Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății: Nu avem încă în vedere redeschiderea școlilor, suntem focusați pe aspectele de ordin epidemiologic

6.146 de vizualizări
FOTO: Captura video Agerpres/Youtube.com
“În această etapă, încă suntem preocupați de menținerea stării de sănătate a populației, și în rândul copiilor, a elevilor și studenților. Preocuparea este focusată pe aspect epidemiologic. Nu avem încă în vedere redeschiderea școlilor”, a declarat în această seară Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, la Realitatea Plus.

Dacă se vor deschise sau nu școlile pentru a primi fizic elevii “e o chestiune pe care o discutăm cu Ministerul Educației aproape cotidian, dar nu s-a luat această decizie și suntem focusați pe aspectele de ordin epidemiologic“, a continuat secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Trebuie să înțelegem că odată cu data de 15 mai fenomenul epidemic nu încetează, de aceea măsurile de restricție vor trebui menținute“, a explicat oficialul.

Horațiu Moldovan a anunțat că după 15 mai “oamenii vor putea circula liber, fără să mai fie necesare declarațiile scrise, însă trebuie avută în vedere evitarea centrelor comerciale cu număr foarte mare de persoane, a spațiilor de manifestări sportive, culturale. E cea mai importantă distanțarea socială. Această menținere a distanței între oameni, distanță mai mare de 2 metri, este necesară pentru a împiedica un nou val epidemiologic“.

Va fi necesară purtarea generalizată a măștii“, a declarat secretarul de stat, la Realitatea Plus.

În ceea ce privește cabinetele stomatologice, “ele vor funcționa numai în regim de urgență [și după 15 mai 2020 – N.Red.]. În această perioadă există o sumă de cabinete care prestează aceste servicii, probabil că o să luăm în discuție mărirea numărului de cabinete care prestează servicii stomatologice de urgență. Deschiderea completă nu e luată în calcul, pentru că e o zonă de impact important de transmitere a infecției“, a spus Moldovan.

Secretarul de stat în Ministerul Educației a declarat că “este foarte probabil să crească acest număr [de persoane infectate cu noul coronavirus – N.Red.] în urmatoarele săptămâni și să ne confruntăm cu un vârf al pacienților infectați în aproximativ 2 săptămâni. Scopul este să fie sub 15.000, pentru ca procentul cu forme grave și severe să fie acceptabil, astfel încât să putem trata eficient în spitalele noastre. E foarte important să evităm apariția unui număr exploziv, a unei creșteri exponențiale care să suprasolicite sistemul sanitar“.

FOTO: Captura video Agerpres/Youtube.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

O învățătoare din județul Sibiu a organizat o școală de vară pentru copii din familii monoparentale: Mă dedic lor, fiind și eu un părinte care își crește singur copiii și am speranța că ideea mea va fi preluată și de alte cadre didactice din țară

La Școala Gimnazială „Georg Daniel Teutsch” din Agnita, judetul Sibiu s-a organizat o școală de vară pentru 15 copii crescuți de un singur părint, la începutul lunii iulie. Proiectul aparține…
Vezi articolul

Membru CNSAS: Securiștii recrutau copii în vârstă de 13-14 ani pentru a furniza informații despre părinții sau profesorii lor / Metoda era ilegală chiar și în acea perioadă, am predat 50 de dosare la Parchetul Militar

50 de ofițeri de securitate care s-au ocupat de recrutarea unor copii ar putea fi cercetați penal. László Csendes, membru al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, relatează portalului de…
Vezi articolul

Legea care ar fi permis folosirea gratuită a terenurilor de sport din curtea şcolilor şi în afara orelor de program “are un caracter neclar şi imprecis în privinţa modalităţii în care se realizează acest drept de a folosi”, arată Curtea Constituțională, în motivare, după ce a declarat-o neconstituțională

Curtea Constituţională a publicat motivarea deciziei prin care practic respinge modificarea Legii educației fizice și sportului care ar fi permis elevilor accesul liber în curtea școlii și în bazele sportive școlare…
Vezi articolul
Creier, minte, neuro

Andrei Miu, profesor de neuroștiințe cognitive: Nu avem un creier reptilian. Evoluția creierului nu merge așa / Erorile teoriei creierului triunitar, o teorie abandonată de știință ca fiind greșită, dar atât de populară și crezută în prezent

“Nu avem un creier reptilian. Evoluția creierului nu merge așa. Dovezile din paleontologie arată că reptilele și mamiferele au evoluat în paralel, deci, mamiferele nu aveau cum să ‘moștenească’ o…
Vezi articolul