Idei de activități pentru programul de vară al grădinițelor. La Sinaia, profesori de științe și limbi străine, din școli și din colegiu, petrec câte o zi cu preșcolarii

1.107 vizualizări
Foto: Facebook.com
Încă de pe 14 iunie, la câteva zile după încheierea anului școlar, profesori de la școlile gimnaziale din Sinaia și de la colegiul “Mihail Cantacuzino” din oraș, dar și voluntari de la asociațiile culturale locale au participat la proiectul “Grădinița de vară”. În cadrul acestuia, preșcolarii petrec câte o zi cu activități diferite față de cele din programul obișnuit.

De exemplu, pe 15 iunie, cei mici au învățat despre limbajul muzical, karaoke și dans, alături de profesoara de Informatică Alexandra Stroe, pasionată de muzică. Pe 16 iunie, copiii au ieșit afară unde, pe planșe de dimensiuni mari, au pictat cu degetele, îndrumați de pictorul și profesorul de Educație plastică de la colegiu, Tănase Mocănescu.

  • Colegiului din oraș îi sunt arondate toate școlile și grădinițele, sub persoană juridică, în Sinaia.

Pe 21 iunie, preșcolarii au avut activități gastronomice – mâncare sănătoasă – realizând decoruri creative din fructe, alături de un profesor bucătar care predă la clasele de tehnologic din liceu. Pe 27 iunie, alt exemplu, copiii au descoperit simbolurile naționale și au identificat informații dintr-un text istoric povestit, alături de una din doamnele profesoare de Limba și literatura română de la colegiu.

Foto: Facebook.com

Nici limbile străine nu au fost date deoparte: acum o săptămână, cele două directoare ale liceului au predat fiecare câte o zi la grădiniță – engleză și, respectiv, franceză. Aurora Arieșan, profesoară de engleză și director principal, spune că “lucrul cu ei nu este deloc simplu… aș spune că te provoacă mult mai mult decât cel cu liceenii”. “Ne-am jucat, am învățat literele, animalele și să ne prezentăm”, adaugă aceasta despre o altfel de zi la grădiniță (Foto mai sus).

Pe 5 iulie, cu ajutorul unei profesoare de biologie de la una din școlile gimnaziale, cei mici au studiat semințele de plante folosindu-se de lupă și microscop, le-au pus la încolțit și au aflat cum călătoresc, spun cadre didactice implicate în lecții, pentru EduPedu.ro.

Pe 6 iulie, la orele de matematică, aceștia au învățat despre numere, calcule, corpuri și figuri geometrice pe calculator, alături de profesoarele Mihaiela Doinaru și Simona Tudor.

Pe 7 iulie, grupele de copii au participat și la experimente chimice: cei doi profesori de chimie de la gimnazii le-au explicat preșcolarilor despre stările în care se găsesc corpurile în natură, despre aer și despre emanarea de căldură din anumite reacții chimice.

Directoare, despre proiect: Aceasta este misiunea, să îi vezi crescând (…) chiar dacă este o provocare

A început de când am luat vacanța. Este un ajutor pentru părinții care nu au cu cine să își lase copiii acasă, dar nu acesta este scopul principal al proiectului, ci “o altfel de grădiniță”. Pentru a le umple vacanța într-un mod educativ, altfel, explică Aurora Arieșan. Ideea îi aparține educatoarei Ana Stoica de la grădinița cu program prelungit ”Floare de Colț”, completează aceasta.

Apelul a fost făcut în ultimul consiliu profesoral. Am apelat la bunăvoința lor ca director. Și astfel s-au înscris, benevol, în proiect. Eu merg aproape zilnic să văd copiii din Grădinițe. Mă trezesc dimineața, îmi duc copilul la școală și fac turul grădinițelor pentru că îmi place sa îmi încep ziua cu zâmbetele lor. De data aceasta le-am și predat. Au fost foarte încântați și mirați să mă vadă în această ipostază, mai spune aceasta.

Pentru mine, ca manager, este incredibil să îi văd crescând de la 2 ani până la 18. Ai șansa să vezi concret cum cresc, aceasta este misiunea. Chiar dacă e o provocare, este și o oportunitate, încheie profesoara.

Vezi și: Crăciunul în cancelarie și importanța înțelegerii dintre profesori într-o școală: la liceul din Sinaia, personalul școlar face schimb de mici cadouri în fiecare zi până la vacanță

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Dispozitivele digitale în procesul de învățare la grădiniță: Educatorii le pot arăta copiilor scurte videoclipuri sau imagini cu teme relevante și pot folosi aplicații adaptate vârstei – scrisoare metodică pentru educatori

Ministerul Educației a transmis inspectoratelor școlare în Scrisoarea metodică pentru anul școlar 2024-2025 pentru educație timpurie câteva sfaturi pentru educatori legate de folosirea tehnologiei la grădiniță, în procesul de învățare: „Educatorii…
Vezi articolul

Proiectul SuperTeach este realizat cu sprijinul Telekom Romania

VIDEO Tiina Peterson, expert în educație timpurie al Ministerului Educației din Estonia: Noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta / Încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate

Pentru că educația timpurie este obligatorie, “noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta”, a declarat Tiina Peterson, expert șef al departamentului de educație primară și generală din Ministerul Educației,…
Vezi articolul

Creșele și grădinițele pot avea program prelungit în vacanțe, în asociere cu alte unități de învățământ dacă sunt cel puțin 10 copii care să participe, la cererea părinților – ROFUIP 2024

Creșele și grădinițele pot organiza program cu activități educativ-recreative la program prelungit și pe perioada vacanțelor dacă sunt minimum 10 copii înscriși de părinți, potrivit ROFUIP 2024, publicat în Monitorul…
Vezi articolul

O grădiniță și mai multe creșe, renovate cu sprijinul Ungariei, inaugurate în Mureș. Reprezentantul premierului Ungariei: „După 100 de ani de dezintegrare națională, ne găsim în secolul solidarității naționale și nu dorim deloc să construim în defavoarea popoarelor înfrățite, ci pentru a ne crește propriile forțe”

O grădiniţă şi mai multe creşe renovate de Eparhia Reformată din Transilvania cu sprijinul statului ungar au fost inaugurate în judeţul Mureş, la Reghin şi la Luduş, transmite Rador. „După…
Vezi articolul

OFICIAL Primăriile împreună cu inspectorate școlare, ONG-uri, părinți și operatori economici pot înființa ludoteci și grădinițe comunitare în localitățile unde nu sunt creșe / În aceste centre sunt incluse și servicii de informare și consiliere a părinților

Hotărârea de Guvern privind Metodologia de organizare și funcționare a serviciilor de educație timpurie a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 30 decembrie 2022. Potrivit documentului, centrele pot…
Vezi articolul