc schimbări reale la nivel de societal și la nivel de politici publice. Media universitarului român e complet deconectat de piața muncii, face studii publicate în pepiniere de articole citate de 3 ori pe an și parazitează bani de la bugetul public pentru a pregăti promoții de ~200 de studenți din care ajung să practice în domeniul studiat sub 10%.

      Un wake-up call la realitatea unde nu e normal să ai studii superioare care sunt niște post-liceale mai șlefuite e necesar.

  6. Pai privatizeaza-le frate. Oricum ar fi mai bine. Asa cum arata, de ex, UniBuc, orice ar fi mai bine decat status-quoul.

    Orientate spre performanta, da. Dar si cu multi mai putini studenti si cu mult mai putine programe de studii, create pentru a salariza personal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Guvernul Ciucă avizează negativ propunerea legislativă ca rectorii să aibă maximum 2 mandate, deci 8 ani, în fruntea unei universități. Executivul condus de un acuzat de plagiat susține că mandatele de rector nu pot fi limitate pentru că proiectul legii Cîmpeanu, el însuși rector de 3 mandate, propune mandate pe viață

Guvernul Ciucă a dat aviz negativ propunerii legislative a USR care prevede ca rectorii să nu poată avea mai mult de două mandate, însumând 8 ani, în fruntea aceleiași universități.…
Vezi articolul

Transformarea doctoratelor cu frecvență redusă din excepție în regulă, apărută în vară și aplicabilă începând cu anul 2024-2025, a fost legalizată abia acum, prin schimbarea neanunțată a Legii învățământului superior

Prevederile din Legea învățământului superior care stabileau că studiile de doctorat se fac, de regulă, cu frecvență și, prin excepție, cu frecvență redusă, precum și descrierea legală pentru doctoratul științific…
Vezi articolul

David Popovici a luat Bacalaureatul cu „o medie muncită” și a anunțat că își face studiile superioare în România, la Facultatea de Psihologie și Științele Educației de la Universitatea din București / Notele de la fiecare probă

Campion mondial la înot, David Popovici a susținut Bacalaureatul anul acesta, în sesiunea specială pentru olimpici și sportivi, ale cărei rezultate au fost anunțate vineri de Ministerul Educației. David a…
Vezi articolul

Lucrările de licență ar putea să fie eliminate și la facultățile de Drept din Craiova și Sibiu, după modelul Cluj și București / Argumente pro și contra acestei măsuri – analiză Europa Liberă

Două facultăți de Drept – de la Universitatea din Craiova, respectiv de la Universitatea din Sibiu – intenționează să renunțe la lucrările de licență de anul viitor, după modelul anunțat…
Vezi articolul

“Se poate afirma că accesul universal la învățământul religios ar afecta libertatea acestuia?” – sociologul Mircea Kivu reacționează la adresa Universității din București pe tema admiterii la Facultatea de Teologie Ortodoxă, reclamată de el pentru discriminare

Sociologul Mircea Kivu a reacționat, duminică, la adresa poziției transmise de Universitatea din București pe tema reclamației adresate de el Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), în legătură cu o…
Vezi articolul