Avem la ora actuală aproape 1.800 de localități în care rata de infectare este sub 1 la mie în care elevii vor merge la școală de miercuri 5 mai, cu prezență fizică a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Antena3.
“Miercuri, 5 mai, vor merge la școală cu prezență fizică absolut toți copiii din grădinițe, toți copiii din învățământul primar, inclusiv clasa pregătitoare. Pentru elevii claselor a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a din localitățile în care rata de infectare este sub 1 la mie, și avem la ora actuală aproape 1.800 de localități în care rata de infectare este sub 1 la mie, vor merge de asemenea la școală de miercuri 5 mai, cu prezență fizică.
Ceilalți elevi de clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a din localitățile în care rata de infectare este încă peste 1 la mie vor începe școala miercuri, 5 mai, în sistem online, este vorba de puțin peste 1.400 de localități.
Săptămâna viitoare, de luni 10 mai, vor începe școala toți elevii claselor terminale, a VIII-a, a XII-a, a XIII-a cu prezență fizică indiferent de scenariu”, a declarat Cîmpeanu.
Ministrul a precizat pentru Edupedu.ro că datele folosite pentru această raportare sunt cele de joi, 29 aprilie, când Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI) arăta că sunt:
- 1.450 de localități peste 1 la mie – în scenariul 2 (galben/roșu)
- 1.731 de localități sub 1 la mie – în scenariul 1 (verde)
De atunci situația s-a îmbunătățit foarte mult, potrivit datelor comunicate de Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, în proiectul de cercetare denumit “COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor“, care monitorizează în timp real evoluția pandemiei, respectiv starea economică a țării, oferind în același timp previziuni pe termen scurt și mediu privind pandemia și performanța economică a României.
Pe harta făcută cu datele oficiale se poate vedea situația localităților la zi, orice părinte, profesor sau elev poate afla cum arată localitatea sa din punct de vedere al ratei de infectare (rata de incidență).
Notă: Pentru scenariile în care funcționează școlile, codurile de culoare sunt diferite de cele din hartă, adică pentru școli scenariile galben și roșu sunt ratele de incidență peste 1, în timp ce scenariul verde e sub 1 la mie și nu 3, cum apare pe hartă.
Vezi aici HARTA cu scenariile în care se redeschid școlile pe 5 mai 2021
Harta este interactivă, tot ce trebuie să faceți este să mergeți pe localitatea care vă interesează și să stabiliți, din partea dreaptă, parametrul rata de incidență.
Scenariul 1 | Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie. | Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori |
Scenariul 2 | a) Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, precum și a elevilor din învățământul special, indiferent de clasă, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară. b) Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu. | Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1000, dacă la nivelul localității nu este declarată starea de carantină. |
Potrivit datelor oficiale, au trecut 432 zile de la primul caz de coronavirus din România și în prezent sunt 27 265 cazuri active.
Când începe școala după Paște
Grădinițele și școlile se redeschid miercuri, 5 mai 2021, după vacanța de Paște. Miercuri vor începe cursurile copiii de grădiniță, precum și elevii care nu susțin examene, adică cei din clasele pregătitoare – a IV-a, elevii din a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a.
Elevii din ani terminali vor reveni la școală pe 10 mai 2021. În această categorie intră cei de clasa a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și ultima clasă din învățământul profesional.
Foto: https://econ.ubbcluj.ro/coronavirus/
12 comments
Sunteți de râs cu aplicația asta! De ce ați făcut-o dacă nu actualizati decât data, nu și indicele?
Indicele este cel de ieri, cu data de azi! Pe DSP ni se prezintă alt indice!
Îmi poate explica cineva care e faza? 🙂 Copiii încep scoala după scenariul de săptămâna trecută sau cum?
Copiii merg după scenariul de săptămâna trecută sau cum? Ca N am înțeles .
Minciuni! În data de 29.03, așa cum spune Câmpeanu, în localitatea în care predau rata de infectare era de 4,17, nu de 2,73 cum spune ministrul!
Vorbesc de datele oficiale de la DSP. Nu știu de unde tot iau ăștia datele!
Multumim pentru observatie, am rectificat harta – acum arata numerele corecte, bazate pe incidenta din 29 aprilie. Echipa Romanian Economic Impact Monitor
RoEIM, nu vreți să ștergeti aplicația asta de doi bani că tot de pe DSP ne informăm! Actualizati data, dar indicele nu?
Este a treia zi când vă atrag atenția!
Minciuni, minciuni si iar minciuni.
Se inventează tertipuri pt. ca școlile sa înceapă in scenariul 1.
Inspectorii generali decid din pix, (pe baza unor CA uri pe WhatsApp organizate de școli) că dacă elevii au declarat ( tot pe WhatsApp) ca nu sunt bolnavi, școala începe în scenariul 1 verde, chiar dacă OM 3755/2021 prevede clar cum incepe școala în fiecare localitate in functie de raportarea DSP.
A se vedea cazul orașelor din județul Argeș, dar și alte județe.
P.S. E ca raportarea de producție la hectar din vremea comunismului.
In 3 săptămâni o luăm de la capăt cu alt val, altă cocoașă, alți dinți de fierăstrău…
Poate ne spune dl. Ministru și câte teste de fac pentru acest indice……?!?!
Și dacă învățătoarea are peste 60,nu e vaccinata și nu dorește sa vina la scoala în format fizic, deși copiii sunt în clasa a IV-a? Cum se poate asta?Are acceptul directiunii și ISJ-ului. Este o școală importanta din Timișoara.
NU toți copiii POT merge la scoala.
Multumim pentru feature 😁 Am adaugat si un buton pentru a reprezenta scenariul scolilor direct pe harta. Echipa Romanian Economic Impact Monitor
Localitatile respective (cele 1800 de care zice ministrul) sunt in marea majoritate rurale si putin populate. Fata de perioada anterioara vacantei fortate, nu cred ca multe orase care erau in galben sau rosu au intrat in verde. De fapt, sunt extrem de putine! O vacanta fortata cu efecte ”0”-barat in ce priveste numarul de elevi care incep fizic scoala! Fix pe pix nu s-a realizat nimic pozitiv, doar s-a creat o pauza nenecesara in procesul de invatare!
Sa nu uitam ca imediat după acea vacanta forțată de 4-5 săptămâni în care elevii au rupt orice legătură cu materia,pe elevii din clasele 2,4,6 vor da evaluare naționala, din dispoziția lipsita de orice tact pedagogic a ministrului educației.
Pe studenții lui ii menajează, iar pe elevi ii bubuie de nu se vad.