Universitatea Harvard este ultima care a decis să nu mai solicite cei 8,6 milioane de dolari pe care era îndreptățită să îi primească din fondurile de urgență pentru universități, alocate de Administrația Trump. Decizia de miercuri a Harvard a fost determinată de valul de critici declanșat de comentarii recente ale președintelui SUA, care a sugerat că această școală de elită nu ar avea nevoie de respectivii bani, potrivit Reuters.
Mediul universitar din SUA, ca în multe alte părți ale lumii, a fost forțat să închidă porțile pentru predarea față în față și se confruntă cu perspectiva unor scăderi masive de venituri în acest semestru, în vară și în viitorul an universitar, din cauza crizei produse de pandemia Covid-19. Școlile americane beneficiază de un fond de sprijin de urgență alocat de guvern. Dar Administrația Trump a intervenit, săptămâna aceasta, presând ca cele mai bogate instituții, chiar dacă sunt la rândul lor grav afectate, să nu ceară bani de la acest fond.
Potrivit Reuters, Harvard a declarat, miercuri, că deși se va concentra cu provocări financiare semnificative, atenția mare dată de politicieni acestei universități ar putea afecta participarea la efortul de sprijinire a studenților și universităților care vor avea cele mai mari probleme în perioada următoare. “Drept urmare (…), Harvard a decis să nu ceară sau să accepte fonduri care îi sunt alocate statutar”, arată declarația.
Anterior, o altă mare universitate, Stanford, a renunțat la aceste fonduri. O a treia, Princeton, a anunțat la rândul ei că nu va apela la banii alocați special de guvern.
Marți, Donald Trump a invocat înzestrarea masivă a Harvard – evaluată la 41 de miliarde de dolari – pentru a întreba dacă această instituție chiar are nevoie de banii de urgență alocați de guvern. Harvard a răspuns spunând inițial că dorește să folosească banii pentru a oferi asistență directă studenților aflați în dificultate. Dar secretara Educației Betsy DeVos a reluat, miercuri, presiunea administrației, spunând la rândul ei că cele mai bogate școli nu ar trebui să ceară bani.
După ce Harvard a decis să renunțe, Trump a salutat decizia acestei universități și a Stanford, în declarații de presă făcute în aceeași zi.