Hotărârile pentru funcționarea Ministerului Educației și a Ministerului Cercetării și Digitalizării au apărut în Monitorul Oficial, după trei luni de la înființare / “România educată”, direcție nouă în ministerul lui Sorin Cîmpeanu, care păstrează și UEFISCDI

5.118 vizualizări
Foto: gov.ro
Baza legală de funcționare a Ministerului Educației și a Ministerului Cercetării, Inovației și Digitalizării (MCID) a fost adoptată de guvern luni seară, iar după încă 3 zile a fost publicată, joi după-amiază, în Monitorul Oficial. Este vorba despre Hotărârile de guvern privind organizarea și funcționarea Ministerului Educației, respectiv MCID. Măsura e luată la mai bine de trei luni de la instalarea guvernului Cîțu și, potrivit informațiilor Edupedu.ro, după dispute prelungite între partenerii de guvernare și între diversele paliere de decizie din noul MCID. 
  • Pe lângă cele două Hotărâri de Guvern, a fost adoptată și a treia hotărâre de acest tip așteptată, cea referitoare la funcționarea și organizarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Ministerul Educației are, conform HG publicate în Monitorul Oficial, o direcție nouă dedicată implementării proiectului “România educată” și păstrează în subordine instituțiile care au legătură cu educația, inclusiv UEFISCDI, unitatea care administrează circa 20% din finanțarea cercetării românești, dar și registrele universitare. Pe de altă parte, MCID preia în subordonare principalele consilii cu atribuții în cercetare, agenții naționale active în domeniu, institutele de cercetare-dezvoltare, pe lângă entități din domeniul comunicațiilor, inclusiv SNR și Poșta Română.

Hotărârile de guvern erau necesare în condițiile în care ME și MCID s-au format prin divizarea fostului Minister al Educației și Cercetării, MCID preluând și elemente de la alte ministere.

Situația a stârnit numeroase dispute, de la controlul asupra unităților și forurilor din subordinea ministerelor la controlul asupra unor procese administrative, numiri și contractări în structurile de cercetare-digitalizare, la accesul la bani europeni în condițiile unor fonduri mici pentru cercetare, care au stârnit intervenții vehemente din partea cercetătorilor și au trezit suspiciuni de jocuri politice și acuzații de blocaj în sistemul de finanțare a cercetării.

Hotărârea pentru organizarea și funcționarea Ministerului Educației s-a aflat pe agenda ședinței de guvern și săptămâna trecută, fără să fie, însă, adoptată.

În cazul MCID, întârzierile de parcurs au continuat, din informațiile Edupedu.ro, inclusiv după ședința de guvern de luni, până azi, când HG privind înființarea ministerului a fost în cele din urmă publicată în Monitorul Oficial.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
vârsta de pensionare, cancelarie profesori

Comitetul Național pentru Situații de Urgență: Căminele studențești sau pentru elevi se închid două săptămâni la apariția a 3 cazuri de COVID-19 într-un interval de 7 zile / After school-urile, creșele și grădinițele rămân deschise conform condițiilor de până acum

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis în această seară ca, “la apariția a 3 cazuri de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 într-un interval de 7 zile consecutive, în spațiile destinate…
Vezi articolul

VIDEO Opera Comică pentru Copii transmite live online spectacolul Cenușăreasa, sâmbătă la ora 17:00. Felicia Filip: Găsim soluția prin care copiii să aibă o activitate-joacă ce îi deschide spre cultură și educație

UPDATE: LIVE VIDEO A început spectacolul ‘Cenușăreasa’, transmis de Opera Comică pentru Copii în regim online Opera Comică pentru Copii a trecut online, din cauza epidemiei de coronavirus, și transmite…
Vezi articolul