HARTĂ Un oraș mayaș dispărut a fost descoperit în Mexic cu ajutorul unei noi tehnologii de scanare a suprafeței, LiDAR – studiu

188 de vizualizări
Foto: Cambridge.org/core/journals/antiquity – Luke Auld-Thomas, Marcello A. Canuto, Adriana Velázquez Morlet, Francisco Estrada-Belli, David Chatelain, Diego Matadamas, Michelle Pigott and Juan Carlos Fernández Díaz
Arheologii au descoperit mii de structuri mayașe nemaivăzute până acum, precum și un oraș mare pe care l-au numit Valeriana, după o lagună din apropiere, au raportat săptămâna aceasta cercetătorii în revista Antiquity a Universității Cambridge, citată de CNN.

Pentru mai mult de 1.000 de ani, pădurile dense din statul mexican Campeche au ascuns istoria umană antică a regiunii.

Oamenii de știință au numit Campeche un „punct gol” arheologic în Maya Lowlands, o zonă care se întinde pe ceea ce este acum Belize, El Salvador, Guatemala și sud-estul Mexicului, și pe care Maya a locuit de la aproximativ 1000 î.Hr. la 1500 d.Hr. Dar o parte din această regiune nu mai este goală.

Cercetarea care a dus la descoperire a avut loc de la aproape 3.200 de kilometri distanță, cu ajutorul unui echipament aerian LiDAR (light detection and ranging) care a pătruns de sus în pădurea deasă din estul regiunii Campeche, scanând suprafața cu lasere și dezvăluind ce se află sub coronamentul de frunze.

Citește mai mult pe G4Media.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii, îndemnați să-și facă PFA-uri pentru a da meditații. Cîmpeanu: „Este o modalitate transparentă de a plăti impozit aferent” / Legat de resursele financiare ale părinților: „Meditațiile nu sunt de natură să sprijine rezolvarea problemelor de echitate, din păcate”

Profesorii ar putea să-și facă PFA-uri ca să plătească impozit pe meditații, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Întrebat la Euronews România dacă ar fi o idee bună să-și facă PFA-uri…
Vezi articolul

Anisie: Pregătim o Ordonanță de Urgență cu toate măsurile dacă situația epidemiologică impune desfășurarea în continuare a cursurilor în sistem online

Ministerul Educației pregătește o Ordonanță de urgență prin care se vor stabili măsurile pe care trebuie să le ia autoritățile când începe școala „dacă situația epidemiologică impune desfășurarea în continuare…
Vezi articolul

Planul Național de combatere a violenței școlare, prevăzut în noua lege a Educației, ar trebui aprobat la 6 luni după ce începe școala / Împreună cu elevii și părinții, școlile vor face apoi propriile planuri pe baza acestuia, în acord cu ROFUIP și procedura de management de la nivel național

Potrivit noii legi a Educației care intră în vigoare pe 2 septembrie 2023, Guvernul aprobă “într-un termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a legii, Planul național…
Vezi articolul