Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății: Nu avem încă în vedere redeschiderea școlilor, suntem focusați pe aspectele de ordin epidemiologic

6.146 de vizualizări
FOTO: Captura video Agerpres/Youtube.com
“În această etapă, încă suntem preocupați de menținerea stării de sănătate a populației, și în rândul copiilor, a elevilor și studenților. Preocuparea este focusată pe aspect epidemiologic. Nu avem încă în vedere redeschiderea școlilor”, a declarat în această seară Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, la Realitatea Plus.

Dacă se vor deschise sau nu școlile pentru a primi fizic elevii “e o chestiune pe care o discutăm cu Ministerul Educației aproape cotidian, dar nu s-a luat această decizie și suntem focusați pe aspectele de ordin epidemiologic“, a continuat secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Trebuie să înțelegem că odată cu data de 15 mai fenomenul epidemic nu încetează, de aceea măsurile de restricție vor trebui menținute“, a explicat oficialul.

Horațiu Moldovan a anunțat că după 15 mai “oamenii vor putea circula liber, fără să mai fie necesare declarațiile scrise, însă trebuie avută în vedere evitarea centrelor comerciale cu număr foarte mare de persoane, a spațiilor de manifestări sportive, culturale. E cea mai importantă distanțarea socială. Această menținere a distanței între oameni, distanță mai mare de 2 metri, este necesară pentru a împiedica un nou val epidemiologic“.

Va fi necesară purtarea generalizată a măștii“, a declarat secretarul de stat, la Realitatea Plus.

În ceea ce privește cabinetele stomatologice, “ele vor funcționa numai în regim de urgență [și după 15 mai 2020 – N.Red.]. În această perioadă există o sumă de cabinete care prestează aceste servicii, probabil că o să luăm în discuție mărirea numărului de cabinete care prestează servicii stomatologice de urgență. Deschiderea completă nu e luată în calcul, pentru că e o zonă de impact important de transmitere a infecției“, a spus Moldovan.

Secretarul de stat în Ministerul Educației a declarat că “este foarte probabil să crească acest număr [de persoane infectate cu noul coronavirus – N.Red.] în urmatoarele săptămâni și să ne confruntăm cu un vârf al pacienților infectați în aproximativ 2 săptămâni. Scopul este să fie sub 15.000, pentru ca procentul cu forme grave și severe să fie acceptabil, astfel încât să putem trata eficient în spitalele noastre. E foarte important să evităm apariția unui număr exploziv, a unei creșteri exponențiale care să suprasolicite sistemul sanitar“.

FOTO: Captura video Agerpres/Youtube.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca despre ce se va întâmpla cu profesorii elevilor care sunt sub nivelul analfabetismului funcțional: Vrem să avem împreună cu inspectoratul școlar planuri dedicate de monitorizare și intervenție, inclusiv să identificăm nevoia de formare continuă a profesorului / Trebuie să promovăm mai multă învățare prin investigație, mai multă învățare bazată pe proiecte

Elevii din România vor fi testați anual pe o platformă pe care Ministerul Educației vrea să o construiască în perioada următoare, aceasta este una dintre măsurile enunțate de Ligia Deca…
Vezi articolul

VIDEO „Se are în vedere” o creștere graduală de la 60% la 70% a pragului de vaccinare impus pentru reluarea școlii cu prezență fizică, anunță ministrul Cîmpeanu / Toate școlile vor avea vineri ședințe de consilii de administrație pentru a decide formal cum încep cursurile luni

“Se are în vedere o ridicare a acestui prag” al ratei de vaccinare în rândul angajaților din școli, pe care autoritățile vor să îl impună drept condiție pentru reluarea școlii…
Vezi articolul

INTERVIU Radu Alexandru Dincă, profesor de 10 la Titularizare, dar fără post: Este nevoie ca toată lumea să fie testată la un moment dat, în mod egal, și să nu mai existe permanență în sistem

Radu Alexandru Dincă este absolvent al Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București și unul dintre puținii candidați din București care au obținut nota 10 la Titularizare. Cu toate…
Vezi articolul

GHID Răspunsurile Ministerului Educației la cele mai frecvente întrebări despre înscrierea la creșă/grădiniță sau ludotecă 2024 / În perioada înscrierilor, părinții pot suna la un tel verde pus la dispoziție de fiecare inspectorat școlar

Ministerul Educației a publicat pe site răspunsuri la cele mai frecvente întrebări ale părinților privind înscrierea copiilor la creșă, grădiniță, ludoteci în 2024. Care sunt actele necesare, cum se alege…
Vezi articolul

Corectarea de la examenele Evaluarea Națională și BAC 2023 ar putea fi digitalizată în toată țara, spune secretarul de stat Sorin Ion. Profesorii evaluatori vor fi formați în luna mai, iar „o lucrare dată în Iași poate fi corectată de un profesor de la Constanța și unul de la Timișoara” / Ministerul vrea să achiziționeze o platformă pentru corectarea digitalizată

Lucrările scrise ale elevilor care participă la Evaluarea Națională și BAC 2023 ar putea fi corectate digitalizat în toată țara, potrivit lui Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.…
Vezi articolul