De la urgența reglementării unei soluții în privința cazurilor de hărțuire sexuală și abuzuri din mediul universitar și școlar, Guvernul României a trecut la dictonul latin „festina lente”, invocat de purtătorul de cuvant al Guvernului, Mihai Constantin. Acesta a declarat la briefingul de presă de la finalul ședinței de guvern de joi, 8 august, că „este nevoie să ne grăbim încet, vorba latinului”.
Înaintea acestei ședințe premierul Marcel Ciolacu declara că astăzi cere să lămurească setul de măsuri cu care a venit Ligia Deca, ministra Educației, în privința abuzurilor sexuale și a protecției victimelor.
„Am cerut săptămâna trecută doamnei ministru al Educației, Ligia Deca un set de măsuri împotriva abuzurilor sexuale și pentru protejarea victimelor. Înțeleg că există câteva soluții și astăzi cer să le lămurim, în această ședință, pentru ca românii să știe exact ce decizie luăm și această decizie să fie foarte clară!”, a spus Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern.
Ligia Deca nu a venit cu nicio propunere de modificare legislativă, a declarat Mihai Constantin la briefingul de presă, ci „a prezentat doar o informare”, conform acestuia. Informarea a fost publicată, sub forma unui comunicat de presă și de către Ministerul Educației. De remarcat că Ligia Deca nu a amers la briefingul de la finalul ședinței Executivului pentru a explica jurnaliștilor măsurile propuse.
În informarea ministerului sunt menționate câteva reguli pentru reclamații, inclusiv pentru sesizările anonime, o dezbatere, plus planuri pentru o viitoare „reglementare generală” pentru toate instituțiile de educație și toate instituțiile publice.
„În ceea ce privește definirea termenului de obligație de analiză, în general, a „instituțiilor/ autorităților”, în cadrul reglementării generale, Ministerul Educației propune următoarele:
- Examinarea și soluționarea sesizării care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura petentului, în măsura în care aceasta conține indicii referitoare la comportamente neconforme, respectiv hărțuire/agresiune sexuală.
- Analizarea sesizării formulate fără asumarea identității de către comisia de la nivelul instituției/autorității, în condițiile Hotărârii de Guvern nr. 970/2023, care se va aplica tuturor instituțiilor/ autorităților publice/entităților publice. Ulterior analizei, se întocmește un raport prin care este sesizată comisia de cercetare disciplinară, dacă rezultă elemente referitoare la existența unei posibile abateri disciplinare.
- Transmiterea sesizării spre competentă soluționare organelor de cercetare penală, în situația în care aceasta cuprinde informații cu privire la elemente ale faptelor de agresiune sexuală sau hărțuire sexuală, exercitarea abuzivă a funcției în scop sexual prevăzute de Codul penal
- Definirea, în mod explicit, a hărțuirii sexuale astfel cum este reglementată de Hotărârea Guvernului nr. 970/2023 pentru aprobarea Metodologiei privind prevenirea şi combaterea hărțuirii pe criteriul de sex, precum şi a hărţuirii morale la locul de muncă”
Poziția Guvernului pe subiect, prin purtătorul de cuvânt, Mihai Constantin:
„În urma angajamentului luat de către premier, în ședința de Guvern de astăzi, Ministerul Educației a venit cu o notă de informare și având în vedere că sarcina și expertiza era la ministerul de resort – vreau să punctez că în coordonare cu ministerul, cred că acum câteva minute a și fost difuzat un comunicat de presă referitor la această informare, pe care vă invit să-l consultați – pot să vă spun însă că în timpul ședinței de astăzi, în urma analizei acestei informări, care a fost generată de o ședință a unui grup multi-interministerial din 6 august, din care au făcut parte și Ministerul Justiției și Ministerul Afacerilor Interne și instituția rectorilor din România, s-a ajuns la concluzia că Ministerul Educației trebuie să colaboreze cu Ministerul Justiției pentru a prezenta o soluție de act normativ în ședința de guvern, săptămâna viitoare. Anticipez întrebarea dumneavoastră de ce mai ai nevoie de încă o săptămână? Pentru că în urma acestei ședințe intermnisteriale s-a constatat că sfera de competențe o excede pe cea a Ministerului Educației, atinge și drepturi fundamentale referitoare la petiție ale românilor, atinge și raporturi de muncă gestionate de de alt minister și de aceea este nevoie de o așezare cu Ministerul Justiției pentru a se vedea două lucruri.
Mai întâi, ce soluții prevede cadrul normativ deja în vigoare al României în ceea ce privește combaterea acestor acte cumplite și reprobabile, la care, repet, ne gândim cu toții în clipa asta, și doi, în consecință, ce modalități de completare sau de omogenizare sau nu știu, să le facem mai coerente, mai limpezi și mai ușor de aplicat ar fi nevoie.
Un alt lucru care a fost luat în vedere, având în vedere delicatețea subiectului și faptul că se ating anumite aspecte legiferate în prezent prin legi, nu prin acte normative secundare sau terțiare, este foarte probabil ca actul normativ prezentat săptămâna viitoare să fie sub forma unui proiect de lege care va trebui ulterior dezbătut și aprobat de către Parlament.
Reporter: Deci, asta înseamnă că va mai dura destul de mult până când vom vedea aceste modificări intrate în vigoare, pentru că știm foarte bine, Parlamentul în acest moment este în vacanță, dezbaterile vor dura?
Mihai Constantin: E o concluzie pe care o puteți trage, însă pot să… din intervenția Ministerul Justiției de astăzi, din cadrul ședinței de Guvern, am remarcat această idee. Trebuie să să nu ne privim în a legifera ceva ce este deja reglementat și este nevoie de o scanare, dacă îmi permiteți, juridică, a tabloului legislativ român pentru a vedea dacă nu cumva aceste – eu acum pun această rezervă, dar ele sunt într-o formă sau alta reglementate. Nu cred că poate scăpa cineva de pedepsit dacă este dovedit că a exercitat un act de agresiune sexuală – și pentru această coerență e nevoie să ne grăbim încet, vorba latinului. Însă cred că interesul dumneavoastră pentru publicul la care ne gândim cu toții este să mențineți vie atenția pe acest subiect, măcar cu rolul de prevenție, pentru că în cazurile deja sesizate există anchete în derulare care își vor urma, evident, cursul.
Întrebare: Bună ziua! Ca să înțelegem pe această problemă a modificării cadrului legislativ prin hărțuirea sexuală – Ministerul Justiției susține că în momentul de față există pericolul unei dedublări a actualei legislații și că trebuie mai degrabă să fie o făcută o analiză pe modul în care s-a aplicat deja legislația aflată în vigoare și care sunt propunerile de modificare, de îmbunătățire a cadrului legislativ din partea MJ, dacă au existat?
Mihai Constantin: Încep cu finalul și anume propunerile: ele vor rezulta în această săptămână exact din interacțiunea dintre Ministerul Educației și Ministerul Justiției. Și Ministerul Justiției a ridicat doar o recomandare de prudență asupra posibilității ca nu cumva să reglementăm dublu un anumit aspect care ar putea fi deja acoperit de către legea existentă.”
Ciolacu declarase tot joi că, „dacă aș fi fost un premier care ia decizii emoționale, aș fi schimbat-o pe doamna Deca săptămâna trecută, când a fost scandalul de la SNSPA”.
Articol în curs de actualizare