„Situația pandemică și birocrația aferentă vizei de flotant”, printre motivele prezenței slabe a tinerilor la vot duminică – Horia Onița, președinte ANOSR

499 de vizualizări
Horia Onita / Foto: Facebook
„Situația pandemică, dezamăgirea față de așteptările avute de la clasa politică, lipsa unei emoții puternice care să influențeze mersul la vot și birocrația aferentă vizei de flotant” sunt motivele pentru care doar 25% dintre tinerii de pe listele electorale au votat la Parlamentare, cea mai scăzută prezență de la alegerile din ultimii 4 ani, a explicat pentru Edupedu.ro Horia Onița, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

„Pe de-o parte vorbim de interesul scăzut de la parlamentare în general (indicator al faptului că educația civică nu își atinge obiectivele) și de birocrația aferentă vizei de flotant, aspecte recurente care sunt cauze favorizante a prezenței reduse la vot a tinerilor față de alte scrutine. De data aceasta, s-au conjugat factori suplimentari, fiecare cu o pondere mai mică sau mai mare: situația pandemică, dezamăgirea față de așteptările avute de la clasa politică, lipsa unei emoții puternice care să influențeze mersul la vot. Mai avem mult de lucrat la cultura civică a noastră, a tuturor, iar partidele trebuie să își restructureze activitatea. Nu e suficient să atingi nevoile tinerilor, nici acestea atinse suficient în campanie – trebuie să construiești încrederea, să dovedești prin ce ai făcut până acum că ai și voința și capacitatea de a le implementa după alegeri”, a explicat Onița.

El consideră, însă, că „deși cifrele categoric nu arată bine, puse în context observăm că scăderea prezenței tinerilor la alegerile parlamentare din 2020 prin raportare la alegerile din 2016 este mai redusă decât scăderea la celelalte grupe de vârstă. În cifre relative, astfel, proporția tinerilor din numărul votanților a crescut.”

În listele permanente de la BEC sunt 4.662.066 de tineri, cu vârste între 18 și 34 de ani, dintre care 1.183.680 au votat în România, duminică, potrivit datelor prezentate de Biroul Electoral Central. Numărul votanților tineri reprezintă 20,43% din numărul total al celor care au votat duminică în țară. În diaspora au votat 83.242 de tineri, reprezentând circa o treime din totalul votanților de peste granițe.

Sursă foto: Facebook

Citește și:
ANALIZĂ Doar 25% dintre tinerii de pe listele electorale au votat la Parlamentare, cea mai scăzută prezență de la alegerile din ultimii 4 ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Anton Hadăr, liderul federației sindicale „Alma Mater”: Nu exista un draft cumulat al legii salarizării. Riscăm să începem anul școlar și universitar cu proteste / Nu ne-am întâlnit niciodată pe salarizare cu noua ministră a Muncii / Nouă cum ne dau mărirea de salariu la 1 ianuarie?

Nu există nici măcar un „draft cumulat” al viitoarei legi a salarizării la 17 august 2023, deși promisiunea guvernanților către profesori a fost că la 15 iulie proiectul legii va…
Vezi articolul

Rezultate simulare Evaluare Națională 2024. Notele elevilor de clasa a VIII-a vor fi comunicate pe 23 februarie. Comisia de examen transmite profesorilor să discute pe lucrări cu elevii abia după finalizarea corectării în toată țara – surse

Rezultatele de la simularea Evaluării Naționale (EN VIII) 2024 pentru elevii de clasa a VIII-a vor fi comunicate acestora vineri, 23 februarie, prevede calendarul de organizare a simulării. Profesorii ar…
Vezi articolul

Elevii și studenții au abonamente gratuite sau cu reducere de 90%, după caz, la metrou, după ce Metrorex „a identificat o variantă legală de acordare a acestor facilități“. Lista abonamentelor și a stațiilor de unde pot fi ridicate

Metrorex, compania de stat care operează metroul în București, precizează într-un răspuns la solicitarea Edupedu.ro că a fost găsită o soluție legală pentru acordarea reducerilor pentru studenți și a călătoriilor…
Vezi articolul
Floredana Popa și Ioana Rusu / Foto: Arhivă personală

Material susținut de Fundația Orange

Profesorii și tinerii care participă la concursul de resurse educaționale digitale pot câștiga premii: echipamente electronice și IT în valoare de 8.900 de euro / Termen limită extins până la 31 ianuarie 2022 / Interviu cu un membru al juriului și cu un evaluator

Update: termen limită prelungit până pe 31 ianuarie – Concursul #Digitaliada este deschis profesorilor și elevilor de peste 14 ani care vor să își înscrie în competiție materialele digitale pe…
Vezi articolul

Material susținut de BCR

Înveți să programezi, ai acces la mentori și know-how-ul lor, dezvolți aplicații pentru problemele din comunitate – asta se întâmplă, pe scurt, la Technovation Girls 2024, unde au început înscrierile / Patru finaliste din 2023 le spun fetelor care vor să se înscrie anul acesta la ce le-a folosit experiența: Este mai mult despre persoana care devii în urma acestui concurs

„Mă atrăgea domeniul acesta informatic, numai că eram și conștientă că ceea ce urmează să lucrez este foarte diferit de ceea ce învățăm la școală. (…) Am vrut să văd…
Vezi articolul