Școlile profesionale și liceele tehnologice din România nu pregătesc în momentul de față niciun elev în calificările “constructor drumuri și poduri” și “constructor căi ferate”. În schimb, cei mai mulți dintre cei 284.832 de elevi câți sunt în prezent în totul învățământul profesional și tehnic din țară se pregătesc în calificarea “tehnician în activități economice” (39.000 de elevi înscriși aici), a anunțat astăzi Mona Nicolici, manager sustenabilitate OMV Petrom. Compania a lansat platforma digitală Meserii.ro, realizată de organizația CivicNet.
Harta prezintă date semnificative de la Ministerul Educației, Ministerul Finanțelor și alte autorități publice cu privire la elevii înscriși în școlile și liceele profesionale, precum și numărul companiilor cu obiect de activitate legate de calificările elevilor.
Topul calificărilor care atrag cei mai mulți elevi
În anul școlar 2018-2019 erau înscriși 284.832 de elevi în învățământul profesional și tehnic.
Cea mai solicitată calificare, unde sunt înscriși cei mai mulți elevi, este cea de tehnician în activități economice: aici merg peste 39.000 de elevi, adică 13,87% dintre elevii din profesional, a explicat Nicolici.
A doua cea mai solicitată calificare între elevi este cea de mecanic auto: peste 17.500 de elevi (6,15%), iar pe locul al treilea este calificarea de tehnician în turism – cu 16.611 de elevi (5,83%).
“Această hartă ne va ajuta să facem statistici, prognoze, fără de care schimbarea sistemică din educație nu poate avea loc”, a declarat Mona Nicolici.
Cele mai deficitare calificări
La polul opus la clasamentului, cu zero elevi în pregătire, se află cele mai deficitare calificări: constructor de căi ferate, constructor de drumuri și poduri, cizmar, alături de alte 35 de calificări, a anunțat Ionuț Popa, membru în echipa CivicNet care a realizat harta meseriilor.
Ionuț Popa a precizat că, în ceea ce privește “meseria” de constructor căi ferate, “sunt 1400 de fime care au nevoie de astfel de angajați și 64.000 de salariați”, în prezent. Cea mai mare nevoie este în zona de nord-vest a țării, unde este cea mai mare concentrare de firme.
Vezi mai jos Harta integrală a meseriilor și a școlilor profesionale – Meserii.ro:
Sursa datelor
Aplicația lansată astăzi de CivicNet și OMV Petrom se bazează pe 11 seturi de date oficiale deschise, așa cum erau acestea disponibile la data de 07/08/2019, precizează CivicNet. Datele sunt de la Ministerul Educației, de la Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, Autoritatea Națională Pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual, Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Oficiul Național al Registrului Comerțului, Ministerul Finanțelir și Institutul Național de Statistică.